Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 2 februari 2013 12:20

Är faktiskt paff själv! Det blir mat i helgen. Vi svävade länge i ovisshet men sedan tog jag tag i frågan och jag bestämde oss enhälligt; "vi äter något i helgen!"


Fredag:

Parmesanpanerade kycklingschnitzlar serverade gröna linser och ugnsbakad tomat


Lördag:

Varma mackor med, vid detta inläggs utlägg, ännu okänd stuvning.

Edit: Det blev kantarellstuvning på hembaks formfranska (efter recept på påsen med vetemjöl special vilket funkade ypperligt).

 



 


  




 
 

  

Inte så vacker bild men helt gudomligt goda!!!!

 


Söndag:

Köttfärsbiffar med beasås och klyftpotatis. 


Av Lena - 2 februari 2013 02:26

Nu igen! 


Det är jag och Jamie Oliver som lagar mat ihop nu igen! Eller var det kanske så att jag härmade hans parmesanpanering? Nåja. Vem bryr sig för vi har ju lekt ihop förr och jag återupptar så gärna vår bekantskap. Gillar!

Han avsäger sig säkert all inblandning med mig och med all säkerhet  i denna rätt förutom parmesanpaneringen. Vad jag vet. Fast han hade nog gillat resten med. Tror jag. Undrar just om jag inte ska ringa honom och fråga. Ring mig när jag ringt honom så får du veta! För han ringer mig. Så klart!


Tomaterna får du börja med många timmar innan du ens tänkte tänka mat. Ugnen ska vara på 80°

Kör så det ryker och inse att du inte hinner! '(se nedan på "Tomater")


Nu tar du tag i resten.


Jag delar med mig av det jag lagade för det blev riktigt gott. 


En kycklingrätt för 3 pers.


Parmesanpanering ā la Jamie Oliver och resten ā la Alma Mater


Ingredienser:


Linserna:

2 dl gröna linser

vatten

salt

1/2 paket bacon

5 färska champinjoner

1 gul lök

smör

nymalen peppar


Kycklingen:

2 kycklingfiléer

nymalen vitpeppar

bra mycket nyriven parmesan


Ugnsbakade tomater:

Tomater

salt

råsocker

olivolja

timjan/rosmarin


*servera en sallad till*


Gör så här:


Tomaterna: Ugnen ska (som jag sa) vara på 80°

Halvera tomaterna och lägg dem i ett smort ugnsfast fat. I varje halva ska det vara några korn råsocker, några korn salt och några droppar olivolja. Ev något strå timjan eller rosmarin.

In i ugnen och låt detta vara ifred så länge du någonsin kan. Gärna ännu längre.


Linser

Mät upp 2 dl gröna linser och kolla så det inte är stenar med. Skölj dem ordentlig och lägg dem i blöt en timme. Avlägsna alla tankar på dåligt samvete för du är ändå försent ute. Allt man kan göra tidigare spar kraft & psykos-energi!

Sila av linserna och skölj dem igen och koka dem enligt förpackningen.Smaka av dem så de upplevs som ok.

 Spola kallt vatten på dem och ställ dem åt sidan att rinna av ordentligt. Gärna lite papper under som suger upp fukten..


Rensa svampen, hacka löken och strimla baconet. Stek det hela i smör och krydda med salt och nymalen svartpeppar. Stek  var för sig eller ihop. Lägg åt sidan.

 


Rensa kycklingen från underhudsfett och skinn (om det finns) under tiden.


Alltså ska du ta bort vita strimlorna tvärt emot vad Adidas (eller vad de heter) säger! Nej, det var ju Björn Borg på sin tid. "Gula hinnan det är känt, borstas bort med Pepsodent".  Inga vita grejer där inte.

Äh! Nu vart det rörigt! Glöm ALLT jag sagt efter ordet "tiden".


Dela kycklingen utmed som hamburger- eller korvbröd. Du fattar! Lägg dem på ett smörpapper som du fullständigt dränkt in i nyriven parmesan och en aningen nymalen peppar.  Riv mycket rikligt en hel massa drös av parmesan över filéerna och peppra en aning. Lägg ett nytt smörpapper över och banka/kavla så det blir tunna skivor. Ta bort pappret och riv lite mer parmesan över.


 


Bryn linserna i smör ihop med svamp, lök och baconröran. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.


Fixa en bra grönsallad och lägg på varsin tallrik.


