Direktlänk till inlägg 29 oktober 2012
Min man önskar tre ingredienser i köttfärssåsen jag lagar. Ja förutom köttfärs och lök då. Burkchampinjoner, vispgrädde och oregano. Ja, förutom extra mycket ketchup då. Naturligtvis perfekt kokt pasta till. Helst lite tjockare spagetti, inte de där tunna (som jag vill ha). Just lagom al dente. Helst inga grönsaker utan just bara köttfärssås och spagetti. Tallriken blir nästa mer rågad än som hos en italienare! Receptet låter krångligare än det är. Läs detta och sedan går det som en dans. Glöm inte att god mat tar tid. Om man vill.
Tiden kan dock kortas ner genom att du häller burkchampinjonerna rätt ner i grytan och om du dessutom skippar att steka färsen för sig går det snabbare än att läsa det här. Se där, du har redan sparat tid (eller förlorat i smak). Färsen går att ha rätt i grytan med och låta steka med. Du förlorar dock Maillardreaktionen vilket ger bättre smak. Frågan är om du vill ha hyfsad eller godare mat?
Kättfärssås ā la Alma Mater som maken Daniel vill ha den
Ingredienser:
1 burk skivade champinjoner
smör
2 gula lökar, finhackade
500 g bra nötfärs
1 burk krossade tomater. Gärna Delizie eller Mutti
även om Saltå Kvar och Kung Markatta har bra.
1/2 tomatburkar vatten
2 msk Touch of Taste Kalvfond (inte nödvändigt men ger mersmak)
1 1/2 dl ketchup, helst Heinz för min del
1 tsk balsamvinäger
ca 20 varv på min vitpepparkvarn
ca 15 varv på min svartpepparkvarn
1/2 - 1 salt
2-4 msk torkad oregano (lägg i handflatan och smula ner över och rör i)
2 (helst rivna) vitlöksklyftor
1-3 dl vispgrädde (funkar med laktosfri)
gnuttan Cayennepeppar sitter inte fel
Gör sålunda:
Häll av burkchampinjonerna och lägg dem i en kastrull. Hetta upp och låt dem svettas. Ha i en liten klick smör och låt dem fräsa runt länge på halvlåg värme under omrörning tills de luktar lite nötaktigt. Ställ åt sidan. Kan hoppas över men de blir godare så här.
Hetta upp din gjutjärnsgryta, eller annan gryta, och fräs löken i smör tills den blivit mjuk och genomskinlig. Tar ett tag.
Fräs köttfärsen i omgångar. Går bra utan matfett. Lägg i grytan.
Ha i burktomaterna, svampen, balsamvinäger, ketchup, peppar och salt. Och kanske lite Cayennepeppar.
Låt grytan puttra en längre tid. Gärna någon timme eller två men det funkar ändå bra med en kvart.
Smaksätt med oregano, vitlök (helst riven med går bra med pressad så klart) och vispgrädde.
Smaka av och tillsätt det själva du tycker fattas!
Låt puttra en typ fem minuter eller tio.
Servera med bra kokt bra pasta och härliga grönsaker!
Ingen bild på maten idag!
Snö älskar vi!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...