Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 14 november 2011

Det där med ostron … eeeh … och öhh

Av Lena - 14 november 2011 23:01

Jag hade aldrig ätit ostron men länge velat smaka för att
kolla om jag ens KAN äta dem! Det råder ju delade meningar om det delikata i
dessa slemproppar man ska låta glida ner i halsen (med njutning?). Vissa blir
lyriska bara de hör ordet ostron medan andra nästa spyr när de tänker på hur
det var att äta dem. Så klart man blir nyfiken. Jag hade tänkt köpa 4 någon
gång och med min sambo kasta mig ut i ovissheten och leva farligt. Två skulle
vi äta som de var och två skulle gratineras. Nu blev det inte så.


Var på City Gross för helghandling och skulle bara kolla om
de hade ostronknivar. Tänkte köpa en att ha i beredskap om utifall att jag
äntligen föll för ett ostroninfall och gick till anfall. Damen i fiskdisken gav
bort två knivar gratis när jag faktiskt köpte ostron. Ja, de hade inga knivar
till salu i varuhuset.

De hade två sorters ostron. Mindre avlånga franska för 12 kronor styck och

de svenska ganska stora för 35 kronor styck. Vad väljer man?


Eftersom jag är ostronoskuld så frågade jag ut fiskkvinnan
om allt och hon sa att om man är nybörjare och ska äta för första gången så
väljer man de dyrare svenska som har mildare smak. Jag gjorde som hon sa och
tog två sådana dyrare. Fast, då kom jag på att vi ju har sambons son hos oss
och han får ju inte bli utan. Alltså, ett litet billigare franskt ostron till honom då.

Done!


Jag ringen sedan min bästa vän Emil som kan det här för att
fråga ut honom om allt. Ja, han gillar inte ostron men han har en pappa som är
duktig på detta, ostronälskare som han är, och som lärt sin son allt han inte
visste redan. Emil berättade då också att det finns kanonbra filmer på Youtube
som visar hur man bäst öppnar dessa mollusker.

Sambon frågar om man måste tugga på dem. Klart man inte måste. Eller??

Jag går hem och kollar Youtube och då inser jag att tanten i
fiskdisken på City Gross har lurat mig. Eller lurat? Hon visste inte vad hon
pratade om fast hon lät som om hon var expert.


Först och främst ska man INTE starta med de svenska om man
är en osäker nybörjare! De franska smakar tydligen salt, smör och milt medan de
svenska (som ändå ska vara i världsklass)) är svårare att fixa om
man inte ätit ostron förr.


Youtubefilmen här berättar om skillnaden:

 


Youtubefilmen här från Ostron akademien berättar resten:


Nåja, jag köpte dem på torsdagen och på fredagen var det
dags och upp till bevis. Jag hade sett på film nummer ett att det var viktigt
att man förvarade ostronen med skålade sidan (undersidan) ner men det var ju
ingen fara. Jag hade burit paketet från fiskdisken med varsamhet och hela tiden
varit noga med att hålla paketet rakt, med prislappen uppåt, som jag fick det
av fiskdiskkvinnan. Jag öppnar paketet försiktigt och – hela tråget ligger upp
och ner! Ostronen har legat med skålade sidan uppåt sedan dagen före. Vaba! Det
var andra orsaken till att jag känner att fiskdisktanten inte vet vad hon
orerar om. Jag ringer min vän Emil som försäkrar att det faktiskt inte är någon
större fara, troligtvis. De kommer inte att ha torkat ut och blivit döda och
därmed dödligt giftiga. De är ju livsfarliga om de äts döda vet jag! Ett av det
farligaste som finns för man kan ju verkligen DÖ!


Det kan du läsa om här:

Läs under rubriken ”Varning!”


Okej då, så skrider vi till verket med viss osäkerhet och
nervositet.

Min reaktion när jag öppnat paketet var att våra två svenska
ostron är av helt olika storlekar. Har senar fått höra att de som regel annars
prissätts i storleksordning men …

Sambon öppnar ostronen och det ena är en lite dryg 1 tsk
stort och det andra ca 2 msk! Vilken orättvisa! Och ska det vara så när de
kostar 35 kronor styck? Nä!

Alla luktar friskt hav som de ska. De ska inte lukta ”lite
unket” som i tv-reklamen! *fniss*

Sambon, som faktiskt inte alls vill äta ostron, paxar snabbt
för det minsta och jag får böja mig. Jag vill ju gärna vara ödmjuk …


Vi lever farligt och struntar i allt vad citron och salt heter,
vilket man bör tillsätta som nybörjare har jag hört, utan slurkar i oss dem
rakt av! Jösses Amalia! Jag får munnen full eftersom mitt ostron är så stort och
känner att det är så stort att det trycker bak mot gommen. Svälja hela går bara
inte utan risk för kvävning. Jag tuggar två gånger. I ögonvrån ser jag att både
sambon och hans son sneglar på mig med uppspärrade ögon. Jag spottar först! Ut
i vasken. Lättnaden i deras ögon när de inser att det är ok att spotta ut eländet
var lite kul. De höll nog masken för min skull men svälja dem hade de aldrig
kunnat. De spottar ut direkt efter mig. Deras munnar får genomgå en sköljning
av rang! Själv borstar jag tänderna. Och tar en halstablett.

Det är en läskig känsla att tugga på ett djur som är både
slemmigt, mjukt och levande. Kan inte…


Aldrig mer säger både sambon och hans son. Jag hävdar
bestämt att man måste prova allt två gånger. Första gången må man bli
överraskad men gång nummer två vet man ju vad som väntar. Och vi måste bara
prova gratinerade ostron! Det är säkert helt delikat!!!!

Som min farmor alltid sa; ”Skam den som ger sig!”.







   

   

  *slurp*?


 
 
Moma

Moma

15 november 2011 20:57

Näru, mig lurar du inte att äta levande molusker!

http://www.momaskitchen.se

 
Lena

Lena

15 november 2011 23:48

Moma! Man MÅSTE prova ALLT åtminstone EN gång! Så klart!
löööv

http://almamater.bloggplatsen.se

 
Mårtenssons kök

Mårtenssons kök

17 november 2011 21:03

Klockren beskrivning av vårt första (och Ankis sista) ostrontest! Fast i vårt fall var det bara Anki som spottade, och det fort som attan! Håkan däremot föll som en fura, hårt för de små djuren och äter dom så fort det ges tillfälle! Helst ska det vara en riktigt rökig whisky i glaset, då snackar vi lycka!

http://martenssonskok.blogspot.com

 
Lena

Lena

18 november 2011 10:22

Mårtenssons: Jasså, Håkan äter dem! Ja, jag har tänkt att prova igen. Det jag fick var så fasansfullt stort men nästa gång köper jag några fransoser så får vi se hur det går. Kanske kan jag övertala sambon att smaka en gång till ... och han får rökig whisky till, för se DET tycker han om ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards