Direktlänk till inlägg 10 maj 2011
Jag har ju blivit begåvad med en Crock Pot och jag har ju, sedan tidigare, sagt att jag ska laga alla recept som medföljde Crocken. Eller "Pottan" som jag säger. Nu har jag lagat löksoppa enligt alla dess instruktioner. Och nu vet jag också hur jag ska göra nästa gång. Ändringar? Den kursiva stilen ger svar
Receptet enligt kokboken:
Fransk löksoppa med timjan
Ingredienser:
6 stora gula lökar
2 hackade vitlöksklyftor (kommer jag inte att ha med nästa gång. Ingen vitlök!)
2 dl vitt vin
6 dl vatten
2 lagerblad
1 tärning grönsaksbuljong (ta i 2 stycken)
1 tsk torkad timjan
1 tsk socker (1/2)
1 msk smör (2 msk)
2-3 krm malen vitpeppar
1 surdegsbaguette
100 g lagrad god ost, riven
Gör så här:
1. Skala och dela löken i halvor. Skiva lökhalvorna ganska tunt.
2. Smält smöret i en stekpanna eller stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk. Det gör inget om den får lite färg. Låt vitlöken gå med i pannan när löken börjar bli klar.
3. Häll löken i din Crock Potgryta och tillsätt alla övriga ingredienser utom bröd och ost. Rör om så allt blandar sig.
4. Sätt grytan i basenheten med locket på och sätt på hög (ll).
5. När det är dags att servera sätter du din ugn på grill 225°C.
6. Smaka av soppan med ev. salt och peppar. Önskas lite syra kan du skvätta i lite vitvinsvinäger.
7. Skiva brödet ganska tunt. Fyll 4 ugnsfasta skålar med soppa och lägg på brödskivor så de täcker ytan så mycket som möjligt. Strö på osten och ställ i mitten av ugnen. Gratinera tills osten är gyllenbrun. Det går fort så bevaka ugnen noga.
Det roliga i kråksången är att jag gick till Systembolaget och frågade personalen om ett vitt vin som både skulle fungera både i och till maten. Jag sa att det var Fransk löksoppa jag skulle laga. Fick tipset om Raimat 2010 och köpte en flaska.
Kylde flaskan och hällde sedan upp ett glas ”laga-maten-vin” av densamma. Det smakade gott.
Näst steg var att servera soppan med vinet (efter att vinet hamnat i sopppan).
Vi åt några skedar av soppan (gottt) och skålade sedan glatt med det vita vinet. Vinet smakade skit i anslutning till soppan! Jätteilla faktiskt!
Smaken på vinet blev en besvikelse efter att vi fått soppan på våra smaklökar. Både sambon och jag var överrens om eländet!
Vad säger man? Vinet fick vila tills senare och vi drack ”nödraketer” till soppan.
Edit: Glömde ju säga att : Soppan fick en fantastisk och fyllig smak!
Älska Crock Pot!
Jag avslutar med att slå ett slag för ett äppelvin från Kivik. Jag/vi gillar smaken. Från början lite söt men avrundas med en ton av riktiga äpplen! Ha i lite is och du har den perfekta fördrinken! Jo faktiskt!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...