Direktlänk till inlägg 10 januari 2013
Oxrulader med bilderna först!
Skitgod husmankost!
Jag har varit sugen på oxrulader sedan jag gjorde dem sist. Den gången blev de dock inte lika goda som denna gången. Då har jag bacon i men denna gången köpte jag rent grisspäck som fick förgylla de centralare delarna av ruladerna. Lövbiff som halveras och kryddas och fylls och bryns i smör och får koka länge nog i pannan så de blir möra som attan och sedan får bada i gräddsås. Kan det bli bättre?
Detta blir inget fullständigt recept med exakta mått utan du får faktiskt känna/tänka lite själv. Magkänslan plockas fram. Det blir alltid bäst och godast så! I alla fall för mig!
Oxrullader med bästa gräddsåsen:
lövbiffar
Dijonsenap
salt
nymalen vitpeppar
hel saltgurka i stavar
tunna strimlor grisspäck
tunna morotsstavar
tunna lökstrimlor
tandpetare
smör
köttbuljong
persiljestjälkar
hackad lök
Sås:
Vispgrädde (riktig 40%-ig)
salt
nymalen peppar
redning på mjöl & vatten
ev smaktillsats som 1 tsk svart vinbärsgelé och ett par cm ädelost på tub
Tillbehör:
potatis
saltgurka
morot
lingon
hackad persilja
Gör:
Lägg ut lövbiffarna, dela dem på hälften tvärs över. Smeta på senap, krydda med slat och peppar och lägg på en strimla var av gurka, späck, morot och lök. Rulla ihop och fäst med tandpetare.
Fäst tandpetaren utmed och inte tvärs över så blir de lättare att rulla runt i pannan när du bryner dem.
Bryn ruladerna i smör, några i sänder, och lägg över på ett fat allt efter som.
Lägg alla rulader tillbaks i pannan och häll buljong över så det nästan täcker och i med persiljestjälkarna och hackade löken. Låt bräsera tills köttet är mört. Kan ta upp emot en timme eller mer, ge och ta. Stick en potatissticka i ruladen och om ruladen släpper direkt (stickan inte fastnar i köttet) ja då är det mört och klart.
Vem har klocka numera?
Plocka upp ruladerna och lägg på ett fat. Sila av buljongen och gör såsen enligt ovan med så mycket av varje som du tycker. Såsen bör koka ihop något med grädde i sig innan då reder den och kryddar upp.
Pluppa i ruladerna i såsen och låt dem bli riktigt varma. (10-15 minuter)
Servera med kokt potatis eller mos, saltgurka, lingonsylt för den som vill och kanske någon kokt morotsstav. Strö hackad persilja över och avnjut med ett glas iskall mjölk!
vi åt och vi åt och vi åt
utan att spricka
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...