Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 25 oktober 2012 21:31

Vill bara slå ett slag för ekologiskt bacon! Scan har detta. Även om det kostar nästan ett par tior för 120 gram så är det värt det! 


Mycket godare!

 


Av Lena - 25 oktober 2012 01:51

En av de rätter Jens Linder är mest stolt över enligt hans ord i kokboken "Det glömda köket". Bra så. Rätten blev verkligen otroligt god med saftig och smakrik kyckling men jag har lagat minst lika goda rätter av Jens förut. Inte för att detta var "sämre" men han ska inte förringa allt annat gott han gjort. Jag valde att följa receptet till punkt och pricka. Receptet finns i hans kokbok "Det glömda köket" utgiven av Bonniers Förlag 2005. Boken finns ej att köpa längre. Bästa "söndagsmiddagen" vi haft en onsdag.


Ingredienser rimmad kyckling:


1 hel kyckling (kanske 1,2-1,4 kilo)


Saltlake:

2 liter vatten

6 msk salt

2 tsk torkad rosmarin

1 tsk torkad kyndel eller timjan


Glasyr:

2 msk japansk soja

2 msk honung (finns ekologisk)

2 msk pressad citronsaft


1. Koka upp alla ingredienser till saltlaken. Låt kallna.

2. Skölj av kycklingen och plocka bort eventuella extra fettbitar samt de återstående fjäderpennorna de kan ha. Lägg kycklingen i den kalla saltlaken och låt stå i kylskåp ca 14-15 timmar.

3. Låt kycklingen rinna av i ett durkslag under tiden du sätter ugnen på 225°.

4.Torka av kycklingen och blanda till glasyren. Pensla kycklingen med hälften av glasyren och spara resten.

5. Lägg kycklingen i en oljad ugnsfast form och sätt den i mitten. Ugnsstek den i ca 22-20 minuter eller tills den fått fin färg.

6. Sänk värmen till 150°. Pensla kycklingen med resten av glasyren.

7. Stek kycklingen tills den är klar, ca 35-60 minuter. Se efter med en sticka i kycklinglåret att köttsaften är klar och inte blodig samt att köttet lätt lossnar från benen.

8. Skär upp kycklingen.


(Ha gärna i en bottenskyla vatten efter ett tag så det inte blir för bränt i botten och sila därefter skyn som nu eller sedan kan användas till en god sås. )


Servera med potatis och/eller grönsaker.


Edit: Det blir en veritabel katastrof i ugnsformen med fastnad honung och soja. Har skurat min form i två dagar. Lägg bakplåtspapper under så slipper du eländet!


Edit 2: tror jag glömde säga att kycklingen blev underbar?


Och visst låter hans Magiska oktobersoppa god! Se själv här!



Kyckling i väntan på ugn!

 



Gillar du inte receptet:

Stek Daloons vårrullar i olja.

Under tiden gör du en sallad på vitkål, morot och groddar. Blanda i teryakisås!

Servera med soya och Sweet chili!

 


Själva Jens!

 


Av Lena - 20 oktober 2012 10:41

Klicka här: Koka en kyckling. Då har du både kycklingkött samt en underbar buljong.


En s.k "klassisk" rätt.


Grejer:

kycklingkött

sås

fullkornsris

fina grönsaker


Koka kycklingen. Fiska upp den och plocka av köttet. Kyl köttet.

Kyl buljongen.



Currysås:


1 gul lök

4 msk smör

1-2 msk curry + gärna lite "extra stark" curry

4 msk vetemjöl

1 dl vispgrädde

4-5 dl kycklingbuljong

salt

nymalen vitpeppar


Gör sålunda:

Finhacka löken och smält den i smöret. Den ska bli mjuk och blank utan att få färg. Lyckas bäst om du saltar lite på löken.

Ha i curryn och höj värmen lite och låt det fräsa ett tag.

Pudra över mjölet och späd med grädden och så mycket buljong du tycker är lagom. Låt småputtra i 10 minuter och kolla om du behöver späda mer med buljongen. Smaka av med salt och nymalen peppar.


Frys nu in resten av buljongen för senare behov. Det blir en underbar soppa av den!


Koka riset och fixa de fina grönsakerna. Värm samtidigt upp den goda såsen tillsammans med kycklingköttet. Smaka av igen och krydda på om du tycker så!


Servera!


Bild? Nä, för gult för min kamera!


 Du kan dock få en bild av min tomatplanta om det duger?

Just nu har tomaterna i översta toppen börjat mogna.   

Av Lena - 20 oktober 2012 08:02

... och då, när jag ändå göra det, vill jag så klart äta gott! Plankstek är något jag verkligen gillar även om det kanske är lite banalt.

Jag och maken hade bestämt oss för att vi skulle ha en utekväll och äta på restaurang. Jag hade stora förhoppningar eftersom jag så sällan äter annat än det jag själv lagat och då smakat av (minst)fem gånger det som hamnar på tallriken. Att äta något någon annan lagat, som jag inte vet i förväg vad det smakar är en dröm.

