Direktlänk till inlägg 14 november 2012
Hur man gör? Så här!
RÄKFOND:
skalet från 1 kilo fusna och tinade räkor (storleken har här ingen betydelse)
2-3 hackade schalottenlökar eller en liten gul lök.
1 tärnad selleristjälk eller en liten bit tärnad rotselleri
1 tärnad morot
några persiljestjälkar sitter inte fel
25 g smör
ett par msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
2 dl vitt vin
vatten så det täcker
pudra över lite cayennepeppar
Fräs räkskalen i en stor och upphettad gryta så de ångar av lite och vitnar.
Ha i smör och veva runt.
Gör plats i mitten på botten av grytan och klicka i tomatpurén.
Pilla runt lite där så den får puttra.
Släng i vitpepparn, sellerin, moroten och löken. Fräs en stund under omrörning
så alla skal blir ”frästa” och löken får sig en omgång.
Rör runt allt och fräs några minuter under fortsatt omrörning och
pudra samtidigt över lite cayennepeppar .
Häll i vinet och låt det gå med tills det kokat in lite.
Häll på vatten så det nästan täcker, låt puttra i ca 20-30 minuter,
rör om då och då.
Dra det sen av plattan.
Har du tid så kan du låta räkskalen ligga kvar i grytan någon
halvtimme och gotta sig innan du häller av vätskan.
Häll av det hela i ett vanligt durkslag med en bytta under för fonden.
Blanda runt och pressa lite så allt kommer ur.
Där kan den gärna stå ett tag så allt hinner rinna ur.
Sila sedan över fonden genom en mer finmaskig sil.
Häll den i en gryta och låt den sakta reducera (koka ihop) om du ska frysa den.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...