Direktlänk till inlägg 18 januari 2014
Du köper väl ekologiska ägg från frigående höns!?!
1. Lägg ett eller flera ägg i en kastrull.
2. Häll på kallt vatten så det precis täcker äggen.
3. Ställ kastrullen på plattan och sätt den på högsta värme.
4. Låt äggen koka upp under uppsikt. Lägg ett lock på kastrullen och stäng av plattan helt, låt kastrullen stå kvar på plattan. Ställ äggklockan på 8 minuter. (Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett litet.)
Här använde jag stora ägg, 63-73 gram.
5. När 7 minuter gått tar du kastrullen och ställer under kökskranen och låter äggen bli spolade i kallvatten ca 1 minut. Nu har du hårdkokta ägg.
P.S Att du spolar kallvatten på de kokta äggen är för att de då blir mer lättskalade.
Så här blev det när jag kokade ett stort ägg i 7 minuter.
En minut till eller använd mindre ägg och gulan blir mer kokt.
Kolla om ägget är färskt?
Lägg (det råa) ägget i riktligt med vatten. Är det pinfärskt lägger det sig på botten, är det drygt veckogammalt ställer det sig upp medan ett äldre ägg flyter upp till ytan.
Förvaring?
Ägg som förvaras i kylskåp med spetsiga sidan neråt håller i minst ett par månader.
Hårdkokta, hela ägg ska alltid kylförvaras och håller ca 5-6 dagar.
Bakat eller lagat mat och fått överblivna äggvitor?
Så här produceras ekologiska ägg!
Klicka här: KRAV
Nu äggar vi upp oss!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...