Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 30 december 2011

Grillad tonfisk med pilgrimsmusslor, Parmesan, färsk spenat och dressing

Av Lena - 30 december 2011 23:04

Nej! Jag har aldrig ätit färsk tonfisk förut. Inte heller min kära son som är här på celebert besök (från Umeå) eller min sambo.  Jag vill laga lite rolig mat till sonen de få gånger jag har möjlighet att få umgås med honom. Och tänk, vi har inte heller ätit pilgrimsmusslor förut så allt var extra spännande. Jag letade recept på nätet eftersom jag är oerfaren i ämnet och fastnade då för ett från Aftonbladets "Mat & Vin". Det visade sig vara kanon! Vi fick både tonfisk och pilgrimsmusslor i ett och samma recept.
Som tur är har Willys i Falun en superb fiskdisk, AK's, som tillhandahåller verkligt fina saker! Jag köpte laxen till gravning där i julas och blev supernöjd över hur jag fick den. Putsad och delad. 200 bagis för 1 238 gram färsk fin laxfilé det är ok, om den är bra. Och det var den! Fin i köttet och inte ett endaste ben! Dessutom mycket trevlig personal! Vi har handlat där flertalet gånger men riskerar att bli stammisar.
Nu köpte vi tre skivor färsk tonfisk (dryga 500 gram för knappa 200 kronor) och tre pilgrimsmusslor och de var toppen. Vad vi kan bedöma som aldrig ätit det förr. Tonfisken var en aningens dåligt skuren då ena sidan var dryga centimetern och andra halvcentimetern men jag har förståelse för att just det inte är så lätt. Fiskar ÄR hala rackare!


Tonfisk med pilgrimsmussla för 4 personer

4 skivor färsk tonfisk
4 pilgrimsmusslor
50 g färsk spenat
hyvlad parmesan

Dressing:

2 äggulor
1 liten citron
1,5  småvitlöksklyftor eller 1 stor
4 msk riven parmesan
3 msk hackad persilja
0,5 - 0,75 dl olivolja
lite salt
lite vitpeppar

Gör så här:

1. Börja med dressingen. Tvätta citronen och riv nästan hela skalet.

2. Dela citronen och pressa ned saften i en skål.

3. Pressa i vitlök och blanda med citronrivet, parmesanosten, persiljan och äggulorna.

4. Vispa ner olivoljan droppvis. Smaka av med salt och peppar

5. Dela tonfisken i fyra bitar. Salta och peppra.

6. Pensla fisken med olja.

7. Hetta upp på högsta värme och stek tonfisken 1/2 - 1 minut på varje sida (beroende på tjocklek). Den ska fortfarande vara ”rå” i mitten.

8. Salta och peppra musslorna och stek dem en halv minut på varje sida. Snabba ryck!

9. Lägg upp på tallrikar, garnera med spenat och hyvlad parmesan. Droppa över dressingen.


 


 

 
 
Linda - träningsbloggen

Linda - träningsbloggen

30 december 2011 23:35

Det ser verkligen supergott ut! Yummy!

http://litelagom.blogg.se

 
Lena

Lena

30 december 2011 23:36

Linda: Perfekt för min hårdtränande son ;)

http://almamater.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards