Senaste inläggen
Gott och blandat blev det. Det blev favoriträtter för oss alla, på ett eller annat sätt. Dessutom en ny rätt på onsdagen. Allt-i-ett-fiskrätten lagade jag rakt av efter recept eftersom jag inte kände att jag behövde ändra något. Den blev väldigt god men när jag diskade formen efteråt så var den förfärligt halkig av fett, så ha inte mer smör eller olja än nödvändigt. Nästa ändring jag skulle göra i den är att ha i mer spenat för den fick man nästan leta efter. Det är nästan så man skulle blanchera spenaten lite före den ska i lök- och gräddblandningen. Och - koka gärna ihop grädden lite i en kastrull i förväg så den tjocknar på lite.
Och ha i bra mycket pepparrot! Alltså, mycket pepparrot om den ska kännas! Mycket!
Jag lyssnar inte gärna på andras råd eftersom jag är så bra på att råda andra men ... frys in pepparroten innan du ska riva den för det blir faktiskt så mycket lättare då! Lovar! Heders!
Måndag:
Tisdag:
Stuvade makaroner med stekt falukorv
Onsdag:
Fiskgratäng "allt-i-ett" från TV 4
Om du klickar på länken kan du lägga märke till att gratängen inte är avbildad. I stället är det en bild på någon gratäng med fisk och fänkål. Jaja, spelar ingen roll. Bara jag som är petig.
Torsdag:
Tacos! Och ja med alla tillbehör samt goda såser.
Sås 1: 2 dl Chunky Salsa + 2 dl crème fraiche och låt stå i kylen några timmar.
Sås 2: 3 dl gräddfil + 1 krm salt + 3 rivna vitlöksklyftor och låt stå i kylen några timar.
Fredag:
Jamie Olivers tonfisk- och tomatsallad med bönor svarta oliver
Lördag:
Gravad lax med dillstuvad potatis
Söndag:
Ädelostkotletter som mamma brukar göra. Serverat med en kanonsallad! Så klart!
Groddar i en sallad gör susen!
En äkta Aloe Vera! Om du bränner dig så bryt av en bit och smeta på växtsaften.
Det gör susen! Mot brännskador alltså!
Vitlök är rena hälsokuren så använd den till allt!
Salladen! Ja, den vi åt på fredagen! Mums! Makens favvo dessutom!
Är det frystömning så är det. Nu rensar jag nästan det sista som går att rensa och maten blir därefter. Alltså, riktigt god faktiskt. Nästa varv, när jag tinar det sista ur frysen blir ... eller fasen! Tror jag frostar av den i morgon och börjar om på nytt. Det som är kvar nu liksom är ... typ ...en påse strimlad paprika, massa gula kantareller (som ska sparas), andra grönsaker som ska sparas och en smördegsplatta. Äh, jag börjar om nu i veckan!
Fredagen:
Skiva kassler ganska tunt och lägg i en smord form. Stek ananasskivor och lägg halvor på kasslerskivorna. Riv över ost som inte är mesig i smaken. Gratinera tills osten får färg.
Servera med ugnsstekt potatis och grönsaker.
Lördagen:
Söndagen:
Köttbullsmackor helt enkelt.
Christer Jönsson, Göteborg, berättar följande i Falukuriren:
"Gift er inte på söndag.
Det slutar bara illa. Och
ge er inte ut på en resa.
Det blir bara fel.
Den 18 november är
en sådan dag - trist och
negativ och dum. Allt
enligt bondepraktikan,
all klokskaps urmoder.
Den 18 november är en av fler än 30 kritiska dagar enligt praktikan. Då är det jobbigt. Sveriges nationaldag den 6 juni är en sådan kritisk dag. Mest elände är det annars i januari. Då finns det sju kritiska dagar, bland annat nyårsdagen.
Bondepraktikan dök först upp i det tysk- romerska riket på 1500-talet. Efter det kom en ändlös rad upplagor, inte minst i början av 2000-talet när skriften fyllde 500 år. Under resans gång har den växt i omfång.
Första upplagan handlade mycket om väder. Sedan tillkom allehanda klokskap om sjukdom med mera.
I vad mån man kan lita på datumangivelserna och vad som då kan ske är inte lätt att säga. Originalets tideräkning gäller inte längre. " (TT)
Matblogg eller inte men ... man kan ju även ÄTA hormoner!
Om man överlever övergångsåldern så kommer ju själva klimakteriet.
Kan man minska/bromsa det?
Det finns en sida som heter Hormoni
http://www.hormoni.se/bioidentiskt_progesteron.php
som jag undrar över.
Om man har alla symptom ?
Är bioidentiskt progesteron lösningen?
Progesteronets funktioner:
Förelöpare till könshormoner, östrogener och testosteron
Bibehåller det sekretoriska endometriet (gör att ett ev befruktat ägg kan fästa)
Skyddar mot fibrocystisk bröstsjukdom
Är naturligt vätskedrivande
Hjälper till att använda fett som energi
Är naturligt antidepressivt
Hjälper sköldkörtelhormonernas funktion
Normaliserar blodets koaguleringsförmåga
Återställer sexlusten
Hjälper till att normalisera blodsockernivån
Normaliserar zink- och kopparnivåer
Återställer cellens rätta syrenivå
Skyddar mot livmodercancer
Hjälper till att skydda mot bröstcancer
Stimulerar osteoblastisk benbildning
Nödvändigt för överlevnaden av embryo och foster genom hela graviditeten
Förelöpare i kortisonsyntesen i binjurarna
Kan man ta något annat mot det då?
Eller är det att äta eller ätas?
Måste man stå ut?
Hur gör man?
För visst låter det för bra för att vara sant? Och då är det ju oftast det.
hur gör djur
Detta blev väldigt gott. Hade inte tänkt skriva något recept men jag måste bara dela med mig. Du har säkert lagat något liknande för det är inget unikt eller nyskapande men ...
Jag har ju frystömning och använde mig av en räkfond som låg och skramlade men det kan i nödfall funka med annan köpe-fond eller buljong. Fast, då blir det inte lika gott. Och du måste spä köpefonden.
Kom bara ihåg att det ofta tar tid med mat som smakar!
Fiskgratäng och potatis för 3-4 pers
Ingredienser:
400 sej (eller liknande)
300 g räkor med skal
1 liten burk sparris
Såsen:
3 msk smör
1/2 dl vetemjöl
2 dl hemgjord räkfond eller utspädd köpefond
3-4 dl gräddmjölk
2 tsk tomatpuré
salt
nymalen vitpeppar
nypan cayennepeppar
en rejäl giva hackad dill
Moset:
6 stora potatisar
salt
smör
standardmjölk
salt och nymalen vitpeppar
1 äggula
2 dl riven ost med bra smak
Servera med haricots verts och/eller annat skönt & grönt
Ugn: 225°
Gör så här:
Tina fisk och räkor. Skala räkorna och häll spadet av sparrisen. Ställ i kylen så länge.
Sås:
Fräs smöret med mjölet och späd med vätskan. Ha i tomatpuré. Låt småsjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och cayenne. När såsen känns klar rör du i dillen.
Skala och koka potatisen och gör moset. Smaka av med salt&peppar. Vispa i äggulan.
Smörj två ugnsformar av passande storlek. Dela fisken i munsstora bitar och fördela i ena formen. Salta och peppra. Fördela räkor och sparris över fisken och bred över såsen.
Klicka moset i andra formen och strö över den rivna osten.
Gratinera i mitten av ugnen tills fisken är klar och moset fått fin färg. 20 minuter?
Godare än du kan ana och väl värt jobbet du la ner!
Hur man gör? Så här!
RÄKFOND:
skalet från 1 kilo fusna och tinade räkor (storleken har här ingen betydelse)
2-3 hackade schalottenlökar eller en liten gul lök.
1 tärnad selleristjälk eller en liten bit tärnad rotselleri
1 tärnad morot
några persiljestjälkar sitter inte fel
25 g smör
ett par msk tomatpuré
10 vitpepparkorn
2 dl vitt vin
vatten så det täcker
pudra över lite cayennepeppar
Fräs räkskalen i en stor och upphettad gryta så de ångar av lite och vitnar.
Ha i smör och veva runt.
Gör plats i mitten på botten av grytan och klicka i tomatpurén.
Pilla runt lite där så den får puttra.
Släng i vitpepparn, sellerin, moroten och löken. Fräs en stund under omrörning
så alla skal blir ”frästa” och löken får sig en omgång.
Rör runt allt och fräs några minuter under fortsatt omrörning och
pudra samtidigt över lite cayennepeppar .
Häll i vinet och låt det gå med tills det kokat in lite.
Häll på vatten så det nästan täcker, låt puttra i ca 20-30 minuter,
rör om då och då.
Dra det sen av plattan.
Har du tid så kan du låta räkskalen ligga kvar i grytan någon
halvtimme och gotta sig innan du häller av vätskan.
Häll av det hela i ett vanligt durkslag med en bytta under för fonden.
Blanda runt och pressa lite så allt kommer ur.
Där kan den gärna stå ett tag så allt hinner rinna ur.
Sila sedan över fonden genom en mer finmaskig sil.
Häll den i en gryta och låt den sakta reducera (koka ihop) om du ska frysa den.
Jag som en tid har haft så svårt att fixa matsedlar i förväg har slagit mig själv med häpnad! Äh, det beror ju på att jag sysslar med frystömning sedan en tid. Rotar runt i frysen bland snöstjärnor och drivis. Isdubbarna (STF-godkända) gör att jag ändå kan öppna lådorna tillräckligt mycket för att se vad som finns i. Och det finns det! Onämnbara små plastpåsar med underligt innehåll. "Jag behöver inte skriva vad som är i för det kommer jag ihåg och dessutom syns det ju tydligt!"
Jojo! Efter ett par månader i frysen har iskristallerna bildat en hemlighetsfull aura runt matvaran och förhindrar insyn värre än datainspektionen!
Är det en lövbiff eller tomatsås? Är det en färdig maträtt eller en klump hemkokt kycklingbuljong?
Detta har jag misstagit mig på förr. Glömmer aldrig när jag skulle göra köttbullssås och behövde mer smak. Ah, jag har ju köttsky i frysen! I med den frusna klumpen i (den snart färdiga) såsen (mycket sås i den grytan) och tina upp. Öh, det var ju räkfond. Släng hela skiten och börja om. Där var det tur att jag hade kalvfond i kylen och torkade trattisar i skåpet. Och mer grädde. *rodnar fortfarande*
Tänk, att man aldrig lär sig?
Maken är borta måndag till tisdag, passar då på att äta raggmunkar för det tar tid att steka men ska jag bara göra till mig själv så äter jag bredvid spisen under tiden jag steker.
Måndag:
raggmunkar för 1 person:
1 ägg
1 dl mjöl
2 dl mjölk
några rivna rivna potatisar
smaka av smeten med salt
stek i smör
Tisdag:
fiskgratäng med räksås och ostgratinerat mos
Onsdag:
Torsdag:
Fredag till söndag är ännu hölj i dimma. Hoppas den klarnar innan dess.
Tips från Favoritrecept!