Vi hade flera restauranger i åtanken men valde en i mellanprisklassen. Inte billigt men heller inte för dyrt. Mellan Banken (bra men dyrare) och Kings Arms (hyfsad planka) hamnade Marianns.


Vi läste menyer på nätet före och bestämde oss för att planksteken var något vi ville ha. Det stod 200 g nötkött och det lät ju bra. Vi var jättehungriga när vi kom.


När vi beställer frågar de inte hur vi vill ha köttet (varningstecken) men jag hann haspla ur mig "medium rare" innan han gick. Maken fick då tillfälle att säga "medium".


Maten kommer efter en dryg halvtimme och det är bra eftersom vi har beställt "fördricka" före. Ja, ett glas vitt och en god öl.


Plankan ser verkligen god ut när den kommer. Ångande het och med två rejäla köttbitar samt en tomathalva, som sig bör.


Jag skaver av en bit av köttet och puttar på en bit av moset (som är välgrillat med fina och lagom mörka linjer) och min första tanke är Felix. Pulvermos med dåligt kött. Köttet smakar Felix köttbullar på burk (jag är campare så jag vet) och moset är av pulver! Dessutom är moset totalt okryddat. Inget salt eller peppar där inte!


Fortsätter att äta men för att kunna få en bit kött på tuggan måste jag karva av rätt stora bitar senor. Såna där breda man måste såga sig igenom. Under köttet befinner sig en halvtaskig pulverpepparsås där det simmar morotsslantar. I en skål på plankan lever en dödligt läskig bea sitt eget liv i egen skål. Det enda på plankan som var ätbart var en bakad tomat som var smaklös.


Okryddat pulvermos samt taskiga pulversåser serverade med det sämsta kött jag någonsin ätit. Det gick bara inte att äta!


När vi betalade till honom i baren så sa vi ifrån. Han sa att det visst är riktigt mos. Vaba? Då säger jag, en riktigt dålig kock! Maken sa "sparka kocken"! Ingen skugga över "personalen" för han var väldigt trevlig.


Jag minns inte när jag åt så här dåligt sist. Även om man får skylla sig själv som äter på ett mellanprisställe så finns det gränser. The bottom is nådd! Jag brukar vara bra på att såga det jag inte är nöjd med men nu fick jag ta bort den vanliga och ladda motorsågen!


Kul uteätarkväll? Det blev en dyr kväll för vi fick gå till närmsta hamburgerställe. Var ju fortfarande hungrig! Jag gillar inte feta uteätarburgare men den smakade tamejtusan bättre än maten hos Marianns!


Ridå!!!!


 



 

Av Lena - 16 oktober 2012 14:05

Måndag:

Sjömansbiff från frysen



Tisdag:

Bacon- broccolipaj samt Västerbottenost- och kantarellpaj från frysen


Onsdag:

Kyckling i currysås


Torsdag:

Grönsakssoppa av egen kycklingfond från frysen samt grönt från frys och kyl.



Fredag:

Äta ute. Blev Marrianns! Urk och fy!


Lördag:

Räkor vi skalar allteftersom


Söndag:

Rimmad kyckling från Jens Linders bok "Det glömda köket". En bok jag glömt jag hade.

Serverat med Linders förslag till; "Potatis som risotto". Spännande!

Boken är slutsåld överallt men Jens finns här i DN!


Förresten så vet jag en som har tappat både smak- och luktsinne men som ändå jobbar i köket på ett dagis. Att ungarna klagar på maten beror nog på råvarorna!


Röd pärontomat. Jag har fått ta in hela plantan men de mognar allt eftersom.

Mycket goda! Ska spara några frön till nästa år. 

 

Av Lena - 16 oktober 2012 02:47

Äggröra 2 pers:

5 ägg

1 ½ dl riktig vispgrädde

½ dl standardmjölk

salt (börja med 1/2 tsk och smaka sedan av smeten)

nymalen vitpeppar

smör


Gör så här:

Vispa samman allt. Doppa ner ett finger och smaka om salthalten är lagom. Det ska smaka av saltet men inte mer.

Smält lite smör i en kastrull. Häll i blandningen och värm på medelvärme. Rör hela tiden med en träslev. Håll på så tills röran är krämig. Ta av från plattan och servera direkt.

Av Lena - 16 oktober 2012 02:33

Om alla metallkapsyler lämnades till återvinning skulle stålet räcka till 2 200 nya bilar per år.

 

Källa: Råd & Rön

Av Lena - 16 oktober 2012 01:34

Det vart en märklig sommar. Jag och maken hade planerat hur och vad vi skulle göra när han för första gången hade längre semester än han hade haft på hela tiden sedan vi ens träffades. Vi skulle vara själva och ensamma i Orsa på Orsa Camping och verkligen njuta av livet och varandra.

Nu minsann! Klart man inte ska ha förväntningar.

Klart det blev skitväder.


Vi älskar att campa och varken han eller jag har problem med regn och rusk. Vi kan njuta av att plaska runt. Bara det inte är för kallt. Nu var det kallt. Mycket kalt.