Stek de parmesanpanerade kycklingfiléerna i rapsolja och smör så de får fin färg på båda sidorna och är genomstekta. Lägg dem på skärbräda och strimla dem.


Skeda upp linsröran på tallrikarna och lägg kycklingen på där och spetsa med de ugnsbakade tomaterna.


DONE!  


 





Fast - du ska ju alltid börja med att:


 










Av Lena - 27 januari 2013 22:33

Jag har fått lära mig att lite salt på löken ska man ha när man "bryner" den. I många recept står det att man ska fräsa löken utan att den tar färg. Det gör du lättast genom att dels ha svag värme men även att ha lite salt på löken. 


Blev så full i skratt när självaste Jamie Oliver säger att man ska strö lite salt på löken i stekpannan och mer full i skratt blir jag när jag märker att han inte förklara varför utan bara "för att". 


Lite salt på löken som ska typ brynas men inte ta färg!



 

Av Lena - 27 januari 2013 18:14

Måndag:

Kroppkakor i långpanna eller snarare kroppkaksrulle. Jättegott i alla fall!


Tisdag:

Gulaschsoppa

(koka den rimmade fläskläggen och lägg de gula ärtorna i blöt samt fintärna köttet från fläskläggen)


Onsdag:

Lasagne

(koka de gula ärtorna i spadet från fläskläggen och färdigställ själva ärtsoppan)


Torsdag:

Hemgjord ärtsoppa


Helgens matigheter bestämmer man senare. Om det nu blir någon.





Av Lena - 27 januari 2013 00:17

Man kan använda allt på en kyckling, precis som på grisen (från tryne till knorr som det heter) och alla andra ätbara odjur.


Köp två färska kycklingar.

 

Stycka dem så du kan frysa in fyra fina filéer, fyra lår och fyra vingar.

 

Skroven kokar du buljong av.


2 kycklingar

1 gul lök

1 morot

1 stjälk selleri

en bit palsternacka

ett par persiljestjälkar

en kvist färsk timjan

1 lagerblad

hela vitpepparkorn

salt

vatten


Gör sålunda:

Stycka kycklingarna. HÄR ser du hur du gör!


Skrovet som blir över samt vingspetsarna sköljer du av ordentligt i kallt vatten och lägger i en stor gryta. Häll vatten över så det täcker ordentligt.

 

Tag fram och fixa mirepoix. Fniss. Det är en hög fintärnad morot, stjälkselleri och lök.


 


Ta även fram resten av det som ska i grytan.

 


Timjan plockar du i sommarens odling!

 


Koka upp grytan och skumma av det som flyter upp som ser geggigt ut.

 


Ha i alla tillbehör.

 


Låt det hela sjuda på svag värme i 15-30 minuter (beroende på hur mycket kött du lämnade kvar på skroven.


Tag upp skroven och plocka av allt kycklingkött. Var du halvkass på att stycka kycklingen lär det finnas nog kött kvar för en soppa till två personer.

 



 


Släng i allt rens, alla ben och allt skinn, tillbaks i grytan.

 


Låt nu denna bas till en fantastisk buljong sjuda ett flertal timmar. Ju längre den kokar (reduceras) desto mindre plats tar den i frysen sedan. Bara att späda med vatten om den blir för stark när du väl ska tina och använda skapelsen. Min fick sjuda i 4 timmar.


När du anser dig klar, eller har lessnat, så tar du fram durkslaget och silar av buljongen. Sedan tar du en finmaskig sil och låter buljongen gå igenom för att få den mer klar.

 

Pressa inte geggan igenom silen utan skrapa bara runt lite så all buljong passerar.



 


Låt nu buljongen kylas av. Om det är mycket fett ovanpå kan du avlägsna hel fettkakan, eller en del av den, med en sked när det stelnat.

 


Det du inte ska använda nu fryser du in. Håller ca 3-5 månader i frysen, beroende på hur kallt du har där. Jag rekommenderar ca 22-25 grader minus. Allt håller längre då. 


Soppa på egen hemgjord buljong är både gott, nyttigt och billigt!

Recept HÄR!


Nu har du minsann använt allt på hela kycklingn! 

Av Lena - 26 januari 2013 23:28

Tänk att vi åt den här veckan med! Är förvånad själv!


Måndag:

Fiskgryta. Ungefär den här!


