Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 31 maj 2013

Om allt eller inget alls plus tips på äggvita för maräng och hur man fryser in dill plus tar-till-vara

Av Lena - 31 maj 2013 02:25

Borta har jag varit men vem reser sig ur askan varje gång? Jo, fågel Fenix och jag!


Jag har köpt ett nytt rivjärn. Av den braiga modellen. Det förra var från 1976 och hade blivit lite för slött. Borde köpt nytt för många år sedan men har inte, förrän nu, hittat det rätta stuket. Ett nytt av den gamla modellen är bäst! Köpte Ikeas men gav bort det.

Ett riktigt rivjärn ska se ut så här: 

 



 


Har i vanlig ordning lagat (och så klart ätit) mat sedan du och jag sågs sist här. Lite av varje men inget särskilt. Hade det varit särskilt hade jag nog sagt det här. Lite för mycket vardag för att funka i bloggen. Matsedel? Njaäe. Inte alls. Ur hand i mun och ur frys till spis och ur ingen fantasi eller matlust till mat på bordet men såååå tråkigt. Man måste äta och då måste man laga även om man inte har varken fantasi eller matlust. Just saying! Jobbar på bättring. Ok? (Har lagat en Thairätt som var rätt (väldigt!) ok men måste laga den igen och mäta hur jag gjorde.)


 


Råkade hamna på "The Roux Legacy"


Det går på BBC Lifestyle. Jag följer många matprogram men detta har jag missat.

Nåja, när jag ramlar in där så får jag veta att om jag ska vispa maräng så ska jag först frysa äggvitorna och sedan tina dem innan jag vispar för då blir allt så mycket bättre. Tackarrrrr!

Väntar på att allt ska bli bättre.


Recept.se har lagt ut ett recept på en potatis- och fänkålsgratäng. Det ska vara 11 potatisar i den. Om de är så precisa med antalet borde det stå vikt per potatis också. *fniss*


Jo, förresten! Åter ett tips jag snappat upp! Fast, det vet du väl redan.


För perfekt fiskresultat:

"När du tillagar lite tjockare fiskfiléer i ugn, i stekpannan eller i kastrull: sätt i en digitaltermometer.


Vid 52° är fisken perfekt. Du kan ta ut fisken lite innan (vid 48°) så går den upp till 52° på eftervärmen. Ju högre temperatur i ugnen eller i stekpannan - desto mer stiger fisken på eftervärme."


Odlartagen var det länge sedan man hade. Ett år sedan? Emellan det är det hambohandtagen (lovehandles) som gäller, eller. (Rim på slutet där)


Det brukar inte gå så bra för mig att odla Salvia. Så fort jag planterat om plantan brukar de se ut som om en vattenlevande varelse blivit utsatt i öknen. Ligger liksom  utplanad utmed. Du fattar! Denna gång verkar den ta sig på stört. Och då undrar jag i mitt stilla enfald hur jag gjort fel förut men rätt nu?


 


Den som svarar rätt vinner en egenbetald cykeltur på egenhand vartduvill! Grattis i förskott!


Kan någon svara på varför hormoner spökar?


Sedan vet jag att Åviken 905 Dubbelt Våffeljärn är bäst i test!

Vaffö?

Jo:klicka här


Bäst pris idag (april/maj 2013): klicka här


Vi har fått detta järn av min mamma i bröllopspresent men har inte hunnit köpa än. Sorry mamma.


Färskpotatis:

Tvätta/skrubba lätt och lägg i kokande vatten som är lika salt som en kallsup på västkusten. Det ska var mycket dill(stjälkar) i vattnet.


FRYSA IN DILL

Tips:

 Köp INTE en kruka dill utan köp en ruska/knippe dill i lösvikt. Skölj dillen (daska lite lätt så vattnet försvinner) och lägg den på tork på en handduk..

Repa sedan av de tunna dillbladen/stråna och lägg dem i en bytta. Lägg dillstjälkarna i en påse för sig.

Byttan med dillblad/strå? Tryck lätt på dillen (packa) och lägg över en plastpåse med hushållspapper i. Nog för att fylla "tomrummet" innan du lägger på locket och fryser in.

Dillstjälkarna fryser du och använder sedan när du kokar färskpotatis eller gravar lax. Perfa!


Måste, återigen, påpeka att om det är en grön fläck på din potatis så är det ingen idé att skala bort den. Det gröna är bara klorofyll. Det är resten av potatisen som är giftig av solanin.


Nu när det vankas färskpotatis runt knuten så:


Hur man kokar färskpotatis?

Läs här!


Konsten att koka färskpotatis! (Repris från förra året)

Fryser ni också? Det är inte utan än att nordan biter i hakskägget när man vågar sig ut.

Dock ska jag än en gång berätta hur man kokar färskpotatis för att få den riktigt god och inga aromämnen försvinner. På allmän begäran. Kom ihåg att färskpotatis är en delikatess väl värd att jämföra med murklor, sommarkantareller och kräftor.

Att koka färskpotatis är egentligen inte svårt men man måste göra på ett visst sätt för att det ska bli riktigt gott och för att inte potatisen ska bli ”skinnig” och smaklös.

Egentligen ska man ha ett eget potatisland. Potatis är en färskvara – särskilt när den är ny och egentligen bör man ha en kastrull med kokande vatten stående i landet. Så ingen tid förspills.

Nåväl, det har vi nu inte. Men skynda in till spisen med potatisen. Skölj den.

Låt sedan vatten koka upp, salta vattnet.

Så i med potatisen i det kokande vattnet – ungefär som när man kokar kräftor. Vattnet ska gå upp till hälften av potatisen så slå ut det vatten som inte behövs. I med rikligt med  dill!

Så koka i knappt 20 minuter – känn med en sticka när potatisen är mjuk.

Färdigt!!!

Jag garanterar att potatisen smakar bättre om ni följer mitt råd ovan.

Prova!

Källa: här


Asså så ere så att jag har en (låååång) tid haft tappad matlust och då, så klart, tappad lagamatlust. Och det som följer av det är ju så klart tappad blogglust.

Jag hade sådan skrivlust ett tag (för ett par år sedan) att jag kunde skicka flera blogginlägg per dag. Nu har jag (sista året) haft sådan skrivkramp att det har tagit emot att ens tänka blogg. Tappat allt ett tag kan man säga. Kan det ha med tappad aptit att göra?


Borta har jag varit men vem reser sig ur askan varje gång? Jo, fågel Fenix och jag!


Jag är här nu! Ester!



Kan vi alla ta i i i så allt blir bättre?



Eller, varför jag inte har bloggat om mat är för att jag har varit lat.


I love cooking! If it is sunny. Do you?

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards