Alma Mater - mat är gott

Senaste inläggen

Av Lena - 11 april 2013 05:33

Öppna en burk makrill i tomatsås. Häll över allt i en bytta. Mosa makrillen ordentligt och blanda med tomatsåsen så den är lätt att bre på mackan. Bre en stor bit brungräddad knäckebrödsbit med Bregott och knöla över en massa makrill. Häll upp ca 3-4 dl filmjölk i en skål och ha i 1/2 krm råsocker. Blanda. Ät! *njut*


Ja, så ser min frukost ofta ut. Om den inte gör det så ser min lunch ut så. En av mina absoluta favoriter. Men jag har fler!


Sist jag fixade gravad lax så åt jag upp ett halvkilo på tre dagar. Kan inte sluta äta. Med dillstuvad potatis, på macka eller utan macka och rakt i munnen. Alla sätt är bra utom de utan lax! Ät! Ofta och mycket! Skitnyttigt! Skitgott både med och utan! Fast, helst utan.


Annars älskar jag gräddstuvad lever och kålpudding och, som sagt, gravad lax. De tre rätter jag skulle välja om jag bara fick välja tre rätter att äta resten av mitt liv om jag skulle hamna på en öde ö. Varenda en av dessa tre rätter skulle jag kunna äta varje dag under återstoden av mitt liv. Laxen serveras självklart med dillstuvad potatis om detta finns på den öde ön! Vitpepparkvarn medtages! Havssalt finns ju redan på ön.


Ibland funderar jag på att skippa helgchipsen och i stället, helt enkelt och sonika, strimla och steka lever och äta som snacks. Det är ju så gott. Dippa denna i ansjovisspad skulle göra livet lite godare.


Har jag kålpudding i frysen så blir den inte någon långliggare. Jag är sugen på den varje dag. Jag kan smacka i mig hur mycket som helst av den och gör det gärna och ofta om jag bara har den. Problemet är att den tar slut så fort. Det är nog den enda rätt som faktiskt funkar att värma i mikron och som då ändå smakar bra. Ja, om du inte har potatis till. Potatis blir inte god när du värmer den i mikron.


Sist jag lagade lever i gräddsås så lagade jag två portioner. Ja, det är bara jag, i mitt hushåll, som äter detta. Jag åt den ena portionen och la den andra i en frysbytta. Jag kunde inte sluta äta så levern i frysbyttan blev till en halv portion. Jag själv hamnade i koma och låg som en strandad val i soffan resten av dagen. Jag såg ut som en orm som hade svalt en flodhäst!


Även om jag verkligen gillar Estrellas nya nyhet jordnötsbågar så kan de aldrig slå kålpudding, lever eller lax, ens som snacks. Haha, nu rimmade jag! Inte med laxen dock. Den ska gravas, inte rimmas.

Mycket dill krävs. Sa jag att jag älskar att äta?




mat ÄR gott


 

Av Lena - 28 mars 2013 01:37

Det var hyfsat pris, det var hyfsad service, det var hyfsad mat och hyfsat att få en sittplats trots att det var en "happening" i stan.

Alltså, vi ringde i förväg för att boka bord med det var fullt sa de. Vi resonerade som så att vi skulle ut så tidigt att äta att det nog skulle gå ändå. Det gick ändå.


Vi tar en taxi till Bishops Arms och äntrar scenen och får ett bord.


Beställer.


Två bra plus!

Första plus: De frågar hur jag vill ha köttet! Jag svarade medium rare men mer rare än medium.

Andra plus: De kommer och frågar hur maten smakar när vi tagit några tuggor. (Vi klagar inte på det vi tycker är fel för vi vill ju inte vara besvärliga även om vi vet att de vill ha svar. Man är ju försynt)


Kopierar menyn här, med total exakthet, från deras sida.


