Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 18 januari 2014

Så fel man kan ha om vilket kött man köper! Eller plankstek à la Alma Mater

Av Lena - 18 januari 2014 14:37


PLANKSTEK då

Ha till hands:

Plankor

Kött

Potatismos

Grönsaker

Sås, gärna två



Köpte på Willys för en ca månad sedan ett stycke entrecôte.  Det var vakuumpackat  och såg blodigt ut som det ju brukar då, förslutet i sin förpackning. Frös in det för senare användning.


 


Så ska vi då använda min julklapp (planksteksplankor) och fixa plankstek! Tinar köttet i sin förpackning sakta i kylen i ett dygn. Köttstycket läggs för att rumstempereras dagen det ska användas..


 


Dagen före kvällen efter:

Preppade plankorna genom att olivolja dem fyra omgångar och in i ugnen på 220° i 10 minuter åt gången. Läste att det skulle ske tre gånger men jag ska ju alltid överdriva så jag tar en gång extra. Torkar av.


Koka 5-6 Haricots verts per person/planka någon minut. Linda en baconskiva runt varje knippe. Bryn i smör så baconet får färg.

Förbered (i ugnen ca en timme med lite salt och peppar på så den mjuknar och får smak) en tomathalva per person.


Allt är nu förberett (såserna klara) och köttstycket läggs på en skärbräda och ska skivas.

Vassa kniven fram.

"Plötsligt så händer det!"

Det där är inte entrecôte! Det är ju utskuren biff! Utbrister vi i korus!


 


Vad gör man? Jo, man himlar med ögonen i kors och  fortsätter som om inget har hänt. Två hyfsat tjocka skivor blir till och bankade och resten är historia som man säger, eller, resten av köttet läggs i kylen för vidare äventyr. Typ sjömansbiff dagen efter.


Jag steker köttskivorna i en riktigt het panna så det nätt och jämt får hyfsad färg på båda sidor. Lägger köttet att vila lite på Torky.


Vi fixar plankorna med potatismos och de andra förberedda grejerna. Två såser, Peppar och bea, finns.


 På med köttet och in i ugnen. Högsta värme för snabbast resultat. När det synes klart tar vi ut plankorna, öser på såserna och ska äta.


 


Har du hört uttrycket skosula? Det här var värre! Segare kött .... *svordom*


Vi åt allt utom det mesta av köttbiten som inte gick att tugga.


Ändå var vi nöjda för resten vart bra :) Vi är ju förstagångare och noviser på planka. 

 
 
Susie

Susie

18 januari 2014 16:07

Gud, vad tråkigt. Plankstek som annars är så himla gott!! Trevlig helg!

http://Susie-i-koket.blogspot.se

 
Lena

Lena

18 januari 2014 16:38

Susie: Det var verkligen gott! Även köttet smakade bra även om man fick idissla det 7 minuter.

http://www.almamater.se

 
Filifjonkan

Filifjonkan

18 januari 2014 17:29

Hej Alma. Men vilken jäklars otur när du jobbat på så där mycket Typiskt. Men det ser så fint ut och skönt i alla fall att det övriga smakade bra.Här blir det grytstekta fläskkotletter med sås kokt potatis och j haricots verts det är så gott samt gelé svart vinbärs har en burk kvar sen i somras som jag gjorde i ett anfall ja det blev 4 geléburkar. svart vinbär men detta är den sista. Trevlig helg på dig och jag dyker upp lite då o då och tar vid där vi slutade inga problem det är några år nu 7 st fniss Fast nu låser vi inte för natten :))

http://filifjonkan-se.bloggplatsen.se

 
Susie

Susie

18 januari 2014 20:58

Jamen, då varade middagen i alla fall länge:)

http://Susie-i-koket.blogspot.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards