Direktlänk till inlägg 6 mars 2013
Skitgott! Tar timmar av väntan men själva "jobbet" tar inte lång stund.
1 gul lök
1 stjälk selleri
1 morot
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt
nymalen vit- och svartpeppar
en skvätt vin
500 g nötfärs
olivolja
nymalen vit- och svartpeppar
1 tetra passerade tomater, Muttis
1,5 msk kalvbuljong
vatten
några nypor torkade örter som oregano, rosmarin, basilika m.m
ev. en skvätt Heinz ketchup om du måste
Finhacka gul lök, selleri, morot och vitlök. Fräs sakta i olivolja, i en stekgryta, tillsammans med salt och peppar tills det är blankt och mjukt, ca 10-20 minuter. På italienska kallas detta Soffritto och är mycket bra sätt att få ut alla smakerna ur grönsakerna. (I Frankrike heter motsvarigheten mirepoix, men det är samma innehåll)
Ha i en skvätt vin och låt koka in.
Bryn köttfärsen i lite olivolja i en stekpanna. Lägg färsen i grytan med de frästa grönsakerna. Häll i de passerade tomaterna, kalvbuljong samt ett par dl vatten. Låt koka upp och låt sakta sjuda utan lock i 2-4 timmar. Funkar att sjuda en halvtimma men ... hur kul blir den då? Inte samma!
Rör om då och då. Kolla så det inte kokar torrt. Späd med mer vatten om det behövs.
Smaka av med salt, peppar, örterna och kanske ketchup om det behövs. Låt sjuda en stund till. Smaka av igen.
Servera med nykokt pasta.
Soffritto
Bolognese
Morgonfrilla
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...