Direktlänk till inlägg 27 december 2013
... Hönökaka funkar så bra och annat tunt bröd. Ta ut ur frysen och slå av de bitar du vill ha och tina. Resten av förpackningen lägger du tillbaks direkt. Gärna Bregott och leverpastej på.
... Köttbullar. Lägg dem på en bricka eller ett fat och styckfrys. Ner i en fryspåse. Sedan är det så lätt att plocka ut hur många du vill ha. "Styckfrys" så mycket du kan.
... Köttbullar rullar du runda och fina. Lägger på en bricka. Fryser i en halvtimma. Då förlorar de inte den runda formen när du steker dem. Har själv glömt att prova eller har inte plats i frysen för fat eller bricka.
... Köttfärs och annat "formbart" lägger du i plastpåse som du plattar till. Det tinar så mycket fortare med platta paket. Utom sprit för det fryser inte.
... Champinjoner (inte trattisar som bör torkas eller gula kantareller som bör förvällas) kan man skiva och frysa rätt av som de är. Om annan svamp vet jag intet.
... Paprika kan man strimla och frysa rätt av. Bra att göra när det är extrapris. Fyll frysen!
... Att frysa mat går bra men är det potatis eller annan rotfrukt i så blir den godast om du värmer i ugn eller i gryta på spisen. Mikrar du frysta sådana blir det bara inte gott. Dock funkar det att tina i mikron först, men inte för länge. Har något med kristaller att göra. Läs boken.
... Michel Roux Jnr säger att om du fryser äggvitorna och sedan tinar upp dem så blir marängen bättre när du vispar. Att jag inte vet beror på att jag inte gillar sött eller efterrätter så jag vill bara inte prova. När du provat vill jag höra resultat! Så jag kan VB:a
... Äggvitor som blir över när du använder äggulor till dressingar, glass eller såser å så fryser du ner. Perfekt till maräng eller panering. Det behövs bara vitor till panering. Har provat och vet.
... Citron som "blir över" pressar du och häller saften på ett fat som är klätt med plastfolie..Sedan tar du ur den frysta citronsaften och lägger i en fryspåse. Behöver du citronsaft så bryter du bara av en bit, så mycket som behövs, och tinar. Vips, så har du färskpressad citronsaft. Igen.
... Om du fryser in fet mat så håller den bara i tre månader. Har det ändå härsknat så är det inte mitt fel.
... Om du har under 18 grader i frysen håller maten längre. Själv har jag 25. Min ständiga ålder.
... Ska du frysa in mycket mat/livsmedel så lägg en del i kylen först. Sedan in i frysen pö om pö. Då stiger inte graderna i frysen så mycket på en gång och allt håller sig längre.
... "Sug ut" all luft ur platspåsen med mat/livsmedel innan du stoppar den i frysen är lika med mindre risk för frysskador men även längre hållbarhet. Syre dödar mat.
... Utflykt? Häll lite av den kalla drycken i en flaska och frys in. När du ska iväg häller du i resten av drycken och du har iskall dricka när du ska till att förtära eländet.
... Hackad lök, efter t.ex Tacos, kan du frysa in som den är och använda i köttfärssås, grytor eller så. Eller annat.
Vill du vet allt annat så fråga
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...