Direktlänk till inlägg 12 oktober 2012
Smarrigaste pajen sedan jag gjorde en bacon- och broccolipaj sist! Serveras med fördel tillsammans en snygg sallad!
Strimla och fräs 1 1/2 paket (gärna ekologiskt) bacon
Rensa och skölj ett broccolihuvud. Dela i små buketter. Ångkoka (eller förväll i lättsaltat vatten) tills de är nästan mjuka. Låt rinna av.
Pajskal
Ingredienser:
3,5 dl vetemjöl (byt gärna ut någon deciliter mot dinkelmjöl för att få nyttigare och smakrikare pajskal)
150 g smör
2 - 3 msk vatten
1 krm salt
Använd matberedare! Jag har använt fingrarna förr i brist på matberedare men degen blir bara så mycket bättre med beredaren! Har jag märkt!
Häv i mjölet i matberedaren och putta i tärningar av kylskåpsiskallt smör.
Kör så det ryker tills det blir en smulig blandning vilket inte tar många sekunder.
Strila i kallt vatten i små omgångar och stäng av matberedaren så fort degen formaterat sig till en klump! Klart! Svep om med plast och kyl i en halvtimme eller mer.
Ta ut degen och kavla ut den eller tryck den direkt i formen. Nagga. Klä gärna kanterna med aluminiumfolie så de håller formen. Förgrädda i 175°.
Riv 3-4 dl välsmakande ost
Vispa ihop 4 ägg och 4 dl grädde: Smaka av med salt, peppar och en nypa cayennepeppar.
Fördela broccoli och bacon i botten på pajen. Strö osten över och häll över äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen 175° tills stanningen stannat och pajen har fin färg. 30-40 minuter brukar vara lagom.
Jag har inte gjort paj så ofta för det är så jobbigt att kavla degen tunnt men sedan jag tog maken i bruk att trycka ut den i formen så har det hela blivit enklare.
Tror det blir paj varje vecka nu.
Maken har stora starka tummar :D
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...