Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 26 oktober 2012

Alla ska läsa det här! Ja, DU också! Viktigt!

Av Lena - 26 oktober 2012 00:29

Gammalt skräp blir nya förpackningar

Sortera förpackningar – varför ska man göra det? Jo, för att det är mindre miljöbelastande och mer ekonomiskt att tillverka nya produkter av återvunnet material än av nytt. 

När du sorterar är det viktigt att du inte slänger några prylar i förpackningsinsamlingen. Inga stekpannor, dricksglas, knivar eller kaffekoppar. Det är endast använda förpackningar som samlas in av Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, FTI.

Det är FTI, inte din kommun, som har uppdraget att samla in och återvinna förpackningar och tidningar i Sverige. FTI ägs av svenska producenter, och de finansierar insamlingssystemet genom att betala en avgift per antal förpackade varor som de säljer i Sverige.

Denna avgift läggs på priset, så indirekt är det alla konsumenter som betalar för återvinningen. Grovsopor som inte är förpackningar ska du frakta till en återvinningscentral och sortera där.  

Text: Ingrid Jacobsson

 


PLASTFÖRPACKNINGAR

Ett kilo återvunnen plast minskar koldioxidutsläppen med två kilo jämfört med nytillverkad plast. Du får slänga både hårda och mjuka plastförpackningar i samma behållare. Plasten separeras i hård och mjuk plast och sorteras sedan automatiskt till respektive plastsort, krossas till flingor, som sedan smälts och filtreras till pellets.

Den återvunna plasten körs till plastindustrier som tillverkar delar till fordonsindustrin, byggindustrin och många andra plastprodukter. Det finns stor efterfrågan på sorterad plast. Ett ton hårda plastförpackningar kan till exempel återvinnas till 84 000 blomkrukor.

TIPS: FRIGOLIT RÄKNAS OCKSÅ TILL PLASTFÖRPACKNINGAR. RENGJORDA FRIGOLITTRÅG TILL KÖTT OCH FISK SKA ALLTSÅ SLÄNGAS I PLASTINSAMLINGEN. 


TIDNINGAR

Nio av tio tidningar återvinns i Sverige – över 300 000 ton varje år. Det gör att vi är bland världens bästa tidningsåtervinnarländer.

Energibesparingen vid användning av returpapper är 70 procent jämfört med att använda ny fiber till tidningspapper. Returpapperet blandas med granved till nytt tidnings- och telefonkatalogspapper.

Papperet skärs itu och blandas med kemikalier och vatten för att lösa upp trycksvärtan, som sedan avskiljs från pappersmassan.

Du kan lämna alla typer av tidningar till insamlingen, dags-, veckotidningar och magasin, men också kopieringspapper, ritpapper och liknande.

TIPS: HÄFTKLAMRAR, SPIRALER OCH DYLIKT BEHÖVER INTE TAS BORT FRÅN TIDNINGAR ELLER BLOCK, DE AVSKILJS MED MAGNETER OCH SKICKAS TILL METALLÅTERVINNING. 


PAPPERSFÖRPACKNINGAR

Var tredje pappersförpackning i din livsmedelsbutik består av återvunnet papper. En pappersfiber kan återvinnas upp till sju gånger. Vid återvinningen blandas papperet med vatten.

Fibrerna löses upp till ny råvara och plast, och andra ovidkommande material rensas bort. Pappersförpackningar är olika kartonger som chokladaskar, mejeriförpackningar, toapappersrullar, omslagspapper, wellpapp och dylikt.

Pocketböcker, kataloger och reklamblad hör till tidningsinsamlingen. Böcker med hårda pärmar ingår inte i någon separat insamling, de ska slängas i grovsoporna.

Eller, ännu hellre, lämna dem till en second hand-butik. På mjölk-, juice- och yoghurtförpackningar kan du låta plastdelen som sitter fast i kartongen vara kvar, den rensas bort. Men skruvkorken ska tas av och läggas i plastinsamlingen.

TIPS: KUVERT OCH POST IT-LAPPAR INGÅR INTE I FÖRPACKNINGSINSAMLINGEN. INGET KLISTER I PAPPERSMASSAN! LÄGG DEM I HUSHÅLLSSOPORNA ELLER I CONTAINERN FÖR BRÄNNBART AVFALL.  


METALLFÖRPACKNINGAR

Många bäckar små … Tänk på att du kan återvinna kapsyler, folielocket på crème fraiche-burken, skruvkorkar och värmeljushållare. Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning skulle stålet räcka till 2 200 nya bilar per år.

Stål och aluminium separeras maskinellt vid återvinningen med hjälp av magneter. Därför är det viktigt att du vid sortering av värmeljuskoppar lossar den lilla vekehållaren och lägger den separat i metallåtervinningen – vekehållaren är nämligen inte av aluminium. Stål och aluminium kan återvinnas hur många gånger som helst.

Det tar ungefär en timme i stålverket att smälta 120 ton skrot till flytande stål. Återvinning av stål sparar 75 procent och aluminium 95 procent av energin vid återvinning.

TIPS: METALLTUBER SOM INNEHÅLLER MAT KAN DU FÖRSTÅS INTE DISKA UR. KLÄM UT SÅ MYCKET SOM MÖJLIGT OCH LÅT KORKEN SITTA PÅ SÅ DET INTE BÖRJAR LUKTA ILLA INNAN DU LÄMNAR TUBEN I METALLBEHÅLLAREN. PLASTKORKEN FÖRBRÄNNS OCH GER ENERGI NÄR METALLEN SMÄLTS NER.  


GLAS

Glas kan också återvinnas hur många gånger som helst. I Sverige finns cirka 186 000 ton glasförpackningar ute på marknaden – framför allt flaskor och burkar. 93 procent av dessa återvinns.

Glasförpackningarna krossas, rester av till exempel metall och keramik blåses bort med tryckluft. Andra material än rent glas räknas som föroreningar och får inte läggas i glasigloona.

Har du till exempel en flaska som är tillverkad av olika material ska du ta den till återvinningsstationen och lägga den i containern för brännbart. Glaskrosset blandas med kalk, sand och soda och smälts samman till nytt glas. Sex av tio flaskor på butikshyllorna är av återvunnet glas.

Det är en myt att färgat och ofärgat glas töms tillsammans på lastbilarna. På flaket sitter en skiljevägg, så att de olika glastyperna separeras redan när de hämtas på återvinningsstationerna.

TIPS: SKRUVKORKAR AV METALL SKA INTE SITTA KVAR PÅ FLASKORNA, MEN RINGEN SOM ÄR KVAR EFTER KORKEN KAN SITTA KVAR. FLASKHALSARNA AVSKILJS, OCH METALLRINGARNA ÅTERVINNS SEPARAT.

 

Källa: Råd & Rön


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards