Direktlänk till inlägg 19 januari 2014
Mörast, saftigast och godast! Det kunde inte ha blivit bättre en helt vanlig söndag. Inte är det så mycket jobb med det heller. Först rimmar man den och gör annat under tiden. Sedan preparerar man den och låter den sköta sig själv i ugnen under tiden man gör annat några timmar. Rätten är en korsning av idéer och recept mellan Jens Linder och Jamie Oliver och mig själv.
Långlagad kyckling när den är som bäst!
Jag hade en kyckling på 1,4 kilo.
Saltlaken:
3 liter vatten
9 msk salt
ett par kvistar timjan (eller lite torkad)
ett par kvistar rosmarin (eller lite torkad)
Koka upp lagen och låt den kallna. Skölj av kycklingen och häll lagen över. Ev om man vill, ett par oskalade vitlöksklyftor som halverats kastas i. Ställ grytan i kallt vattenbad om du inte har plats i kylen eller om det inte är svalt på altanen/balkongen.
Låt den ligga i ca 5-6 timmar och gör något annat när den ligger där och gottar sig.
Sätt ugnen på 75°
Nu kan man antingen ta den lättare vägen eller krångla till det lite för sig. Allt beror på hur många minuter och ingredienser du vill använda.
Alternativ löjligt lätt:
Torka av kycklingen.
Massera kycklingen, in- och utvändigt, med smör eller olja, salt och peppar och valfria kryddor (ev hackad rosmarin, timjan samt vitlök.)
Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och ställ mitt i ugnen.
Alternativ krångla till det för sig och skaffa "pyttelite mer jobb":
Torka av kycklingen.
Blanda rumsvarmt smör med hackade örtkryddor. Lossa försiktigt skinnet på både bröst- och ryggsida och peta in smöret. Massera in smör eller olja samt salt och peppar och ev andra kryddor på ut och insidan av kycklingen.
Fyll kycklingen med 1 skalad, klyftad gul lök, ett par hela, oskalade vitlöksklyftor, en halverad citron, en kvist timjan och en kvist rosmarin. (detta kan du ju slänga in även vid alt. lätt för det är ju inte så svårt)
Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och ställ mitt i ugnen.
Låt kycklingen stå inne i ca 5-6 timmar.
På slutet öser du med skyn och höjer värmen och grillar av den så den får krispigt skinn.
Skyn är för fet för att göra sås av enligt min personliga åsikt.
Servera med valfria tillbehör. Egentligen räcker det med en ordentlig sallad.
De enda bilderna som blev tagna men ... bättre än inget.
Man får laga med tandpetare om man råkar ha gjort fel
Annars: Gör så här för det blir också gott!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...