Direktlänk till inlägg 14 april 2011
Det är verkligen härligt att åka tåg när man ska resa bort och hem. Man kan resa sig upp och gå runt när man stelnat till, det finns toalett och har man tur har de en kiosk eller bistro. Taskiga mackor och dyrt vin plus en massa annat!
Dock är vinet väl utvalt och oftast gott. Tro mig, jag hann nog smaka på alla sorter på min resa. Eller i alla fall fyra. Ja ja, på åtta timmar Falun – Halmstad och åtta timmar Halmstad – Falun så hinner man mer än man tror. Vinet tänker jag inte utveckla. Det fyllde sin funktion och – punkt slut!
SJ har försökt lägga manken till vad det gäller mat och dryck och det märks lite här och där men chipspåsesortimentet är dock bedrövligt. Det existerar minst tre sorter (vet jag sedan tidigare) men oftast finns det bara en att välja på och det är ju inget val. Maten i Bistron äter jag inte av längre för den är bara inte god.
Men nu hade jag ju förbeställt mat till min fina 1:a klass-biljett. Mannerström har fixat maten minsann! Man vet inte i förväg vad det ska bli för mat. Det är tydligen olika hela tiden och inte ens personalen vet när man frågar vad det ska bli. Det ser de först när de öppnar förpackningarna när de ska värma och servera. Då hämtar de även vin till maten om man vill ha så man slipper gå och handla själv i kiosken. Fint! På hemvägen hade jag förbeställt Mannerströms räkmacka. Om den handlar ett annat inlägg.
Vad jag hade väntat mig? Jag vet inte eftersom jag är van vid att SJ har taskig mat men nu hade ju självaste stjärnkocken och ”Sveriges Mästerkocksdomaren” Mannerström fått bestämma maten. Men jag kan ju säga att även om han har komponerat menyn har han säkert inte bestämt att den skulle lagas så här eller att råvarorna skulle vara så här.
Det är en sak att komponera en meny och en helt annan att genomföra den! Det var inte direkt dåligt men en del frågetecken.
Först och främst reagerade jag på att det inte finns någon innehållsförteckning på maten. Det har de på minsta macka i bistron så varför inte på den som serveras vid ens plats? Samma "restaurang" ju.
Att man inte får någon innehållsförteckning på restauranger är en sak, masslagad mat till tåg en annan.
Även om det kanske inte är plats för en sådan på matbrickan så borde det väl stå på deras webbsida eftersom de (SJ) är så måna om att upplysa om allt i dessa tider.
Jag läste vad jag skulle äta på en liten lapp där menyn stod men vad den innehöll vet jag alltså inte. Än. Har mejlat SJ och frågat men de har ännu inte svarat.
Meny
Gubbröra
Viltjärpar med svampsås och potatispuré
Dansk chokladkaka
Förrätten Gubbröra:
En okulärbesiktning gav att det var en klick på ca 4 msk röra (med torkad brun hinna på men vaddå) serverad med en tunn liten skiva pumpernickel och en fräsch dillkvist. Röran innehöll hackad rödlök, det syntes, men för övrigt var smaken ganska obestämbar men god. Jag åt bara halva för jag ville inte att huvudrätten skulle hinna kallna. Det var dumt för huvudrätten var väldigt varm märkte jag till min glädje.
Huvudrätten Viltjärpar med svampsås och potatispuré:
I tallriken låg det järpar, sås och puré. Grönsakerna, 4 tjocka skivor pressgurka (utan persilja), låg i en liten plastbytta vid sidan.
Maten var så pass upphettad att den fortfarande var väldigt varm när man var klar med förrättens klick av Gubbröra.
Hur vilda järparna var vet jag inte. Vid en blindtest hade jag aldrig kunnat gissa att det alls fanns någon färs av vilt i dem. De var hyfsat goda, smaken var tam i dubbel bemärkelse, men varken salt eller peppar behövdes. Konsistens som frikadeller.
Potatispurén hade klumpar i sig så det var inget pulvermos. Smaken godkänd och konsistensen bra.
Såsen? Svampsås? Den smakade som Abbas champinjonstuvning på burk och var lika geléliknande. En svamp såg nästan ut som en konserverad gul kantarell men smaken var minst sagt konservburk utan särskild smak alls.
Till maten serverades även en rund knäckebrödsskiva och ekologiskt Bregott. Hela anrättningen var tilltagen nog att bli mätt på.
Desserten var Dansk chokladkaka. God.
Läser man menyerna de alternerar mellan (samma länk som ovan) så blir man glad ända tills man hamnar på den gluten- och laktosfria delen. Där finns två alternativ men båda har samma förrätt.
För vegetarianer finns också två alternativ som huvudrätt. Quorn och – quorn! Alla fyra rätterna har fruktsallad som dessert. Fantasifullt? De som tågpendlar och vill ha specialkost får ta med matlåda.
All personal på både ner- och uppresan får högsta möjliga betyg! De var tillmötesgående och log (inte så där stelt som flygvärdinnor ofta gör) och verkade uppriktigt måna om en. Man fick en känsla av att de trivdes med sitt jobb.
Jag gjorde ändå tre tågbyten åt vardera hållet så jag träffade på några stycken. Ingen visade sur min eller verkade less. Mycket trevligt för man blir glad av dem!
Hela Mannerströms tabberas. Tåget var skakigt och bilderna därefter.
Förrätt
Tydliga bevis på att rödlök ingick
Hufvudrätt
Dessert.
Glaset (vad den typen heter nu igen?) till höger fyllde (tyvärr)
ingen funktion vad jag erfor.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...