Direktlänk till inlägg 25 oktober 2012
En av de rätter Jens Linder är mest stolt över enligt hans ord i kokboken "Det glömda köket". Bra så. Rätten blev verkligen otroligt god med saftig och smakrik kyckling men jag har lagat minst lika goda rätter av Jens förut. Inte för att detta var "sämre" men han ska inte förringa allt annat gott han gjort. Jag valde att följa receptet till punkt och pricka. Receptet finns i hans kokbok "Det glömda köket" utgiven av Bonniers Förlag 2005. Boken finns ej att köpa längre. Bästa "söndagsmiddagen" vi haft en onsdag.
Ingredienser rimmad kyckling:
1 hel kyckling (kanske 1,2-1,4 kilo)
Saltlake:
2 liter vatten
6 msk salt
2 tsk torkad rosmarin
1 tsk torkad kyndel eller timjan
Glasyr:
2 msk japansk soja
2 msk honung (finns ekologisk)
2 msk pressad citronsaft
1. Koka upp alla ingredienser till saltlaken. Låt kallna.
2. Skölj av kycklingen och plocka bort eventuella extra fettbitar samt de återstående fjäderpennorna de kan ha. Lägg kycklingen i den kalla saltlaken och låt stå i kylskåp ca 14-15 timmar.
3. Låt kycklingen rinna av i ett durkslag under tiden du sätter ugnen på 225°.
4.Torka av kycklingen och blanda till glasyren. Pensla kycklingen med hälften av glasyren och spara resten.
5. Lägg kycklingen i en oljad ugnsfast form och sätt den i mitten. Ugnsstek den i ca 22-20 minuter eller tills den fått fin färg.
6. Sänk värmen till 150°. Pensla kycklingen med resten av glasyren.
7. Stek kycklingen tills den är klar, ca 35-60 minuter. Se efter med en sticka i kycklinglåret att köttsaften är klar och inte blodig samt att köttet lätt lossnar från benen.
8. Skär upp kycklingen.
(Ha gärna i en bottenskyla vatten efter ett tag så det inte blir för bränt i botten och sila därefter skyn som nu eller sedan kan användas till en god sås. )
Servera med potatis och/eller grönsaker.
Edit: Det blir en veritabel katastrof i ugnsformen med fastnad honung och soja. Har skurat min form i två dagar. Lägg bakplåtspapper under så slipper du eländet!
Edit 2: tror jag glömde säga att kycklingen blev underbar?
Och visst låter hans Magiska oktobersoppa god! Se själv här!
Kyckling i väntan på ugn!
Gillar du inte receptet:
Stek Daloons vårrullar i olja.
Under tiden gör du en sallad på vitkål, morot och groddar. Blanda i teryakisås!
Servera med soya och Sweet chili!
Själva Jens!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...