Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 7 februari 2014 19:22

Jag tillhör den del av jordens befolkning som verkligen inte tål smaken av färsk koriander. Råkar jag få en del av ett blad i munnen så smakar resten av måltiden tvålskit! Inte ens att mixa ner färsk koriander i en, för övrigt, smakstark sås funkar. Jag tycker verkligen att det inte går att äta!


Korianderfrön däremot är en helt annan sak. Älskar dem! Rosta dem i en stekpanna tills det knäpper och doftar. Låt dem svalna. Mortla dem. Kryddar du köttet med detta blir du beroende och kan inte sluta. Man kan använda dem till så mycket men min favorit är till kött!


 

Av Lena - 6 februari 2014 23:55

Det är bara att koka dem. Så spricker de!


Koka upp vatten med en gnutta salt, några vitpepparkorn, en skivad gul lök och ett lagerblad. Låt sjuda några minuter så spadet får smak. Se till att vattnet håller sig under 70° och låt korven bli varm i ca 15 minuter. 


 

Av Lena - 5 februari 2014 09:30

Det är så svårt att hitta ett rödvin som man kan reducera utan att det blir för syrligt. Jag har frågat systembolaget via mail men det svar jag fick funkade inte i just min sås. Nu har jag hittat ett vin som själva jag tycker går bra att använda i en rödvinssås där vinet ska reduceras. Det är även gott att dricka till maten sedan. Att det är ett boxvin, ja, vadårå?


Appassimento


 


Av Lena - 4 februari 2014 00:33

Hackad, fryst spenat är billigt och bra att göra soppa på. Men att väja sort? Det är så lätt att rycka åt sig påsen i frysdisken med den billigaste. Men, om man läser på påsen vart den kommer ifrån så blir det ännu lättare att välja.

Jag var och handlade hos Willys. De har ju Eldorado som billighetsmärke. Inget fel på det. Deras produkter är ok, både kvalitativt och prismässigt. Men.... om man kollar lite.


Eldorados spenat är producerad i Belgien för Axfood och Findus är producerat av Findus i Sverige, odlad i Bjuv i Skåne stod det på min påse. Prisskillnaden är 5 spänn per kilo.

Eldorado från Belgien: 15 kronor kilot

Findus från Sverige: 20 kronor kilot.


The tricky one: vilken vill du ha?

Visst är det värt en femma mer att slippa en grönsak som flugits hit? Miljö? En femma per kilo?


 

Av Lena - 1 februari 2014 21:32

Svar; NEJ!


Disktrasor behöver kokas eller tvättas i minst 90 grader för att bli rena och bli av med baciller.

Ha ett antal på gång samtidigt och byt ofta likaväl som du har ett antal kökshanddukar i bomull på gång som du byter ofta. När du har samlat lagom mycket så kör i tvättmaskinen på 90 grader, utan sköljmedel. SWköljmedel gör att textilierna stöter bort vatten men man vill ju att handdukar och disktrasor ska suga upp vatten.


Dessutom rekommenderar tvättmaskintillverkarna idag att man ska köra maskinen på högsta värme då och då. Detta för att dagens tvättmedel är så milda (utan tensider och så) att maskinen behöver en het genomkörare om den inte ska sagga igen.


Så, när du ska ge din tvättmaskin en omgång så stoppar du först i alla dina disktrasor och kökshanddukar. 

Av Lena - 31 januari 2014 23:09

Ett intressant inlägg på Lottas blogg. Eftersom jag inte kunde säga det bättre själv så låter jag bli. Tar helt enkelt och kopierar över det hela till mig för att på så sätt sprida budskapet!

Resten av hennes blogg hittar du om du klickar HÄR!Direkt kopierat skriver Lotta så här:


Se upp med vakuum: Bra lukt inte detsamma som ”ofarlig mat”!

 

"Svinn är ett otyg. Att kasta mat som inte är dåligt är givetvis ett jätteproblem.

Ett mycket tveksamt råd sprids i dessa ”minska matsvinnets” tider: lukta på maten och ät allt som inte luktar dåligt. Stämmer på mjölk, färska grönsaker, mjöl osv. Men det är ett farligt råd vad gäller vakuumpackat och mat i modifierad atmosfär.

I vakuumförpackningar och förpackningar med modifierad atmosfär dvs: kött, kyckling, köttfärs, chark av alla slag men också fisk, rökt som gravad, kalla sallader, mackor och färdigmat som ska värmas förstörs förruttnelsebakterierna medan andra som salmonella, campylobakter och kanske framförallt listeria växer så det knakar. Vakuum och modifierad atmosfär tar med andra ord död på det som signaler dålig mat men inte de riktigt farliga bakterierna. Upphettas maten till 70 grader dör listeria, salmonella och campylobakter så det är framförallt mat som inte upphettas man ska se upp med.

Nu har livsmedelsverket fått rapporter om att fallen listeria ökar markant. Ökningen gäller framförallt äldre. Listeria växer bra i kylskåpstemperatur och anses mest farlig för gravida där en infektion kan ge fosterskador. Även sjuka och sköra personer bör se upp. Gravida, äldre och personer med nedsatt immunförsvar uppmanas därför av SLV att :

Undvik skivat smörgåspålägg och kall färdigmat mot slutet av hållbarhetstiden. Bakteriernas tillväxt påverkas av många olika faktorer, till exempel i vilken temperatur varan förvaras. Därför är bäst före-dag inte alltid en säker gräns.

