Direktlänk till inlägg 30 december 2011
Nej! Jag har aldrig ätit färsk tonfisk förut. Inte heller min kära son som är här på celebert besök (från Umeå) eller min sambo. Jag vill laga lite rolig mat till sonen de få gånger jag har möjlighet att få umgås med honom. Och tänk, vi har inte heller ätit pilgrimsmusslor förut så allt var extra spännande. Jag letade recept på nätet eftersom jag är oerfaren i ämnet och fastnade då för ett från Aftonbladets "Mat & Vin". Det visade sig vara kanon! Vi fick både tonfisk och pilgrimsmusslor i ett och samma recept.
Som tur är har Willys i Falun en superb fiskdisk, AK's, som tillhandahåller verkligt fina saker! Jag köpte laxen till gravning där i julas och blev supernöjd över hur jag fick den. Putsad och delad. 200 bagis för 1 238 gram färsk fin laxfilé det är ok, om den är bra. Och det var den! Fin i köttet och inte ett endaste ben! Dessutom mycket trevlig personal! Vi har handlat där flertalet gånger men riskerar att bli stammisar.
Nu köpte vi tre skivor färsk tonfisk (dryga 500 gram för knappa 200 kronor) och tre pilgrimsmusslor och de var toppen. Vad vi kan bedöma som aldrig ätit det förr. Tonfisken var en aningens dåligt skuren då ena sidan var dryga centimetern och andra halvcentimetern men jag har förståelse för att just det inte är så lätt. Fiskar ÄR hala rackare!
Tonfisk med pilgrimsmussla för 4 personer
4 skivor färsk tonfisk
4 pilgrimsmusslor
50 g färsk spenat
hyvlad parmesan
Dressing:
2 äggulor
1 liten citron
1,5 småvitlöksklyftor eller 1 stor
4 msk riven parmesan
3 msk hackad persilja
0,5 - 0,75 dl olivolja
lite salt
lite vitpeppar
Gör så här:
1. Börja med dressingen. Tvätta citronen och riv nästan hela skalet.
2. Dela citronen och pressa ned saften i en skål.
3. Pressa i vitlök och blanda med citronrivet, parmesanosten, persiljan och äggulorna.
4. Vispa ner olivoljan droppvis. Smaka av med salt och peppar
5. Dela tonfisken i fyra bitar. Salta och peppra.
6. Pensla fisken med olja.
7. Hetta upp på högsta värme och stek tonfisken 1/2 - 1 minut på varje sida (beroende på tjocklek). Den ska fortfarande vara ”rå” i mitten.
8. Salta och peppra musslorna och stek dem en halv minut på varje sida. Snabba ryck!
9. Lägg upp på tallrikar, garnera med spenat och hyvlad parmesan. Droppa över dressingen.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...