Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 29 oktober 2012

Köttfärssåsen maken älskar

Av Lena - 29 oktober 2012 23:03

Min man önskar tre ingredienser i köttfärssåsen jag lagar. Ja förutom köttfärs och lök då. Burkchampinjoner, vispgrädde och oregano. Ja, förutom extra mycket ketchup då. Naturligtvis perfekt kokt pasta till. Helst lite tjockare spagetti, inte de där tunna (som jag vill ha).  Just lagom al dente. Helst inga grönsaker utan just bara köttfärssås och spagetti. Tallriken blir nästa mer rågad än som hos en italienare! Receptet låter krångligare än det är. Läs detta och sedan går det som en dans. Glöm inte att god mat tar tid. Om man vill.


Tiden kan dock kortas ner genom att du häller burkchampinjonerna rätt ner i grytan och om  du dessutom skippar att steka färsen för sig går det snabbare än att läsa det här. Se där, du har redan sparat tid (eller förlorat i smak). Färsen går att ha rätt i grytan med och låta steka med. Du förlorar dock Maillardreaktionen vilket ger bättre smak. Frågan är om du vill ha hyfsad eller godare mat?


Kättfärssås ā la Alma Mater som maken Daniel vill ha den

 

Ingredienser:

1 burk skivade champinjoner

smör

2 gula lökar, finhackade

500 g bra nötfärs

1 burk krossade tomater. Gärna Delizie eller Mutti


även om Saltå Kvar och Kung Markatta har bra. 

1/2 tomatburkar vatten

2 msk Touch of Taste Kalvfond (inte nödvändigt men ger mersmak)

1 1/2 dl ketchup, helst Heinz för min del

1 tsk balsamvinäger

ca 20 varv på min vitpepparkvarn

ca 15 varv på min svartpepparkvarn

1/2 - 1 salt

2-4 msk torkad oregano (lägg i handflatan och smula ner över och rör i)

2 (helst rivna) vitlöksklyftor

1-3 dl vispgrädde (funkar med laktosfri)

gnuttan Cayennepeppar sitter inte fel


Gör sålunda:

Häll av burkchampinjonerna och lägg dem i en kastrull. Hetta upp och låt dem svettas. Ha i en liten klick smör och låt dem fräsa runt länge på halvlåg värme under omrörning tills de luktar lite nötaktigt. Ställ åt sidan. Kan hoppas över men de blir godare så här.


Hetta upp din gjutjärnsgryta, eller annan gryta, och fräs löken i smör tills den blivit mjuk och genomskinlig. Tar ett tag.


Fräs köttfärsen i omgångar. Går bra utan matfett. Lägg i grytan.


Ha i burktomaterna, svampen, balsamvinäger, ketchup, peppar och salt. Och kanske lite Cayennepeppar.


Låt grytan puttra en längre tid. Gärna någon timme eller två men det funkar ändå bra med en kvart.


Smaksätt med oregano, vitlök (helst riven med går bra med pressad så klart) och vispgrädde.


Smaka av och tillsätt det själva du tycker fattas!


Låt puttra en typ fem minuter eller tio.


Servera med bra kokt bra pasta och härliga grönsaker!


Ingen bild på maten idag! 


Snö älskar vi!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards