Direktlänk till inlägg 14 november 2012
Detta blev väldigt gott. Hade inte tänkt skriva något recept men jag måste bara dela med mig. Du har säkert lagat något liknande för det är inget unikt eller nyskapande men ...
Jag har ju frystömning och använde mig av en räkfond som låg och skramlade men det kan i nödfall funka med annan köpe-fond eller buljong. Fast, då blir det inte lika gott. Och du måste spä köpefonden.
Kom bara ihåg att det ofta tar tid med mat som smakar!
Fiskgratäng och potatis för 3-4 pers
Ingredienser:
400 sej (eller liknande)
300 g räkor med skal
1 liten burk sparris
Såsen:
3 msk smör
1/2 dl vetemjöl
2 dl hemgjord räkfond eller utspädd köpefond
3-4 dl gräddmjölk
2 tsk tomatpuré
salt
nymalen vitpeppar
nypan cayennepeppar
en rejäl giva hackad dill
Moset:
6 stora potatisar
salt
smör
standardmjölk
salt och nymalen vitpeppar
1 äggula
2 dl riven ost med bra smak
Servera med haricots verts och/eller annat skönt & grönt
Ugn: 225°
Gör så här:
Tina fisk och räkor. Skala räkorna och häll spadet av sparrisen. Ställ i kylen så länge.
Sås:
Fräs smöret med mjölet och späd med vätskan. Ha i tomatpuré. Låt småsjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och cayenne. När såsen känns klar rör du i dillen.
Skala och koka potatisen och gör moset. Smaka av med salt&peppar. Vispa i äggulan.
Smörj två ugnsformar av passande storlek. Dela fisken i munsstora bitar och fördela i ena formen. Salta och peppra. Fördela räkor och sparris över fisken och bred över såsen.
Klicka moset i andra formen och strö över den rivna osten.
Gratinera i mitten av ugnen tills fisken är klar och moset fått fin färg. 20 minuter?
Godare än du kan ana och väl värt jobbet du la ner!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...