Senaste inläggen
Måndag:
stekt korv, potatismos och kokt blomkål
Tisdag:
kasslergratäng tricolore och sallad
Onsdag:
biff av innanlår, klyftpotatis, grönpepparsås och tomatsallad
Torsdag:
Fredag:
maken bortrest = gravad lax och dillstuvad potatis (och jag ligger i soffan och läser hela dagen varvat med att titta på dåliga serier på Netflix)
Lördag:
maken bortrest = rester från frysen (och jag ligger i soffan och läser varvat med städning och tvätt)
Söndag:
diverse rester från frysen
Chili på mitt sätt för att det blir så gott! En stor sats så det blir till någon matlåda i frysen.
Ingredienser:
800 g nötfärs
3 stora gula lökar
2 + 3 stora klyftor vitlök
2 blekselleristjälkar
1 msk smör
1 msk rapsolja
2 morötter
3 röda chilifrukter (en med och två utan kärnor tar jag)
2 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater (kör ner en sax i burken och klipp dem i bitar)
2 tomatburkar med vatten (skölj ur burkarna och ha ner i grytan)
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 msk Touch of Taste kalvfond
2 burkar/tetror blandade bönor (ekologiska)
1 burk/tetra kidneybönor (ekologiska)
1 burk majs
salt
nymalen peppar
ev. cayennepeppar
en syrad produkt som Smetana, gräddfil, Crème Fraiche eller annat att ringla över maten
bröd
Gör sålunda:
Ta fram stora grytan.
Hacka de gula lökarna, 2 av vitlöksklyftorna och sellerin.
Sätt på plattan. Värm upp matfettet.
Fräs allt i smör och olja tills det har mjuknat men inte fått färg. Om man saltar en aning så tar det inte färg så lätt.
Riv moroten grovt, hacka chilin och ha i detta tillsammans tomatpurén och låt det fräsa ett par minuter. Ta grytan från plattan.
Bryn färsen i omgångar i en stekpanna, salta och peppra, och ha ner i grytan allt eftersom.
I med burktomater, två burkar vatten, spiskummin, paprikapulver och kalvfond. Låt koka upp och låt sedan det hela puttra i någon timma eller så. Riv eller pressa de tre återstående vitlöksklyftorna och ha i. Låt puttra ett tag till. Smaka av salt och styrka.
Blanda i de avrunna och sköljda bönorna och majsen. Låt det hela koka upp och låt puttra tills bönorna är varma.
Smaka av med salt, peppar och kanske cayennepeppar. Känn av styrkan. Det SKA vara rätt starkt.
Servera med bröd (gott med lite Bregott eller smör på) och t.ex Smetana att ringla över
Själv gillar jag att ha halva tallriken fylld av en krispig sallad men det är en smaksak.
Enligt Wikipedia så gör jag inte rätt men vi tycker det blir väldigt gott så här.
Vitt franskbröd
ev. smör
Dijonsenap
rökt skinka av bra kvalité (helmuskel)
tomater
ost med ordentlig smak, riven eller skivad
salt
nymalen vitpeppar
Sätt ugnen på 200-225 °
Lägg ut brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper.
Antingen brer du senapen direkt och sedan på med skinkan eller så brer du smör på och sedan på med skinka och därefter senap på den. Smaksak.
Skinkskivorna brukar jag dela i fyra delar och pussla på tre bitar på varje macka. Skivorna av helmuskel brukar vara för stora för en enda macka. Jag vill att osten ska hänga över kanten på mackan, inte att skinka ska göra det.
Dela tomaterna på hälften och skär bort "fnaset" i mitten. Skiva tomathalvorna och täck mackan med dem. På med lite salt och peppar. På med osten. Vissa vill ha oregano på men då tycker jag det smakar pizza.
Grädda 10-15 minuter eller till osten fått lite färg.
Hugg in!
Ja, det var ett tag sedan jag skrev matsedel per vecka men nu tar jag nya tag.
Så .... vi åt följande ...
