Direktlänk till inlägg 24 april 2011
Jamenärdetpåsksåärdet!
Sill så klart men – vad vore påsen utan en Jansson? Det går ju inte för sig alls! Ägghalvor i all ära men en Janssons frestelse är ett nödvändigt tillbehör! Säger du emot så slår jag dig! I Fia! Med knuffar du drömmer mardrömmar om!
En helt lagom omgång Janssons frestelse för fyra pers om det är till en buffé:
Ingredienser:
2 lagom stora gula lökar
smör
1 burk Grebbestads Ansjovis
750-850 g oskalad potatis
riktig grädde, 40 %
lite salt
lite nymalen vitpeppar
mer smör
Gör som jag:
Ugn:175-200°
Skala och hacka löken och smält den i smör utan att den tar färg. Om du saltar lite lätt på löken tar den inte färg så lätt.
Öppna ansjovisburken och häll spadet i en kopp eller annat, för ändamålet, lämpligt kärl.
Lägg ansjovisfiléerna på något underlag och dela dem i mindre bitar.
Nu emellan så provsmakas whiskeyn som kom i brevlådan. Alltså: vätskekontroll!
Sambon säger:
Är inte ett fan av Glenfiddich i vanliga fall men när de kommer med en 14 årig single malt som lagrats på 2 olika ekfat så känns det inte så illa att prova. Eftersom jag älskar rökig whisky så är den inte riktigt vad jag gillar men den överraskar med en len vaniljsmak och många bismaker, riktigt god single malt lagrad på amerikanska och spanska ekfat. Tack Glenfiddich!
Jag säger: Tack för att ni har kommit ut med en flaska på 20 cl! Då kan man köpa hem en lagom gå-bort-present! Lagom storlek till lagom pris! 139 kronor för en bra virre är kanon! Eller köpa en flaska som en lagom trevlighet till sig själv och sambon! Hanterbar!
Jag säger också: Helt underbar smak! Glider ner i strupen utan hosta! Rund och fin och smakrik! Mycket gott! Fem poäng!
Fortsätt laga mat nu då! Lite slirig? Näpp, inte än!
Smörj en lagom form med smör.
Skala potatisen och strimla den.
Varva allt du har med potatis underst och överst och krydda med salt och peppar. Ingen vätska än! Toppa eventuellt med lite smör.
Kör in i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut formen ur ugnen och häll över ansjovisspadet. Fyll på med vispgrädde så den fyller 2/3 av formen.
Grädda ca 1 timme till eller tills potatisen är mjuk.
Man kan om man vill strö lite ströbröd över härligheten ca 15 minuter innan den är klar.
Med Grebbestads ansjovis, riktig grädde och riktigt smör kan du aldrig misslyckas med en riktig Janssons Frestelse!
Love to you to!
Sa jag GLAD PÅSK?
klart jag gjorde
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...