Maken beställde:

Bishops Special: Fläskfile serveras med stektagrönsaker samt färska pommes & bearnaisesås. 169:-

 

Jag beställde:

Entrecote från Dalarna: Extra hängmörad Entrecote från våra dalagårdar.

severas med pommes frites,rödvinssås samt vitlökssmör. 189:-

 

Omdöme:

Maken var nöjd trots att bean var väldigt tunn i både smak och konsistens. Eller, som han sa, värdelös!  Hans pommes var rätt sega att tugga i sig och sunkiga i smaken och lite för salta. Köttet var bra stekt för hans smak. Grönsakerna rätt ok.


Min mat?

Rödvinssåsen jag fick var jättegod, verkligen. Vitlökssmöret var jättebra. Jag delade upp smöret i tre delar på köttet och eftersom köttet fortfarande var varmt så smalt det ner.

Min entrecôte (det kan de inte stava till men vem bryr sig) var stekt helt enligt mina önskemål (medium rare men mer rare än medium).  Dock hade kocken glömt att ta bort det där som sitter runt just den köttbiten. Jag fick sitta och tugga och spotta ut oätbara delar. Pinsamt! Försökte vara diskret men det var rätt svårt när det var så delar som var ätbara. (På bilden visas andra sidan fram) Vi satt i ett mörkt hörn av rummet så det var svårt att se vad man skulle skära bort.

Man kan steka köttet med alla profyrer och annat för att det ska ha kvar smaken men det blior jobbigt att äta. Men, som sagt, smaken var bra och köttet var inte segt. 

Mina pommes var väldigt sega och smaklösa fast det saknades inte salt. Jag tog en tugga var på fem av dem för jag tänkte "nästa är bättre" men gav upp. Sorgligt.

Det var då jag tänkte att det är synd att jag inte kan leva på att vara matkritiker. 


Kvällen i helhet var på det stora rätt bra. Inte ofta jag säger det när jag går ut och äter. Kräsen. Har en lista på matställen i Falun där du inte kan äta . Nej, delar inte ut den!


MEN! Att förstöra en ganska hyfsad måltid som ändå har kött som är rätt ok med undermåliga pommes? Med taskig smak och sega att tugga på! Hm!


 Finfint!  



 



 



 


Av Lena - 24 mars 2013 14:33

De är så bra att ha i frysen, de där champinjonerna. Ofta är det extrapris och då kan man passa på. Fast de är rätt billiga ändå och man kan bära hem en drös för att frysa in. De blir kanonfina utan någon större arbetsinsats. De behöver inte förvällas om man ska ha dem i sås, stuvning eller gryta. Ska du ha dem i sallad så bör du använda nyköpta, oinfrysta och dessutom tvätta dem innan användning.


Gör så här:


Borsta av eventuell smuts.

Skär av en bit av foten.

Skiva eller hacka.

Lägg i plastpåse.

Sug ut luften ur påsen.

Förslut.

Frys in. 


Jag gillar burkchampinjoner men detta är en helt annan sak!


 



 



 

Av Lena - 24 mars 2013 14:22

Jag har gjort denna såsen förr men har modifierat den en aning. Jag skriver hur jag gjorde nu så du slipper modifiera själv. Man ska alltid låta andra göra misstagen så man själv står där med ett lyckat resultat och kan le hela vägen till .... matbordet. Svar nej, den var inte dålig förra gången utan bara ännu bättre nu.

Jag lagade denna till kanonfina kycklinglår jag kokat och befriat från skinn och ben. Fullkornsris till och gröna ärter läggs i såsen så man är tvungen att äta av dem. Maken gillar inte gröna ärtor så man får vara lite listig!


Currysås


Ingredienser:

3 tsk mild curry

1 tsk stark curry

1 klick smör

1 gul lök

2 dl vatten

1 msk vetemjöl

2 tsk kycklingfond

2 dl vispgrädde

1 msk mango chutney med styrka

1/2 tsk salt

nymalen vitpeppar


Gör så här:


Hacka löken.

Bryn smöret och ha i curryn och låt den bryna med några minuter.

