Direktlänk till inlägg 31 maj 2011
Jättegott att göra antingen hamburgerbröd eller mackor av
50 g jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
2 tsk salt
½ dl olja
2 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
6 dl vetemjöl special
2 dl rågsikt
½ dl linfrö
½ dl rågkross
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vätskan till fingervarmt. Häll vätskan över jästen och rör ut. Tillsätt resten och bearbeta degen så den blir smidig. Låt degen jäsa övertäckt i 40-60 minuter.
Knåda degen med lite grovt mjöl och dela upp i lagom bitar.
Forma till hamburgerbröd; rulla en bulle av en degbit. Platta till den och bearbeta kanten med fingrarna runt hela för då håller den sig platt vid jäsning utan att dra ihop sig.
Jag fixar några korvbröd på samma gång. Ta en klutt deg och rulla på.
Låt jäsa på övertäckt plåt i 15 minuter. Då plattar du till alla bröden och låter jäsa ytterligare 15 minuter.
Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 8-10 minuter. Bröden ska inte ha för mycket färg.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...