Jag skulle köpa mig en ny D'Elidas så jag surfade iväg för att leta och hamnade på en sida med kryddan Garam Masala. Har alltid varit nyfiken eftersom jag aldrig varken ätit eller lagat denna rätt. Hem kom burken så det blev till att surfa runt efter ett recept som verkade enkelt och bra och det hittade jag hos Salt & Peppar. Jag följde receptet in i minsta detalj eftersom jag inte hade egna erfarenheter att gå efter. Det blev gott! Attans gott! Vill man inte ha det så starkt kan man minska på cayennepepparn.
Det hela räckte till tre personer.
Garam Masala kyckling med röda linser
3 kycklingfiléer
1 msk Garam Masala krydda
1/2 dl röda linser
3 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk socker
2 msk tomatpuré
1 tsk cayennepeppar
salt
peppar
hackad bladpersilja
Strimla kycklingfiléerna och bryn dem i lite matfett. Lägg dem i en gryta. Hacka paprikan och vitlöksklyftorna och fräs lite och lägg i grytan. Häll i alla övriga ingredienser och låt puttra tills linserna är klara. Smaka av med salt och peppar.
Strö över persiljan vid servering.
Jag serverade med ris, raita och naanbröd.
Raita:
2,5 dl turkisk yoghurt
en liten näve hackad färsk mynta
0,5 riven gurka
1 riven eller pressad vitlöksklyfta
en skvätt honung
salt
peppar
Öl är gott till! Bilden är från Tallin som vi besökte för ett par månader sedan.
Birgitta Höglund\\\'s Mat
28 oktober 2011 18:56
Garam Masala är så gott, även om jag drar mig för att blanda in ordet as i det hela.. Med en läskande raita till, så börjar till och med jag längta efter Indisk mat, mitt i all den Turkiska :)
Ikväll blev det faktiskt en hederlig biff med lök, men vilken biff sen.. Betydligt bättre nyköpt hos bästa slaktaren, än i plasttråg på Ica...
Ha en riktigt skön helg och njut av din återfunna hälsa och matglädje. Kram
http://birgittahoglundsmat.wordpress.com
Lena
28 oktober 2011 19:25
Birgitta: Håller fullständigt med om ordvalet men man svara som det frågas ;)
Härligt med bra biff! Och du, biff, eller för den delen köttfärs, i plasttråg, köper jag inte längre! Alls! Jag/vi åker ända till City Gross där de(enda stället i stan) har butiksstyckat och packat och med hederlig gladpack över köttet. Om så det bara gäller ett halvkilo köttfärs så åker vi dit fast det tar tid.
Ha en riktigt skön helg du med och stora kramen från mig!
http://almamater.bloggplatsen.se
Moma
11 december 2011 10:28
Det var länge sedan jag gjorde något med garam masala, det är gott (även om jag kan ha svårt för kanel i mat)!
Förlåt för den oinvigde, men varför gladpack framför köttfärs som packas i skyddande atmosfär?
http://www.momaskitchen.se
Lena
11 december 2011 10:41
Moma: Också vi har svårt för kanel i maten. Personligen tycker jag att det endast passar på "tomtegröt".
Köttfärs, eller kött över huvud taget, som packats i "skyddande atmosfär" har blivit behandlat för att inte ha några bakterier. Det har blivit smaklöst av detta. Lotta Brink (som vet allt om allt) har även berättat att de nyttiga bakterierna som annars kliver fram efter ett tag och ger köttet "det där" inte finns kvar då och att köttet inte luktar illa när det börjar bli dåligt. Extra illa när det gäller köttfärs. Personligen köper jag aldrig mer köttfärs från ICA, Willys m.fl utan endast och enbart från City Gross! De har egen färs och den smakar kött!
http://almamater.bloggplatsen.se
Moma
11 december 2011 12:45
Men köttet är väl inte behandlat, det är ju ingen konstig gas som man packar med. De gaser som används finns naturligt i vår omgivningen, det är väl bara en omfördelning av syrehalten?
Och jag tror, men kan ha fel, att köttfärs (som är väldigt känsligt)innehöll betydligt fler bakterier förr då de flesta butiksmalde och packade sin köttförs själv...
http://www.momaskitchen.se
Lena
11 december 2011 12:56
Moma: Jag kan så klart ha jättefel om allt! Detta är vad jag läst mig till och jag har verkligen erfarit dessa smaklösa biffar och smaklös färs. Och/men, det är ju bakterierna (de rätta) som gör smaken. Har du aldrig låtit ett paket riktig köttfärs stå för länge i kylen så den blivit lite "färgad"? Alla är så fega nu för tiden. När köttfärsen luktar lite "ladugård" så får biffarna smak av riktigt bra nöt. Eller är jag ett nöt? ;)
http://almamater.bloggplatsen.se