Direktlänk till inlägg 17 september 2013
Återigen en soppa från min "Soppbok". Boken är utgiven av Atlantis men ingen författare/receptmakare angiven. Boken är tryckt i Hong Kong 1996.
De delar med sig och jag sprider recepten jag provat och funnit verkligt goda! Vissa ändringar kan förekomma men det du inte vet har du inte ont av! Detta är en soppa jag lagade i desperation över min tillgång på frusna laxfiléer och min brist på egna idéer men soppan fick våra smaklökar att dansa av glädje och förvåning! Alltså, jag blev förvånad över hur god soppan var och glad över att jag lagat den fast jag var skeptisk från början! Laga den och njut av det goda livet som förde det här receptet till dig! Smakrik, mustig och dessutom rätt lättlagad. Kan det bli bättre? (du har säkert allt hemma redan som behövs?)
Ett glas vin och en soppa senare:
RYSK LAXSOPPA
1 purjolök
1 morot
1 bit rotselleri (ca 25 g)
1-2 msk smör
1,2 liter fiskbuljong (jag använde 2 tärningar till 1 liter vatten)
2 msk tomatpuré
salt
(gör en kryddpåse av gasväv innehållande 1 lagerblad, 5 vitpepparkorn, 1/2 krm timjan och 1 vitlöksklyfta)
400 g färsk lax (går bra med frusen och tinad)
3 msk skivade pimientofyllda oliver
1 msk kapris
Till servering:
2 dl crème fraiche blandas med
1/2 dl finhackad dill
1. Skölj och finstrimla purjon. Skala moroten och sellerin och finstrimla dem.
2. Fräs alltsammans (tills de mjuknat) i smöret i en gryta. Späd med buljongen. Tillsätt tomatpurén och kryddpåsen. Låt soppan koka på svag värme några minuter.
3. Ta skinnet av laxen och känn så det inte är ben kvar. Skär laxen i små bitar. Lägg i laxen, oliverna och kaprisen i soppan. Låt sjuda på svag värma i ca 5 minuter eller tills fisken är klar. Ta upp kryddpåsen. Smaka av med salt.
4. Servera soppan med en klick Crème Fraiche. Strö över hackad dill. Och ett rustikt bröd med finfin ost! Glöm inte smöret som ska sitta mellan brödet och osten!
5. Iskall öl sitter fint till.
6. Njut!
Bild från boken
Bild från boken
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...