Direktlänk till inlägg 9 november 2012
Antingen du köper färdig pytt eller bryner fintärnad (eventuellt överbliven och färdigkokt) potatis med dito lök och kött och/eller korv ( plus när satt ett finstrimlat paket bacon fel i en pytt?) så häll gärna ett par deciliter gröna ärtor i. Lite fintärnad/strimlad rotsak sitter heller inte fel i. Och så klart rödbetor till! Kokta alltså. Inlagda typ hemma dårå.
Sedan var det äggen då. Vändstekta eller inte är ofta frågan men det finns varianter som inte är tokiga.
Emil sa att; om du ska steka äggen med "the sunny side up", alltså ovänstekta, så då får du inte salta på gulan enligt restaurangkutym för då blir det oaptitliga små prickar på själva gulan. Vad vet väl jag mitt lilla våp!
Vändstekta ägg finns i minst tre varianter:
Antingen så försöker du hålla gulan hel eller så spräcker du den.
I första fallet kan du steka ägget så snabbt att det fortfarande rinner härlig lös äggula ur det hele när du sticker i kniven i den men bara om du vänder den jäkligt snabbt.
I det andra fallet låter du ägget steka så länge att gulan hinner bli fast. Sedan kan du vända det och låta det få fin färg.
I tredje fallet så sticker du hål på gulan på en gång så hela gulan flyter ut och blir jättestekt när du vänder på allt.
Annars:
Tag några ägg och vispa ihop med salt. Rör ner i pytten och blanda runt på bra hyfsat stark värme tills hela pytten är smekt av äggstrimlor.
Alternativt: Vispa ihop några ägg med salt och häll rätt i pannan med rätt het pytt. Häll äggen i som får rinna till botten och få stelna och få färg. Lite frittataliknande men ändå inte. Jättegott!
På inget av alternativen satt någon droppe Tabasco fel!
Iskall mjölk till är bra men en Landsorts Lager funkar för mig (även om alla ölkännare kanske hukar sig för till bra pytt tar man ale eller .. näe).
Men om jag inte har en riktigt bra pytt då? Är jag då tvungen att köpa en dålig öl?
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...