Direktlänk till inlägg 2 maj 2011
Har gjort ett försök tidigare men det blev inte som jag ville men det blev det nu!
Försöker man sig på allt mer än en gång så blir man så småningom nöjd och ibland kan man bli nöjd gång nummer två till och med. Jag gillar inte söta efterrätter men det ska ändå kännas att det är en dessert. Den här gången serverade jag tarten med min vanliga vaniljsås men man kan ju göra hur avancerat man vill.
Den här tarten blev god , frasig och lagom söt. Sötman beror ju på vilka äpplen man väljer. Vilka jag hade? Ingen aning! Tror de var lite röd-gula och äppelformade. Har inte vägt äpplena utan tog lagom att fylla min stekpanna med kvartar. Tänka själv du får.
Tarte Tatin enligt Alma
Gör vaniljsås först och sedan:
Ugn ca 200°
4-5 lagom stora äpplen
100 g smör, alltså riktigt smör och inte margarin!
0.75 dl socker
1 msk pressad citron
1 rulle smördeg du köpt från kyldisken
1 stekpanna som tål att ställas i ugnen
Så gjorde jag:
Skala och kvarta äpplena och kärna ur dem.
Smält smör, socker och citronsaft i stekpannan. Lägg i äppelbitarna och stek dem på medelvärme (eller lite högre) ca 3-5 minuter på alla tre sidorna. Smöret ska bli lite brunt och karamelliserat och äpplena med.
Rulla ut smördegen och skär en rundel som är stor nog att täcka stekpannan något drygt.
Täck stekpannan med degen, peta ner kanterna och låt vila 5 minuter. Sätt in stekpannan på ett galler nästan nederst i ugnen och låt grädda ca 20-30 minuter. Det ska få färg men inte bli bränt.
Tag ut ur ugnen. Peta loss kanten runt om med en kniv. Stjälp upp på ett fat. Vila ett par minuter. Förundras! Ät!
Fast det kunde så klart blivit ännu bättre! Säg det som inte kan bli det?
Nästa gång är jag mer noga med att alla äppelbitar ligger åt samma håll!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...