Direktlänk till inlägg 5 mars 2013
Att göra kålpudding vid den här tiden på året är lite så där. Vitkålen är svår av få mjuk. Det finns dock sätt att få till det så kålen blir riktigt "mjäll" ändå. Man kan strimla kålen, förvälla den i vatten och göra puddingen men det blir inte riktigt lika gott. Låt det i stället ta tid om du ändå ska göra riktig husmanskost! Detta tar flera timmar men jag tycker det är värt besväret. Fast - jag är ju kålpuddingfreak jag!
Dela huvudet (vitkåshuvudet) i fyra bitar och skär bort stocken.
Bästa sättet för just vinterkålen:
Strimla kålen och bryn den (en 1/4 av huvudet i sänder) i lite smör ca 5 minuter under omrörning. Salta lite och låt bryna en stund till. Häll på någon dl vatten, rör om och låt vattnet koka in ordentligt under omrörning. Ringla över någon pyttedutt sirap och bryn, under omrörning, tills kålen fått färg. Under tiden du rör runt plockar du, med pincett, upp de grövsta bitarna av stocken. Smaka på kålen så den är riktigt mjuk.
Lägg över kålen i annat kärl allt eftersom.
Om man, som jag, gör storsats kålpudding när jag ändå håller på, ja då tar kålen tid. Ett par timmar vad det gäller 1,5-2 kg vitkål. Orensad vikt då. Jag lagar dubbla omgången på en gång.
Kålpudding på vinterkål 8-10 portioner
1,5 - 2 kg vitkål
4 msk smör
ca 4 tsk sirap
lite salt
4-5 dl vatten
Färs:
5-600 g nötfärs av god kvalité
2 tsk salt
1 tsk nymalen vitpeppar
3-4 kokta potatisar
8 dl gräddmjölk
mer smör
Ta bort stocken från vitkålen och strimla kålen grovt. Bryn i omgångar i smör och lite sirap och salt och lägg över i en gryta. Låt puttra ett tag. För vinterkål; se ovan.
Under tiden du fixar med kålen kokar du potatisarna och pressar dem.
Blanda färsen med potatisen, vätskan och kryddorna. Smeten ska vara ganska lös. Ta en klick smet och stek så du kan smaka av salt och peppar.
Blanda i 2/3 av den brynta vitkålen i färsen. Häll smeten i en smord form (stor som en halv långpanna), täck den med resten av den brynta kålen. Grädda den i den nedre delen av ugnen i 200° i ca 1 timma. Täck med folie på slutet så den inte blir bränd.
Eller ännu hellre: Grädda puddingen i 45 minuter, låt svalna och ställ i kyl över natten.
Dagen efter: häll på lite extra vispgrädde och värm puddingen i 175° ugn tills den är genomhet.
Servera med kokt (gärna mjölig) potatis, lingonsylt, ett gott knäckebröd och en klick Bregott på toppen av puddingen. Det sista gör hela skillnaden från super till delikat! Bregott på toppen är toppen!
LCHF: Skippa potatisen och ta extra smör!
Vintekålen är härlig även om den är lite träig!
Inte brynt nog men nästan
Det ser ut att vara mer grädde än det är för det är inte nog förrän det är klart!
Perfekt yta med de där små svarta knapriga, frasiga, brända kålbitarna!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...