De varma tröjorna räckte inte till. Fast vi hade köpt finaste nya tältet så vart det ingen njutning ändå. Även om tältet höll värmen så blåste det för mycket från alla håll det inte skulle. Tältet var så stort att vi kunde sitta inne med bord och stolar och lyktor utan problem men man vill ju göra annat med. Någon gång. Skit.


Trots allt så har vi genomlidit våra 5 veckors semester och även om det inte blev det vi tänkt så har vi varandra och kan skratta lite över hur det blev.


Matminnena har man ju kvar. Jag vägrar engångsgrill (miljövidrigt på alla sätt) så vi har en liten portabel som funkar utmärkt med både briketter och kol. Där har vi slängt upp både det ena och andra. Mest det ena!


Orsa Camping, där vi brukar husera, är härligt. Bra allt och så långgrunt att det nästan alltid är varmt i vattnet. Fast inte denna gång dårå. Men annars har de allt. Fast en sak stör oss så vi blir mer än irriterade!


Orsa Camping har evenemang och det är ju kul. De fixar med tivoli för barn och underhållning för alla. Hyfsade artister. Problemet då är att de inhägnar allt. Alltså, allt!

Man kan inte gå till campingens restaurang (som ju är självständig) utan att betala inträde. Att gå och ta en öl kostar 250 kr inträde till området först. Området ligger inom campingens område och vi som betalar ett antal hundralappar per dygn bara för att bo på campingen måste dessutom betala 250 kronor för att ta en öl.

Vi hade tänkt att äta där (dyr meny vet jag) men samma ändå. Passera GÅ och böta betala 250 kronor. Tycker man kunde få passera om man visade upp att man betalt campingavgiften. Gissa om vi vände i grinden?


Detta har vi sett i två år så även om sura campinggäster vänder i grinden lär de inte ändra på det.


Sista kvällen, när de stängt tivolit, släppte de ändå in oss som tänkte äta där. Vi kommer in till restaurangen och får ett bord. Restaurangen är byggd så den liknar en skolmatsal Rätt glest mellan borden, inga dukar, inga ljus. Dystert, ekande och kalt. Och kallt. Stora fönsterrutor som ger känslan av en aula.

Vi får menyn med reservation av personalen för allt på den finns inte. Bara tre rätter att välja på eftersom nästan all mat ändå är slut.

I denna kala lokal där restaurangen knappt har mat kvar har de mage att ta nästan 300 för en oxköttbit? Denna köttbit, plus hamburgare och någon fiskrätt hade de att erbjuda.

Vi gick!

Maken gick tyst och jag gick inte tyst! Jag lät! Någon jävla måtta får det väl ändå vara! Personalen såg ursäktande ut när vi gick och tacka fan för det! Inte deras fel. Ja, jag LÄT!


Då gick vi till bowlingrestaurangen McGregor´s. Dyrt där med men där vet man vad man får! Man vet att det är som det är! Klart maken tog en burgare, vad annars. Det tar han alltid om det finns. Jag tog lax (175 spänn) men vad skulle vi? Kan inte direkt klaga på laxen. Även om den var överkokt så ... vad kan man förvänta när den bara kostar 175 kronor?  Eh? Vitvinssåsen smakade inte jättemycket vitvin men det kändes. Hyfsad sälta. Potatisen var lite "skinnig" och grötig i mitten men bra sälta. Varför i h-vete har man så svårt att ta bort kärnorna ur citronen? Ställ någon att klyfta och kärna ur så är det klart på en stund. Sedvanliga grönsakerna som lite isbergssallad, gurka och någon tomat var så klart med på båda våra tallrikar. Ja, du ser ju själv. Punkt.


McGregor´s har för övrigt en mycket trevlig men helt förvirrad personal!

Vi har besökt stället två gånger i sommar. Första gången glömde jag mina solglasögon där. Sådana där större som man sätter på sig över sina vanliga glasögon.

Att jag glömt dem märker jag först när vi kommit hem men då ringer jag dit. En trevlig tjej svarar och jag berättar mitt dilemma. Hon rusar runt med telefonen i näven  och letar på varenda ställe och vrå. De har alltså inte en särskild låda för kvarglömda saker. Bakom ett ölglas på kontoret (säger hon) hittar hon det som hon och jag tror är mina solglasögon som det låter efter min beskrivning. Hon kan inte skicka dem men sätter en lapp på med mitt namn och mitt mobilnummer. Jag har sagt till henne att vi kommer och campar om några veckor.


När vi återkommer efter ett par veckor går vi till baren och frågar efter mina solisar. Tjejen har ingen aning men letar runt. Jag säger att det sitter en lapp på med mitt namn och nummer på. Efter en del letande och bökande kommer hon med ett par solisar som hon visar upp. Lappen som satt på har hon då tagit bort och kastat. Jag tar solisarna och går och tror de är mina för jag minns egentligen inte hur mina såg ut för de var så nya. Vi har bråttom för tjejen vill bli av med oss.

Dagen efter tittar jag närmare och ser att de här är ändå lite snyggare än de jag hade från början.




 Tonfisksallad 


Grillning på G

 


Inte billigt inte med tanke på ....

 


Lax med vitvinssås

 


Makens burgare

 



Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards