Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 6 mars 2012 10:16

Återkommer när jag återkommer

Av Lena - 12 februari 2012 12:19

Har så länge tänkt göra sufflé men har varit för skraj
eftersom alla säger att det är så svårt att lyckas. Men, va fasen, om det blir
misslyckat så får man väl försöka igen! Hittade ett recept från Arla

som jag tog till mig. Lade bara till cayennepeppar, annars
är det till punkt och pricka! Jo, receptet är halverat.

Det blev lyckat, fluffigt, krämigt och jättegott! De blev sneda men ändå bra.

Man ska ju vara så jättesnabb när man serverar sufflé för den sjunker på nolltid men jag tyckte sufflén blev godare när den stått lite. Gjorde ju fyra formar till oss två. Två till oss, en jag lämnade till grannen och en jag åt som halvkall. Grannen sms:ade sedan och sa att hon tyckte den var kanon.



Ingredienser 4 portionsformar


1,5 msk vetemjöl

1,5 dl mjölk

1 msk smör

2 stora ägg

1,5 dl grovt riven Kvibille Svecia

1 tsk majsstärkelse

2 krm salt

några varv med vitpepparkvarnen

aningens cayennepeppar


Gör så här


Sätt ugnen på 200°.

Vispa ut mjölet i mjölken i en kastrull. Koka upp under
vispning.

Låt sjuda ca 3 min. Rör ner smöret. Ta kastrullen från
värmen.

Dela äggen i gulor och vitor. Vispa ner äggulorna, en i
taget.

Vänd ner osten tillsammans med majsstärkelse. Vispa
äggvitorna till hårt

skum. Vänd försiktigt ner hälften av äggvitorna i
sufflésmeten, sedan resten.

Smaksätt med salt och peppar. Smörj och mjöla 4 små, runda
formar (à 1 1/2 dl).

Fördela smeten i formarna. Grädda i mitten av ugnen ca 15
min.

Öppna inte ugnsluckan under gräddningen.

Servera ev en sallad till.



Tog bara en bild och den vart ju inte bra men man ser ändå att det är något i ugnen. 

  

Av Lena - 10 februari 2012 01:50

... de webbsidor företagen har där de listar upp sina produkter (som korvar, såser och annat) som inte innehåller en innehållsförteckning på deras produkter som inte har en bra innehållsförteckning att visa inte heller visar någon innehållsförteckning.

Har man inget att skämmas över så visar man det annars ....

Av Lena - 10 februari 2012 00:20

En variant av fisksoppa som är både lättlagad och jätte god.
Jag köpte lika delar färsk kolja och sej och hade i. Det går även bra med
fryst, tinad fisk och det behöver inte vara av flera sorter. Hade tänkt
frysrens men där fanns inte så mycket fisk så ...  Hade tänkt göra fond av räkskal men det fanns
inte så många räkor i min frys. Det blev som det blev och det blev faktiskt så jättebra!
Sambon gav "med stort beröm godkänt" och det är bra det.

Gjorde heller ingen egen aioli (lat/stress) utan köpte
Lohmanders (vilka för övrigt har en utmärkt sida där man faktiskt kan få läsa vad som är i såserna. ) och den var rätt ok. Man kan väl få fuska lite någon gång?

Att dubbla receptet är ju inte svårt om man vill ha mer. Och du,

frys ner i en bytta det som blir över av de krossade tomaterna och pluppa i
nästa gång du gör köttfärssås eller annat.


Fisksoppa med sting, 2-3 port


1 gul lök

75 g fänkål

1 vitlöksklyfta

smör

2 msk vetemjöl (eller utan om man kör lchf)

3/4 burk krossade tomater

1 dl vitt vin

7,5 dl fiskbuljong

vitpeppar

salt

lite chiliflakes

lite cayennepeppar

ca 300 fisk, gärna ett par olika sorter

några skalade räkor per portion

dill


Servera till: Aioli och bröd


Hacka fänkål och gul lök och smält detta i smör på låg värme
en stund. Hacka/riv vitlöken och ha i och låt allt blir blankt och mjukt. Rör i
mjölet, blanda i krossade tomaterna och rör om.