Måndag:
potatissoppa med hårt surdegsknäckebröd och ost
Tisdag:
liten sallad till förrätt
stekt fläsk med löksås och kokt potatis
Onsdag:
Chili con carne med "bästa brödet" till
Torsdag:
panerad sej med stuvad spenat, koktpotatis och citronskivor
Fredag:
kräftor samt Västerbottenspaj med romsås
Romsås:
1 burk gräddfil
1/2-1 burk röd stenbitsrom
1/2 finhackad rödlök
lite klippt dill
ev. en nypa salt
aningens nymalen vitpeppar
Lördag:
Söndag:
pyttipanna med stekt ägg och rödbetor
Hemgjorda fiskpinnar:
färsk eller upptinad frusen fisk (ex. sej eller torsk)
ett uppvispat ägg eller några äggvitor (vispa i lite mjölk och salt så blir det lättare att panera)
en blandning av två tredjedelar ströbröd och en tredjedel mjöl samt lite salt och peppar
salt
nymalen vitpeppar
smör och rapsolja
Dela fisken i jämna bitar. Doppa dem i ägg. lägg över i byttan med ströbröd/mjöl. Salt och peppra. Vänd runt fisken så den är ordentligt täckt.
Stek gyllenbrun.
Västerbottenspajen värmdes i portionsbitar innan förtäring. Undrar vem som fick den stora?
Kanske den som egentligen inte gillar kräftor?
Pinfärska ägg är ofta svåra att skala. Vill man ha mer lättskalade ägg till påsk bör man köpa dem redan nu och förvara dem svalt. Ägg håller flera veckor efter bäst-före-datum och de förvaras svalt.
Det stod i Pralin-tidningen. Jag visste det men du kanske inte hade en aning om detta.
Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen.
Tack Lotta, för påminnelse!
Godaste linssoppan som räcker till 4 personer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 pkt bacon
1 tsk paprikapulver
1 tsk honung
5 dl vatten
6 dl mjölk
150 g rotselleri
2,5 dl gröna linser
1 lagerblad
saft av 1/2 citron
salt
svartpeppar
Skala och finhacka gul lök, vitlök, finstrimla bacon och rotselleri. Skölj linserna.
Fräs den gula löken i lite smör några minuter. Tillsätt bacon och vitlök och låt det fräsa med tills baconet fått aningens färg.
Ha i paprikapulver, honung, vatten och mjölk och låt det koka upp och låt det sjuda några minuter.
Pytsa i linser, selleri och lagerblad och låt sjuda ca 20-30 minuter tills linserna är klara. Rör i botten ibland – linserna har en tendens att fastna.
Smaka av med salt, peppar och pressa ner citronsaft efter smak.
Baka bästa brödet till. Det gör du så snabbt att soppan knappt hinner bli varm.
Lättbakat och skitgott
BÄSTA BRÖDET
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
ca 12,5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
5 dl vatten
Smält jäst, salt och honung i en bunke.
Ljumma vätska till 37° och blanda ner i bunken. Tillsätt mjöl. Rör med träslev tills degen är ordentligt blandad. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.
Ugn 250°
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen i två delar och lyft upp på varsin bakplåtspappersklädd plåt. Grädda en i sänder ca 20 minuter. Skorpan ska vara ganska mörk.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Orkar inte fota eller leta efter tidigare bilder så du får titta på gammal skåpmat.
Bilder på linssoppan
Bilder på Bästa brödet
Väl bekomme!
GORGONZOLASÅS
59 g smör
1 liten gul lök
75 g Gorgonzola
1 tsk Dijonsenap
Salt
nymalen vitpeppar
Gör så här:
Skala och finhacka löken. Smält den genomskinlig i smöret.
Smält i osten på svak värme. Rör ner senapen och smaka av med salt och peppar.
Visst kan du köra matlådor och andra plastbyttor i diskmaskinen. Men om du inte har någon diskmaskin då?
Yes diskmedel är bäst!
Ta en, i hett vatten uppblött, kökssvamp, typ Scotch Brite och den gula sidan (den vita eller gröna repar), och droppa ett par droppar diskmedel på. Gnugga försiktigt och skölj av. Känn med fingrarna, under rinnande vatten, och lyssna om det gnisslar. Annars gör du samma en gång till. När det gnisslar om dina fingrar när du gnuggar på plasten så har du en garanterat fettfri och ren plastbytta.