Tillsätt löken och bryn tills den mjuknar. Du måste ha tålamod för det tar mellan 10-20 minuter att få löken att mjukna.

Stör över vetemjölet och späd med vattnet, lite i sänder, under omrörning.

Tillsätt kycklingfonden, grädden, Mango Chutneyn, saltet och dra några varv med pepparkvarnen.

Låt såsen puttra tills den tjocknar, ca 15 minuter. Smaka av salt, peppar samt styrka.


 

Av Lena - 13 mars 2013 01:38

Jag skulle ju liksom till tandläkaren. Liksom efter 10 (tio) år, typ. Bitit sönder en del. Ingen karies. Eller, bara en karies men det visste jag inte för jag har inte haft ont.

Jag har inte tandläkarskräck, jag har inte tandläkarskräck, jag har inte ...

Nej, jag har inte tandläkarskräck, jag har fullständig och riktigt elakartad tandläkarfobi! Ren och skär ångest. Skräck! Värre än någon ens kan fatta. Bara att sitta i väntrummet är för mig som att leva i en hemsk och fullständig mardröm. Man vill vakna och/eller försvinna! Just då skulle döden kännas som en befrielse! Alltså, på riktigt! Man tror att man ska dö! Man vill dö!

Att det blev en förfärligt dyr historia gör inte saken bättre men fast jag måste gå dit så kändes det just då som om jag kunde betala dyrt för att slippa. Men jag gjorde det! Jag låg där i stolen och genomled. Bravo mig!!!


Därför har jag inte varken orkat planera menyer eller fixa piffiga recept här. Jag har knappt ätit. Alls. Morgonen, igår, när jag skulle laga en gadd så gjorde jag mig en macka. Tog en tugga och spottade ut. Kunde inte ens svälja tuggan. Mådde illa. Var torr i halsen. Yr. Susningar i öronen. Svettningar. Panik!



Men, jag har haft kul ändå, på min resa från Falun till Nynäs! Bildbevis? Jajjasemensingen!




SJ:s "varm mat" var inte tokig alls ...


 

... även om det kanske inte såg så gott ut






 



   

Liten förrätt med Biggans Böcklingpastej. Mums!



  

Ett mycket gott surdegsbröd gillas!









Att det finns ett drickbart boxvin för 139 kronor! 



 Rökta reker!




 




 Nynäshamn by night

 





 Är extra förjust i viss konst








 












   







 







 


Tillbaks till Falun!



 


Matlagningsgrabbar!



 


En väldigt god Stroganoff



 





   



Av Lena - 7 mars 2013 00:05


Lite lecakulor i botten och lite jord. Peta ner några gula ärtor, sådana du kokar ärtsoppa av, vattna och ...


... efter ett par veckor har du detta!

Klipp av (inte nedanför nedersta bladen, och de förgrenar sig och du kan klippa mer och fler!

 

Av Lena - 6 mars 2013 23:41

Skitgott! Tar timmar av väntan men själva "jobbet" tar inte lång stund.


1 gul lök

1 stjälk selleri

1 morot

2 vitlöksklyftor

olivolja

salt

nymalen vit- och svartpeppar

en skvätt vin

500 g nötfärs

olivolja

nymalen vit- och svartpeppar

1 tetra passerade tomater, Muttis

1,5 msk kalvbuljong

vatten

några nypor torkade örter som oregano, rosmarin, basilika m.m

ev. en skvätt Heinz ketchup om du måste


Finhacka gul lök, selleri, morot och vitlök. Fräs sakta i olivolja, i en stekgryta, tillsammans med salt och peppar tills det är blankt och mjukt, ca 10-20 minuter. På italienska kallas detta Soffritto och är mycket bra sätt att få ut alla smakerna ur grönsakerna. (I Frankrike heter motsvarigheten mirepoix, men det är samma innehåll) 

Ha i en skvätt vin och låt koka in.