I med buljong och vin och låt småsjuda på låg värme ca 10
minuter. Smaka av med kryddorna och låt sjuda ca 10 minuter till. Smaka av igen
och krydda mer om så behövs. Kör en stund till så alla smaker blandar sig.

Blanda i fisken och låt soppan gå tills fisken vitnat. Strö
över dill och servera. Toppa tallrikarna med några räkor och aioli.


Vi åt soppan med knäckebröd och ost tillsammans med iskall
mjölk. Vitt vin går också bra!.



   





Av Lena - 9 februari 2012 23:36

Ny helg och nya förhoppningar om något smaskigt i kistan. Vi
tänkte oss en uteätarfredag vilket är en sällsynt företeelse.

Jag har aldrig lagat, ätit eller ens sett en ostsufflé i
verkligheten men det ska förekomma här i helgen. Och rejäl husmanskost!


Fredag:

Äter planka på Kings Arms

Edit: vill ju inte vara gnällig men, ....

Det skulle vara planka med oxfilé och fläskfilé. Hm! Nåja. Bad om köttet medium rare till rare men mer rare än medium. Köttet som kommer var well done och det var väldigt synd. Maten var smakrik och god men väldigt salt.

Grönsaksröran som alltid ligger under köttet har försämrats sedan sist var där. Stora fyrkanter rotfrukt som knappt har vänt i pannan utan var så hårda att man inte kunde bita igenom knappt. Servitrisen var lite på vad det gällde att vi snabbt skulle bestämma oss fast det faktiskt bara var vi på hella stället som skulle äta. För övrigt hade de knappt några jäster där alls. Servitrisen var dock väldigt trevlig och man kände sig välkommen.


Lördag:

Ostsufflé


Söndag:

Klassisk söndagsstek på svensk KRAV-märkt fransyska, med
alla tillbehör


Inga frågor på det!

Av Lena - 7 februari 2012 03:06

Ny vecka och nya möjligheter att inte orka det man tänkte
att man ville! Måndagar är värst men jag är värre. Än värst!


Måndag:

Tänket var falukorv och mackisar.

Blivet blev knaperstekt falukorv i tunna skivor med stekt lök, skruvad pasta (pastaskruvar) och en rejäl och god "gårdagens sallad".  Allt vart bättre än väntat. Färdigätna är vi och inget blogginlägg om det så klart för vad ska man säga?


Tisdag:

Potatis- och purjosoppa med himla gott bröd


Onsdag:

Frysrens à la överraskning jag inte ens själv vet om så jag kommer att bli paff över mitt innovativa tänkande

Panerad fisk med potatis och grönsaker samt citron


Torsdag:

Fisksoppa med sting och aioli


Av Lena - 7 februari 2012 02:52

... i bukett.

Skölj den inte. Bred ut den på diskbänken,
plocka/rensa/torka bort vissna (torkade eller ruttna) blad. Gör som med rosor;
Se till att alla stjälkar står i vatten men ta bort alla blad som kan stå under
vattenytan. Kapa av alla stjälkar så de är lika långa. Ställ vasen eller glaset
i kylskåpet. Fyll på vatten ibland. Nu lever den och frodas i flera veckor!
Hacka ner eller plocka ner den i allt du kan. Gott och nyttigt1

Av Lena - 7 februari 2012 01:11

Om man ska göra en bea och söker recept på nätet så kan det stå "skira, dvs smält smöret". Det är inte samma.

Att skira smöret är att smälta det på ca medelvärma och sedan hälla av och spara det översta som är hyfsat genomskinligt så man blir av med det tjocka grumsiga gulvita som är en bottensats man inte vill ha just i det läget.

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards