Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 21 januari 2014 10:00

Matblogga? Jag? Näe! Inte ska väl jag .... ?


Det började med att jag ville lägga ut alla mina recept mina barn hade som minne från barndomen. Maten de älskade. Sedan kom jag på (tyckte jag) att jag hade något att förmedla till de som inte kunde något. De som var unga och nyss flyttat hemifrån och inte hade lärt sig något alls om matlagning. Sedan blev det som det blev och här är jag nu.

Har haft en längre paus från bloggandet men har nu ett litet (temporärt) återfall av skrivkramp. Det går nog över?


Hur? Lite så här men inte allt. Så där?

Håll dig till fakta!

Knöla inte till det men var omständig.

Skriv så att alla förstår. Alla!

Länka gärna till ursprunget av det du läste och lärde av. Där finns ofta mer att hämta i kunskap om man bara vill klicka här och där.

Bloggen min är, som sagt, till för att de som inte har lagat mat förut eller de som inte kan laga mat alls (trots ideliga försök) ska få lite kött på benen och aningens insikt och lite idéer om hur man kan göra. Jag är inte jätteduktig själv men vi lär oss med tiden.

Förklara steg för steg och tänk på samma gång hur du tänkte när du aldrig ens hade kokat ett ägg.

Hur kokar man ägg?

Hur steker man lök utan att den tar färg?

Hur gör man när man köpt en hel kyckling som det var extrapris på? Stycka?  Steka?

Hur förmedlar man detta på ett begripligt sätt till en tonåring?


Jag är ingen mästerkock eller matguru. Jag är en vanlig mamma med matintresse. Jag har lagat mat åt mina två barn, Malin född 85, Calle född 87 sedan de föddes och några år till.

Jag la mig i vinn om att de skulle ha riktig mat. Inte en MammaScanköttbulle över min tröskel. Jag kokade, stekte, stuvade, la in, syltade och saftade. Detta trots att jag inte ens visste vad E-nummer var så valde jag bort färdigmat och halvfabrikat? Fanns det ens då? Klart det gjorde men ingen pratade om det. Då.

Det var då mitt lagamat-intresse föddes. Alltså innan vi visste.


När jag flyttade hemifrån som 17-åring var jag så dålig på att laga mat, och visste det faktiskt själv, så jag frågade min mamma hur stora lökbitarna skulle vara som man hackade till köttfärssås. De du! Nu vet jag att det inte spelar någon roll hur stora lökbitarna är utan det är hur du annars gör som spelar roll.


Jag har lärt mig via "Trial and error", "försök och misstag". Jag har verkligen även försökt med starka kryddor men det jag har gjort mest är att fega. Det är först nu, de senaste åren, jag har vågar mig på spännande och (för mig) nya kryddor. För ett par år sedan bara så var det första gången jag verkligen skivade en hel chilifrukt utan att först ta ur kärnorna. Jag har även lyckats ta mer än en knivsudd Sambal Oelek i maten. Man lär sig med tiden.


Och numera kan jag "steka/bryna" lök utan att den tar färg vilket är ett måste i de flesta maträtter.


Man kan ju bara bli bättre!


 

Av Lena - 20 januari 2014 14:15

Hade råkat ställa den nya tandkrämstuben framför lampan i hallen. Den är alltså oöppnad. Fick syn på hur mycket den innehåller egentligen. Man vet dessutom att en hel del inte går att få ut på slutet om man inte klipper upp den och geggar runt med tandborsten.  


 

Av Lena - 19 januari 2014 08:00

Mörast, saftigast och godast! Det kunde inte ha blivit bättre en helt vanlig söndag. Inte är det så mycket jobb med det heller. Först rimmar man den och gör annat under tiden. Sedan preparerar man den och låter den sköta sig själv i ugnen under tiden man gör annat några timmar. Rätten är en korsning av idéer och recept mellan Jens Linder och Jamie Oliver och mig själv. 


Långlagad kyckling när den är som bäst!


Jag hade en kyckling på 1,4 kilo.


Saltlaken:

3 liter vatten

9 msk salt

ett par kvistar timjan (eller lite torkad)

ett par kvistar rosmarin (eller lite torkad)


Koka upp lagen och låt den kallna. Skölj av kycklingen och häll lagen över.  Ev om man vill, ett par oskalade vitlöksklyftor som halverats kastas i. Ställ grytan i kallt vattenbad om du inte har plats i kylen eller om det inte är svalt på altanen/balkongen.

Låt den ligga i ca 5-6 timmar och gör något annat när den ligger där och gottar sig.


Sätt ugnen på 75°


Nu kan man antingen ta den lättare vägen eller krångla till det lite för sig. Allt beror på hur många minuter och ingredienser du vill använda.


Alternativ löjligt lätt:

Torka av kycklingen.

Massera kycklingen, in- och utvändigt, med smör eller olja, salt och peppar och valfria kryddor (ev hackad rosmarin, timjan samt vitlök.)

Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och ställ mitt i ugnen.


Alternativ krångla till det för sig och skaffa "pyttelite mer jobb":

Torka av kycklingen.

Blanda rumsvarmt smör med hackade örtkryddor. Lossa försiktigt skinnet på både bröst- och ryggsida och peta in smöret. Massera in smör eller olja samt salt och peppar och ev andra kryddor på ut och insidan av kycklingen.


Fyll kycklingen med 1 skalad, klyftad gul lök, ett par hela, oskalade vitlöksklyftor, en halverad citron, en kvist timjan och en kvist rosmarin. (detta kan du ju slänga in även vid alt. lätt för det är ju inte så svårt)

Lägg kycklingen i en smord ugnsfast form och ställ mitt i ugnen.


Låt kycklingen stå inne i ca 5-6 timmar.

På slutet öser du med skyn och höjer värmen och grillar av den så den får krispigt skinn.

Skyn är för fet för att göra sås av enligt min personliga åsikt.

Servera med valfria tillbehör. Egentligen räcker det med en ordentlig sallad. 


De enda bilderna som blev tagna men ... bättre än inget.


 


Man får laga med tandpetare om man råkar ha gjort fel

 




Annars: Gör så här för det blir också gott!

Av Lena - 18 januari 2014 14:37


PLANKSTEK då

Ha till hands:

Plankor

Kött

Potatismos

Grönsaker

Sås, gärna två



Köpte på Willys för en ca månad sedan ett stycke entrecôte.  Det var vakuumpackat  och såg blodigt ut som det ju brukar då, förslutet i sin förpackning. Frös in det för senare användning.


 


Så ska vi då använda min julklapp (planksteksplankor) och fixa plankstek! Tinar köttet i sin förpackning sakta i kylen i ett dygn. Köttstycket läggs för att rumstempereras dagen det ska användas..


 


Dagen före kvällen efter:

Preppade plankorna genom att olivolja dem fyra omgångar och in i ugnen på 220° i 10 minuter åt gången. Läste att det skulle ske tre gånger men jag ska ju alltid överdriva så jag tar en gång extra. Torkar av.


Koka 5-6 Haricots verts per person/planka någon minut. Linda en baconskiva runt varje knippe. Bryn i smör så baconet får färg.

Förbered (i ugnen ca en timme med lite salt och peppar på så den mjuknar och får smak) en tomathalva per person.


Allt är nu förberett (såserna klara) och köttstycket läggs på en skärbräda och ska skivas.

Vassa kniven fram.

"Plötsligt så händer det!"

Det där är inte entrecôte! Det är ju utskuren biff! Utbrister vi i korus!


 


Vad gör man? Jo, man himlar med ögonen i kors och  fortsätter som om inget har hänt. Två hyfsat tjocka skivor blir till och bankade och resten är historia som man säger, eller, resten av köttet läggs i kylen för vidare äventyr. Typ sjömansbiff dagen efter.


Jag steker köttskivorna i en riktigt het panna så det nätt och jämt får hyfsad färg på båda sidor. Lägger köttet att vila lite på Torky.


Vi fixar plankorna med potatismos och de andra förberedda grejerna. Två såser, Peppar och bea, finns.


 På med köttet och in i ugnen. Högsta värme för snabbast resultat. När det synes klart tar vi ut plankorna, öser på såserna och ska äta.


 


Har du hört uttrycket skosula? Det här var värre! Segare kött .... *svordom*


Vi åt allt utom det mesta av köttbiten som inte gick att tugga.


Ändå var vi nöjda för resten vart bra :) Vi är ju förstagångare och noviser på planka. 

Av Lena - 18 januari 2014 10:15

Hej apoteket!


Många av era kunder kommer till er på grund av att de är sjuka. Många av dessa bär på smittsamma bakterier och eller virus. Varför har ni inte en handspritsbehållare innanför ytterdörren så man kan desinficera  sig före och efter besöket? Tänk vad det skulle göra nytta i kampen mot spridning av smitta.


Med vänliga hälsningar

"Törstig om händerna"

Av Lena - 18 januari 2014 09:45

Du köper väl ekologiska ägg från frigående höns!?!


1. Lägg ett eller flera ägg i en kastrull.


2. Häll på kallt vatten så det precis täcker äggen.


3. Ställ kastrullen på plattan och sätt den på högsta värme.


4. Låt äggen koka upp under uppsikt. Lägg ett lock på kastrullen och stäng av plattan helt, låt kastrullen stå kvar på plattan. Ställ äggklockan på 8 minuter. (Ett större ägg kräver lite längre koktid än ett litet.)

Här använde jag stora ägg, 63-73 gram.


5. När 7 minuter gått tar du kastrullen och ställer under kökskranen och låter äggen bli spolade i kallvatten ca 1 minut. Nu har du hårdkokta ägg.


P.S Att du spolar kallvatten på de kokta äggen är för att de då blir mer lättskalade.


Så här blev det när jag kokade ett stort ägg i 7 minuter.

En minut till eller använd mindre ägg och gulan blir mer kokt.

 



Kolla om ägget är färskt?

Lägg (det råa) ägget i riktligt med vatten. Är det pinfärskt lägger det sig på botten, är det drygt veckogammalt ställer det sig upp medan ett äldre ägg flyter upp till ytan.


Förvaring?

Ägg som förvaras i kylskåp med spetsiga sidan neråt håller i minst ett par månader.

Hårdkokta, hela ägg ska alltid kylförvaras och håller ca 5-6 dagar.


Bakat eller lagat mat och fått överblivna äggvitor?



Så här produceras ekologiska ägg!

Klicka här: KRAV


Nu äggar vi upp oss!

Av Lena - 17 januari 2014 09:18

Här är det godaste receptet på hemgjorda våfflor som jag har ätit. Ja, mycket fett blir det men ska det vara frasigt så ska det. Man äter ju inte våfflor så förfärligt ofta.


Frasvåfflor 16-18 laggar


4 ägg

5 dl vatten

5 dl mjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

150g smält smör

2 dl vispgrädde


Gör så här:


Smält smöret och låt svalna.

Blanda samman allt, plus smöret, utom grädden.

Vispa grädden och vänd ner den strax före gräddningen.


Grädda gyllenbruna.



Mitt nya Åviken 905 var ett alldeles förträffligt våffeljärn. Tack mamma för bröllopspresenten!

(Edit: tack mamma även för receptet! :))


 


Det var bäst-i-test när jag köpte det.

Gå in på prisjakt för att hitta bästa pris just nu.

 

Av Lena - 27 december 2013 09:44

... Hönökaka funkar så bra och annat tunt bröd. Ta ut ur frysen och slå av de bitar du vill ha och tina. Resten av förpackningen lägger du tillbaks direkt. Gärna Bregott och leverpastej på.


... Köttbullar. Lägg dem på en bricka eller ett fat och styckfrys. Ner i en fryspåse. Sedan är det så lätt att plocka ut hur många du vill ha. "Styckfrys" så mycket du kan.


... Köttbullar rullar du runda och fina. Lägger på en bricka. Fryser i en halvtimma. Då förlorar de inte den runda formen när du steker dem. Har själv glömt att prova eller har inte plats i frysen för fat eller bricka.


... Köttfärs och annat "formbart" lägger du i plastpåse som du plattar till. Det tinar så mycket fortare med platta paket. Utom sprit för det fryser inte.


... Champinjoner (inte trattisar som bör torkas eller gula kantareller som bör förvällas) kan man skiva och frysa rätt av som de är.  Om annan svamp vet jag intet.


... Paprika kan man strimla och frysa rätt av. Bra att göra när det är extrapris. Fyll frysen!


... Att frysa mat går bra men är det potatis eller annan rotfrukt i så blir den godast om du värmer i ugn eller i gryta på spisen. Mikrar du frysta sådana blir det bara inte gott. Dock funkar det att tina i mikron först, men inte för länge. Har något med kristaller att göra. Läs boken.


... Michel Roux Jnr säger att om du fryser äggvitorna och sedan tinar upp dem så blir marängen bättre när du vispar. Att jag inte vet beror på att jag inte gillar sött eller efterrätter så jag vill bara inte prova. När du provat vill jag höra resultat! Så jag kan VB:a


... Äggvitor som blir över när du använder äggulor till dressingar, glass eller såser å så fryser du ner. Perfekt till maräng eller panering. Det behövs bara vitor till panering. Har provat och vet.


... Citron som "blir över" pressar du och häller saften på ett fat som är klätt med plastfolie..Sedan tar du ur den frysta citronsaften och lägger i en fryspåse. Behöver du citronsaft så bryter du bara av en bit, så mycket som behövs, och tinar. Vips, så har du färskpressad citronsaft. Igen.


... Om du fryser in fet mat så håller den bara i tre månader. Har det ändå härsknat så är det inte mitt fel.


... Om du har under 18 grader i frysen håller maten längre. Själv har jag 25. Min ständiga ålder.


... Ska du frysa in mycket mat/livsmedel så lägg en del i kylen först. Sedan in i frysen pö om pö. Då stiger inte graderna i frysen så mycket på en gång och allt håller sig längre.


... "Sug ut" all luft ur platspåsen med mat/livsmedel innan du stoppar den i frysen är lika med mindre risk för frysskador men även längre hållbarhet. Syre dödar mat.



... Utflykt? Häll lite av den kalla drycken i en flaska och frys in. När du ska iväg häller du i resten av drycken och du har iskall dricka när du ska till att förtära eländet.


... Hackad lök, efter t.ex Tacos, kan du frysa in som den är och använda i köttfärssås, grytor eller så. Eller annat.


Vill du vet allt annat så fråga

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards