Direktlänk till inlägg 12 april 2014
Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen.
Tack Lotta, för påminnelse!
Godaste linssoppan som räcker till 4 personer
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
smör
1 pkt bacon
1 tsk paprikapulver
1 tsk honung
5 dl vatten
6 dl mjölk
150 g rotselleri
2,5 dl gröna linser
1 lagerblad
saft av 1/2 citron
salt
svartpeppar
Skala och finhacka gul lök, vitlök, finstrimla bacon och rotselleri. Skölj linserna.
Fräs den gula löken i lite smör några minuter. Tillsätt bacon och vitlök och låt det fräsa med tills baconet fått aningens färg.
Ha i paprikapulver, honung, vatten och mjölk och låt det koka upp och låt det sjuda några minuter.
Pytsa i linser, selleri och lagerblad och låt sjuda ca 20-30 minuter tills linserna är klara. Rör i botten ibland – linserna har en tendens att fastna.
Smaka av med salt, peppar och pressa ner citronsaft efter smak.
Baka bästa brödet till. Det gör du så snabbt att soppan knappt hinner bli varm.
Lättbakat och skitgott
BÄSTA BRÖDET
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
ca 12,5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
5 dl vatten
Smält jäst, salt och honung i en bunke.
Ljumma vätska till 37° och blanda ner i bunken. Tillsätt mjöl. Rör med träslev tills degen är ordentligt blandad. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.
Ugn 250°
Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen i två delar och lyft upp på varsin bakplåtspappersklädd plåt. Grädda en i sänder ca 20 minuter. Skorpan ska vara ganska mörk.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Orkar inte fota eller leta efter tidigare bilder så du får titta på gammal skåpmat.
Bilder på linssoppan
Bilder på Bästa brödet
Väl bekomme!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...