Direktlänk till inlägg 11 januari 2013
Detta är så gott men man kan inte ange exakt hur mycket av varje det ska vara. Man gör som man själv känner blir bra. Tycker man mycket om lök tar man mer lök och älskar man morötter tar man så många man vill.
Kalops
1,2 - 1,3 kg högrev (en del går ju bort när man skär bort hinnor, senor och större fettpartier)
smör
salt
nymalen vitpeppar
3-4 gula lökar (beroende på storlek)
4-6 morötter (beroende på storlek)
15 kryddpepparkorn
3 lagerblad
hönsbuljong eller vatten så det täcker
ev. redning. 3-4 msk vetemjöl (eller maizena)
hackad persilja
Att servera till:
Kokt potatis (gärna mjölig)
rödbetor
saltgurka
syltlök
gelé
Så här gjorde jag och det gick så bra så:
Rensa köttet från de värsta senorna, hinnorna och annat och fördela det i kuber på 2-4 cm, allt efter tycke och smak.
Bryn köttet i smör, ha på salt och nymalen vitpeppar, i het stekpanna. Köttet ska brynas i omgångar. Lägg över i stekgryta allt eftersom.
Skala och skiva löken och bryn i smör tills den fått lite färg. Lägg över i stekgrytan. Tillsätt kryddpepparkorn och lagerblad. Häll över vatten/buljong så det täcker och låt grytan puttra på svag värme tills köttet känns ganska mört.
Skala och skiva morötterna och lägg i grytan. Låt köttet gå på svag värme tills det är mört. Red eventuellt om du tycker och smaka av salt- och pepparhalten.
Strö hackad persilja över och servera med kokt potatis samt tillbehör.
Ställ salt + pepparkvarn på bordet för den som vill ha mer.
Ett glas iskall mjölk sitter fint till.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...