Direktlänk till inlägg 7 oktober 2012
Vi skulle äta hemgjorda hamburgare med tillbehör. Goda saker och annat!
Ja, burgare kan innehålla en hel mängd av "ingredienser" men mina gör inte det.
Man plattar ut ren nymalen nötfärs eller vilken färs man vill och kryddar med salt och peppar just när man steker dem. Gärna både vit- och svartpeppar. Ett hål i mitten med ett finger gör att de håller formen. Just nu vill vi inte ha bulliga biffar. Jag väger varje köttfärsklump så alla blir klara på samma tid.
Men först bakar man bröden!
Hamburgerbröd:
50 g jäst
5 dl mjölk
1 msk honung
2 tsk salt
½ dl olja
2 dl dinkelmjöl
2 dl vetemjöl
6 dl vetemjöl special
2 dl rågsikt
½ dl linfrö
½ dl rågkross
Häll vätskan över jästen och rör ut.
Tillsätt resten och bearbeta degen så den blir smidig.
Låt degen jäsa övertäckt i 40-60 minuter.
Knåda degen med lite grovt mjöl och dela upp i lagom stora bitar.
Forma till hamburgerbröd; Rulla en bulle av en degbit, platta till den och bearbeta kanten med fingrarna runt hela för då håller den sig platt vid jäsning utan att dra ihop sig (Jag fixar några korvbröd på samma gång.).
Ta en klutt deg och rulla på.
Låt jäsa på övertäckt plåt i 15 minuter.
Platta till alla bröden och låt jäsa ytterligare 15 minuter.
Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.
Bröden ska inte ha för mycket färg.
Linda in dem i en handduk när de ska svalna så de håller sig mjuka.
Sedan gör man dressingen (om man inte redan gjort den innan så den fått stå i kylen där ingredienserna ingått ett lyckligt äktenskap):
Hamburgerdressing
1,2 dl majonnäs
1 msk ketchup
1 msk senap, jag tog Slotts vanliga
4 skivor inlagd gurka med dill
¼ tsk paprikapulver
¼ tsk vitlökspulver
en nypa cayennepeppar
Kör allt med en mixerstav, kortare tid om du vill ha lite tugg från gurkan kvar. Klart!
Här i hemmet serveras det även Coleslaw till (ibland). Den kan man dock, med fördel, göra lite tidigare så den gosar tills sig med smakerna.
Coleslaw
6 dl osthyvlad vitkål
1 riven morot
1 bit kålrabbi, storlek motsvarande moroten
4 cm finstrimlad purjo, av det vita
Blanda runt detta i en skål.
Blanda
4 msk majonnäs
2 msk crème fraiche
1/2 tsk fransk senap
1 nypa råsocker
salt, efter smak
peppar, efter smak
spiskummin, efter smak
Blanda allt och smaka av. Gott!
Själva hamburgaren då:
Nötfärs, salt, nymalen peppar (svart och vit) och smör. Väg och dela upp köttfärsen till burgare till det du vill ha i vikt på varje. Själva gjorde vi 200-grammare. Platta ut ordentligt. Kör ner ett finger i mitten av burgaren så fortsätter den att vara platt när du steker den. Krydda med salt och peppar på båda sidorna. Hetta upp en stekpanna med smör i. Rejält hett! Stek burgarna på båda sidorna.
Innan du steker dem så har du förberett allt vad det gäller att rosta det delade hamburgerbrödet så det är varmt när du ska montera skapelsen. Du har självklart lagt fram sallad, skivad lök, tomatskivor och annat du vill ha i. Skålarna med dressing och coleslaw står på plats.
Det enda man inte kan förbereda före är aptiten! :D
Väg färsen till hur stora du ska ha, platta ut klumparna och stick ett finger i mitten så den inte blir en rund biff när du steker dem.
De hembakade burgarbröden är så goda att vi äter dem som mackor!
Coleslaw på mitt sätt!
å inte vann vi på travet, mamma å ja
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...