Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 27 januari 2013

Från näbb till stjärtfjädrar på några timmar eller två färska kycklingar och jag som lagar mat av det

Av Lena - 27 januari 2013 00:17

Man kan använda allt på en kyckling, precis som på grisen (från tryne till knorr som det heter) och alla andra ätbara odjur.


Köp två färska kycklingar.

 

Stycka dem så du kan frysa in fyra fina filéer, fyra lår och fyra vingar.

 

Skroven kokar du buljong av.


2 kycklingar

1 gul lök

1 morot

1 stjälk selleri

en bit palsternacka

ett par persiljestjälkar

en kvist färsk timjan

1 lagerblad

hela vitpepparkorn

salt

vatten


Gör sålunda:

Stycka kycklingarna. HÄR ser du hur du gör!


Skrovet som blir över samt vingspetsarna sköljer du av ordentligt i kallt vatten och lägger i en stor gryta. Häll vatten över så det täcker ordentligt.

 

Tag fram och fixa mirepoix. Fniss. Det är en hög fintärnad morot, stjälkselleri och lök.


 


Ta även fram resten av det som ska i grytan.

 


Timjan plockar du i sommarens odling!

 


Koka upp grytan och skumma av det som flyter upp som ser geggigt ut.

 


Ha i alla tillbehör.

 


Låt det hela sjuda på svag värme i 15-30 minuter (beroende på hur mycket kött du lämnade kvar på skroven.


Tag upp skroven och plocka av allt kycklingkött. Var du halvkass på att stycka kycklingen lär det finnas nog kött kvar för en soppa till två personer.

 



 


Släng i allt rens, alla ben och allt skinn, tillbaks i grytan.

 


Låt nu denna bas till en fantastisk buljong sjuda ett flertal timmar. Ju längre den kokar (reduceras) desto mindre plats tar den i frysen sedan. Bara att späda med vatten om den blir för stark när du väl ska tina och använda skapelsen. Min fick sjuda i 4 timmar.


När du anser dig klar, eller har lessnat, så tar du fram durkslaget och silar av buljongen. Sedan tar du en finmaskig sil och låter buljongen gå igenom för att få den mer klar.

 

Pressa inte geggan igenom silen utan skrapa bara runt lite så all buljong passerar.



 


Låt nu buljongen kylas av. Om det är mycket fett ovanpå kan du avlägsna hel fettkakan, eller en del av den, med en sked när det stelnat.

 


Det du inte ska använda nu fryser du in. Håller ca 3-5 månader i frysen, beroende på hur kallt du har där. Jag rekommenderar ca 22-25 grader minus. Allt håller längre då. 


Soppa på egen hemgjord buljong är både gott, nyttigt och billigt!

Recept HÄR!


Nu har du minsann använt allt på hela kycklingn! 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards