Direktlänk till inlägg 18 januari 2014
PLANKSTEK då
Ha till hands:
Plankor
Kött
Potatismos
Grönsaker
Sås, gärna två
Köpte på Willys för en ca månad sedan ett stycke entrecôte. Det var vakuumpackat och såg blodigt ut som det ju brukar då, förslutet i sin förpackning. Frös in det för senare användning.
Så ska vi då använda min julklapp (planksteksplankor) och fixa plankstek! Tinar köttet i sin förpackning sakta i kylen i ett dygn. Köttstycket läggs för att rumstempereras dagen det ska användas..
Dagen före kvällen efter:
Preppade plankorna genom att olivolja dem fyra omgångar och in i ugnen på 220° i 10 minuter åt gången. Läste att det skulle ske tre gånger men jag ska ju alltid överdriva så jag tar en gång extra. Torkar av.
Koka 5-6 Haricots verts per person/planka någon minut. Linda en baconskiva runt varje knippe. Bryn i smör så baconet får färg.
Förbered (i ugnen ca en timme med lite salt och peppar på så den mjuknar och får smak) en tomathalva per person.
Allt är nu förberett (såserna klara) och köttstycket läggs på en skärbräda och ska skivas.
Vassa kniven fram.
"Plötsligt så händer det!"
Det där är inte entrecôte! Det är ju utskuren biff! Utbrister vi i korus!
Vad gör man? Jo, man himlar med ögonen i kors och fortsätter som om inget har hänt. Två hyfsat tjocka skivor blir till och bankade och resten är historia som man säger, eller, resten av köttet läggs i kylen för vidare äventyr. Typ sjömansbiff dagen efter.
Jag steker köttskivorna i en riktigt het panna så det nätt och jämt får hyfsad färg på båda sidor. Lägger köttet att vila lite på Torky.
Vi fixar plankorna med potatismos och de andra förberedda grejerna. Två såser, Peppar och bea, finns.
På med köttet och in i ugnen. Högsta värme för snabbast resultat. När det synes klart tar vi ut plankorna, öser på såserna och ska äta.
Har du hört uttrycket skosula? Det här var värre! Segare kött .... *svordom*
Vi åt allt utom det mesta av köttbiten som inte gick att tugga.
Ändå var vi nöjda för resten vart bra :) Vi är ju förstagångare och noviser på planka.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...