Tisdag:

Då var jag hemsam och käkade bara ostmackor


Onsdag:

Jag kommer faktiskt inte ihåg! Ja, maträtten heter inte så men ... det var något med sås till ...

Säger till när minnet dyker upp.


Torsdag:

Stekt fläsk med bruna bönor och kokt potatis.

Jättegott men jag säger bara; köp inte bruna bönor från Siljans Chark! Mosiga till oigenkännlighet och smaklösa förutom massa sött i. Inte ett uns ättika eller salt i. Fast jag kan ju själv jag! Smaka av och krydda. Här är Felix bättre på bönor men jag ska koka själv nästa gång! Kan själv!  


Det rimmade stekfläsket från Tulips var inte kul heller. De hade inte skivat ett stycke och packat. Du vet ju hur man gör när man köper en förpackning fläsk. Man kollar på sidorna så det inte är för fett men inte heller bara köttigt. Jag kollade och köpte. När jag kommer hem och packar upp fläsket så ser jag att de har blandat hej vilt. De är en sak om de har i skivor av ett par olika bitar fläsksida. Här var det skivat och totalblandat från olika stycken. Ja, du ser ju på bilderna. Visst, jag gnäller men ... man förutsätter, när man köper skivat fläsk, att det syns utanpå vad som är inuti?


 



 


Fredag:

Potatisgratäng med utbankad och välkryddad stekt fläskschnitzel. Och sallad så klart!


Lördag:

Massa färska (råa) grönsaker med dip. Stavade morötter och gurka, strimlad paprika, bukettad blomkål och ett glatt humör!

En god dipsås: 1 burk gräddfil, 1-2 pressade vitlöksklyftor, salt och vitpeppar. Låt stå minst en timme i kylen. Ev en snutt örtkrydda i.


Ska du äta rå blomkål så lägg den först i vatten med lite ättika i i en halvtimme och skölj noga sedan. Då slipper du mask i magen!



 


Söndag:

Nötfärsbiffar med dragonsås


Det ligger i en skål

 


Det var fatiskt inte gott så något recept blir det inte fast  jag trodde.  

 






Av Lena - 26 januari 2013 22:45

Jag måste ju lägga ut vad vi åt förra helgen så jag inte glömmer att komma ihåg. Det är ju tråkigt om man oavsiktligt upprepar sig när man skriver nästa matsedel? I vanlig ordning blev det inga nymodigheter utan bara samma gamla klassiker. Ja, förutom fredagen då men det blev ju heller inte optimalt nog att lägga ut receptet på. Man lär så länge man har lever!


Fredag:

En pastarätt av Bucatinipasta. Recept kommer när jag gjort den en gång till och rättat till felen jag gjorde.


Lördag:

Schnitzel av fläskkött



Söndag:

Godaste köttgrottan med bästa gräddsåsen!

Alltså, skitgod!



Gräddsås i vardande! Till söndagsmiddagen alltså! Jävla god så man kunde äta den som soppa!

 

Å bötäter till!

 


Av Lena - 20 januari 2013 23:27


Ja, visst kan man göra soppa på köpebuljong men - det är som att jämföra lyftkranar med tryffel! Recept på egen kycklingbuljong har du här och/eller här om du ork, tid och lust.


Billigt, gott och nyttigt! Bra vardagsmat som ingen rynkar på näsan åt. Och plättlätt att göra!


Grönsakssoppa av kycklingbuljong för 4 pers


Innehållet:

kycklingbuljong

1 gul lök, finhackad

2-3 morötter, slantade

ev en bit palsternacka, fintärnad

4-6 potatisar, tärnade

1/2 purjolök, strimlad

en näve hackad persilja

salt

nymalen peppar


Gör:

Koka upp och smaka av din hemgjorda kycklingbuljong. 1 dryg liter bör det vara.

Ha i den hackade gula löken och låt det sjuda en kvart .

Ha i morötterna och palsternacka och låt dem sjuda med under tiden du skalar och tärnar potatisen. Morötterna behöver ju lite mer tid än potatisen.

Ha i potatisen.

Låt soppan sjuda (späd med vatten om vätskan minskar för mycket) en kvart.

Ha i purjon och låt soppan sjuda tills potatisen är klar.

Smaka av salt och peppar och strö över persiljan.


Servera med ett bra bröd med en god ost på!

Mumma för kropp och själ!


Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skapa flashcards