Så varför fortsätta med rådet ”ät allt som inte luktar dåligt”? När inte ens bäst-före dag ger ett säkert livsmedel?

Det finns inte plats för halvdåliga råd. Bättre med lite mer komplicerade som är korrekta. Folk förstår inte bara enkla sanningar. Att äldre framförallt drabbas av listeria kan kanske bero på att man just luktat till sig ”fräschhet” som man är uppfostrad att göra och aldrig slänga något. Det finns säkert undersökningar som visar att äldre oftare struntar i bäst före dagen.

Så sluta att lukta på färdigmaten och förpackade livsmedel som ska ätas kalla; släng istället när bäst-före närmar sig.

Observera också att listeria kan finnas i mjölk och ostar som inte är pastöriserade."


Jag föreslår att du går in på Lottas blogg och klickar runt. Där finns mycket sunt förnuft (och bra recept)!

Av Lena - 30 januari 2014 09:45

Dagen efter kvällen före så tog vi och drog in till stan. Maken ville till gamla stan och mysa men Hötorgshallen hade min hjärna lagt i min inre kompass. Sagt och gjort. Hötorget it is.

Jag hatar pendeltåg men med maken vid min sida kan jag stå ut med det mesta och lite till.


I alla fall så ...

Vi hamnade, så oväntat(?), på en trappa som tydligen ledde rätt ner till Hötorgshallen. Att gå runt där och titta och sniffa är som att bli kastad rätt ut i det himmelska paradiset även om man inte är så religiös. Eftersom jag bor långt borta numera så är jag inte van. Jag genomgår en fullständig metamorfos och hade ingen sagt något så hade jag kunnat inbilla mig att jag hade nått nirvana!


Nåja. Vi, maken och jag, går runt och letar efter en kryddbutik (mitt sellerisalt är slut så Bloody Mary är inte att tänka på innan jag hittat en burk :)) och råkar (tack gode Gud) passera en liten plats som bjuder på blodpudding. Alltså, jag gillar Gea's för den är bäst. Hos typ vanlig matbutik. Men, nu snackar vi BLODPUDDING! Det fanns två små tärningar kvar på fatet och när jag tar en så tar maken så klart en också eftersom vi lärt oss hemifrån att man inte lämnar mat kvar på tallriken. Jag går vidare och säger, samtidigt som jag fortfarande tuggar på min, mmmm. Då säger mannen bakom disken (ägaren med the försäljarinstinkt) "vad säger du mmmm till"? Eftersom jag alltid är ärlig och sanningsenlig så säger jag så klart "blodpuddingen". Aha, säger han.


Vi går vidare. Vi smakar på en korvskiva från samma ställe fast runt hörnet. Timmermanskorv. Vi backar tillbaks. Vi hade bestämt oss för att ta ett glas rött på något ställe när vi ändå var "i stan" och vi ser nu att detta är "stället" fast vi inte visste det.


Stället;  Saluplats Husman


Här kan man då sätta sig och ett glas vin, eller annan dryck, och få sig ett mål mat. Vårt mål var dock inte mat just då utan bara vin och njutning och lite glo på annat folk. Vi beställer ett medelfylligt glas var och sittter och slappar och tittar på när det jobbas.


 


... ja, då ställer sig killen och lägger upp en hyfsat tjock skiva stekt blodpudding på ett fettuppsugande papper, över till planka, lägger på fina skivor rökt sidfläsk som han använder blåslampa på för att få hetta och fint krisp. Lägger en näve rårörda lingon bredvid. Jag som älskar fina och enkla upplägg frågar lite oförsynt om jag inte kan få fota det vackra eländet. Vad säger han då? Jo, han säger ingenting utan räcker fram det hela på planksteksplankan och så säger han; Varsågod!

Den var till oss!!


 

 


Jag skulle kunna kyssa karln för så gott var det. Min make och jag sitter och tittar lyckligt fånigt på varandra och vet att bättre än så här blir det inte. Då så. Vi handlar och åker hem


(blodpudding, sidfläsk, rårörda lingon och timmermanskorv krängde han på oss och vi var lyckliga :))


Innehåll i deras goda blodpudding:


blod

mjölk

rågmjöl

rödlök

äpplen

dragen karré

smör

smälsmör

sirap

ingefära

salt

mejram

ströbröd


blodpudding 160 kr/kilot

rökt sidfläsk 260 kr/kilot i bit och 360 kr/kilot i skivor


Timmermanskorven de har kommer från Möllers 220 kr/kilot och är kanonis!


Kan väl säga att jag rekommenderar ett besök där!


Fler sevärdheter i Hötorgshallen:

      

Av Lena - 29 januari 2014 13:00

Enligt tidningen "Bolaget", systembolagets egen tidning gäller följande:


Alkoholhaltiga drycker fryser vid halva procentsatsen, det vill säga att ett vin som håller 14 procent fryser vid minus 7 grader.


Bra att veta om man vill förvara vissa drycker på balkong eller altan. 

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se