Bryn köttfärsen i lite olivolja i en stekpanna. Lägg färsen i grytan med de frästa grönsakerna. Häll i de passerade tomaterna, kalvbuljong samt ett par dl vatten. Låt koka upp och låt sakta sjuda utan lock i 2-4 timmar. Funkar att sjuda en halvtimma men ... hur kul blir den då? Inte samma!

Rör om då och då. Kolla så det inte kokar torrt. Späd med mer vatten om det behövs. 


Smaka av med salt, peppar, örterna och kanske ketchup om det behövs. Låt sjuda en stund till. Smaka av igen.


Servera med nykokt pasta.


Soffritto

 


Bolognese

 


Morgonfrilla

 




Av Lena - 5 mars 2013 00:42

Att göra kålpudding vid den här tiden på året är lite så där. Vitkålen är svår av få mjuk. Det finns dock sätt att få till det så kålen blir riktigt "mjäll" ändå. Man kan strimla kålen, förvälla den i vatten och göra puddingen men det blir inte riktigt lika gott. Låt det i stället ta tid om du ändå ska göra riktig husmanskost! Detta tar flera timmar men jag tycker det är värt besväret. Fast - jag är ju kålpuddingfreak jag!


Dela huvudet (vitkåshuvudet) i fyra bitar och skär bort stocken.


Bästa sättet för just vinterkålen:

Strimla kålen och bryn den (en 1/4 av huvudet i sänder) i lite smör ca 5 minuter under omrörning. Salta lite och låt bryna en stund till. Häll på någon dl vatten, rör om och låt vattnet koka in ordentligt under omrörning. Ringla över någon pyttedutt sirap och bryn, under omrörning, tills kålen fått färg. Under tiden du rör runt plockar du, med pincett, upp de grövsta bitarna av stocken. Smaka på kålen så den är riktigt mjuk.

Lägg över kålen i annat kärl allt eftersom.

Om man, som jag, gör storsats kålpudding när jag ändå håller på, ja då tar kålen tid. Ett par timmar vad det gäller 1,5-2 kg vitkål. Orensad vikt då. Jag lagar dubbla omgången på en gång.


Kålpudding på vinterkål 8-10 portioner


1,5 - 2 kg vitkål

4 msk smör

ca 4 tsk sirap

lite salt

4-5 dl vatten


Färs:

5-600 g nötfärs av god kvalité

2 tsk salt

1 tsk nymalen vitpeppar

3-4 kokta potatisar

8 dl gräddmjölk

mer smör


Ta bort stocken från vitkålen och strimla kålen grovt. Bryn i omgångar i smör och lite sirap och salt och lägg över i en gryta. Låt puttra ett tag. För vinterkål; se ovan.


Under tiden du fixar med kålen kokar du potatisarna och pressar dem.

Blanda färsen med potatisen, vätskan och kryddorna. Smeten ska vara ganska lös. Ta en klick smet och stek så du kan smaka av salt och peppar.


Blanda i 2/3 av den brynta vitkålen i färsen. Häll smeten i en smord form (stor som en halv långpanna), täck den med resten av den brynta kålen. Grädda den i den nedre delen av ugnen i 200° i ca 1 timma. Täck med folie på slutet så den inte blir bränd.


Eller ännu hellre: Grädda puddingen i 45 minuter, låt svalna och ställ i kyl över natten.

Dagen efter: häll på lite extra vispgrädde och värm puddingen i 175° ugn tills den är genomhet.


Servera med kokt (gärna mjölig) potatis, lingonsylt, ett gott knäckebröd och en klick Bregott på toppen av puddingen. Det sista gör hela skillnaden från super till delikat! Bregott på toppen är toppen! 

LCHF: Skippa potatisen och ta extra smör!


Vintekålen är härlig även om den är lite träig! 

 


Inte brynt nog men nästan

 


Det ser ut att vara mer grädde än det är för det är inte nog förrän det är klart!

 


Perfekt yta med de där små svarta knapriga, frasiga, brända kålbitarna! 

 



Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards