Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 7 oktober 2012

Hemmagjorda hamburgare på mitt sätt

Av Lena - 7 oktober 2012 01:18

Vi skulle äta hemgjorda hamburgare med tillbehör. Goda saker och annat!

Ja, burgare kan innehålla en hel mängd av "ingredienser" men mina gör inte det.

Man plattar ut ren nymalen nötfärs eller vilken färs man vill och kryddar med salt och peppar just när man steker dem. Gärna både vit- och svartpeppar.  Ett hål i mitten med ett finger gör att de håller formen. Just nu vill vi inte ha bulliga biffar. Jag väger varje köttfärsklump så alla blir klara på samma tid.


Men först bakar man bröden!


Hamburgerbröd:

50 g jäst

5 dl mjölk

1 msk honung

2 tsk salt

½ dl olja

2 dl dinkelmjöl

2 dl vetemjöl

6 dl vetemjöl special

2 dl rågsikt

½ dl linfrö

½ dl rågkross

 

Häll vätskan över jästen och rör ut.

Tillsätt resten och bearbeta degen så den blir smidig.

Låt degen jäsa övertäckt i 40-60 minuter.

Knåda degen med lite grovt mjöl och dela upp i lagom stora bitar.

Forma till hamburgerbröd; Rulla en bulle av en degbit, platta till den och bearbeta kanten med fingrarna runt hela för då håller den sig platt vid jäsning utan att dra ihop sig (Jag fixar några korvbröd på samma gång.).

Ta en klutt deg och rulla på.

Låt jäsa på övertäckt plåt i 15 minuter.

Platta till alla bröden och låt jäsa ytterligare 15 minuter.

Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 8-10 minuter.

Bröden ska inte ha för mycket färg.

Linda in dem i en handduk när de ska svalna så de håller sig mjuka.


Sedan gör man dressingen (om man inte redan gjort den innan så den fått stå i kylen där ingredienserna ingått ett lyckligt äktenskap):


Hamburgerdressing

1,2 dl majonnäs

1 msk ketchup

1 msk senap, jag tog Slotts vanliga

4 skivor inlagd gurka med dill

¼ tsk paprikapulver

¼ tsk vitlökspulver

en nypa cayennepeppar

Kör allt med en mixerstav, kortare tid om du vill ha lite tugg från gurkan kvar.  Klart!

                                                  

                                                  

                                                  

                                                  

                             

Här i hemmet serveras det även Coleslaw till (ibland). Den kan man dock, med fördel, göra lite tidigare så den gosar tills sig med smakerna.


Coleslaw

6 dl osthyvlad vitkål

1 riven morot

1 bit kålrabbi, storlek motsvarande moroten

4 cm finstrimlad purjo, av det vita

 Blanda runt detta i en skål.


Blanda

4 msk majonnäs

2 msk crème fraiche

1/2 tsk fransk senap

1 nypa råsocker

salt, efter smak

peppar, efter smak

spiskummin, efter smak


Blanda allt och smaka av. Gott!


Själva hamburgaren då:

Nötfärs, salt, nymalen peppar (svart och vit) och smör. Väg och dela upp köttfärsen till burgare till det du vill ha i vikt på varje. Själva gjorde vi 200-grammare. Platta ut ordentligt. Kör ner ett finger i mitten av burgaren så fortsätter den att vara platt när du steker den. Krydda med salt och peppar på båda sidorna. Hetta upp en stekpanna med smör i. Rejält hett! Stek burgarna på båda sidorna.


Innan du steker dem så har du förberett allt vad det gäller att rosta det delade hamburgerbrödet så det är varmt när du ska montera skapelsen. Du har självklart lagt fram sallad, skivad lök, tomatskivor och annat du vill ha i. Skålarna med dressing och coleslaw står på plats.


Det enda man inte kan förbereda före är aptiten! :D


Väg färsen till hur stora du ska ha, platta ut klumparna och stick ett finger i mitten så den inte blir en rund biff när du steker dem.

 


De hembakade burgarbröden är så goda att vi äter dem som mackor! 

 


Coleslaw på mitt sätt!

 

å inte vann vi på travet, mamma å ja





 
 
Filifjonkan

Filifjonkan

10 oktober 2012 18:45

Hej Almamater. Så du är tillbaka nu så bra jag har j kikat efter dig lite då och då. Hoppas allt väl med dig det är det väl hos mig med så att säga. Åh du lagar hamburgare idag du mums jag har en Janssons frestelse kvar sen i går måste äta på den vill inte slänga men det är lite träligt äta frestelse 2 dagar i rad (gnäll gnäll) kan vara glad man har mat att ät överhuvudtaget som det ser ut i världen.Är sen med middagen som du ser på tiden men det har varit en rörig dag här. Ha en skön kväll

http://:filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Lena

Lena

13 oktober 2012 03:26

Hejsan fina Filifjonkan!
Jo, jag är här men har inte riktigt orkat med. Kommer sen. Ja, jag har lagat lite av varje men vi äter upp allt! Skulle aldrig slänga bra mat!
Kram på dig och ha det så jättebra <3
(Matrester och gäster luktar illa på tredje dagen ;)

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards