Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 21 januari 2014

Knöla inte till det men var gärna omständig.

Av Lena - 21 januari 2014 10:00

Matblogga? Jag? Näe! Inte ska väl jag .... ?


Det började med att jag ville lägga ut alla mina recept mina barn hade som minne från barndomen. Maten de älskade. Sedan kom jag på (tyckte jag) att jag hade något att förmedla till de som inte kunde något. De som var unga och nyss flyttat hemifrån och inte hade lärt sig något alls om matlagning. Sedan blev det som det blev och här är jag nu.

Har haft en längre paus från bloggandet men har nu ett litet (temporärt) återfall av skrivkramp. Det går nog över?


Hur? Lite så här men inte allt. Så där?

Håll dig till fakta!

Knöla inte till det men var omständig.

Skriv så att alla förstår. Alla!

Länka gärna till ursprunget av det du läste och lärde av. Där finns ofta mer att hämta i kunskap om man bara vill klicka här och där.

Bloggen min är, som sagt, till för att de som inte har lagat mat förut eller de som inte kan laga mat alls (trots ideliga försök) ska få lite kött på benen och aningens insikt och lite idéer om hur man kan göra. Jag är inte jätteduktig själv men vi lär oss med tiden.

Förklara steg för steg och tänk på samma gång hur du tänkte när du aldrig ens hade kokat ett ägg.

Hur kokar man ägg?

Hur steker man lök utan att den tar färg?

Hur gör man när man köpt en hel kyckling som det var extrapris på? Stycka?  Steka?

Hur förmedlar man detta på ett begripligt sätt till en tonåring?


Jag är ingen mästerkock eller matguru. Jag är en vanlig mamma med matintresse. Jag har lagat mat åt mina två barn, Malin född 85, Calle född 87 sedan de föddes och några år till.

Jag la mig i vinn om att de skulle ha riktig mat. Inte en MammaScanköttbulle över min tröskel. Jag kokade, stekte, stuvade, la in, syltade och saftade. Detta trots att jag inte ens visste vad E-nummer var så valde jag bort färdigmat och halvfabrikat? Fanns det ens då? Klart det gjorde men ingen pratade om det. Då.

Det var då mitt lagamat-intresse föddes. Alltså innan vi visste.


När jag flyttade hemifrån som 17-åring var jag så dålig på att laga mat, och visste det faktiskt själv, så jag frågade min mamma hur stora lökbitarna skulle vara som man hackade till köttfärssås. De du! Nu vet jag att det inte spelar någon roll hur stora lökbitarna är utan det är hur du annars gör som spelar roll.


Jag har lärt mig via "Trial and error", "försök och misstag". Jag har verkligen även försökt med starka kryddor men det jag har gjort mest är att fega. Det är först nu, de senaste åren, jag har vågar mig på spännande och (för mig) nya kryddor. För ett par år sedan bara så var det första gången jag verkligen skivade en hel chilifrukt utan att först ta ur kärnorna. Jag har även lyckats ta mer än en knivsudd Sambal Oelek i maten. Man lär sig med tiden.


Och numera kan jag "steka/bryna" lök utan att den tar färg vilket är ett måste i de flesta maträtter.


Man kan ju bara bli bättre!


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se