Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 12 april 2014

Linssoppans dag i morgon (fast nu har det blivit i dag), efter påminnelse av Lotta Brink

Av Lena - 12 april 2014 01:23

Lotta Brink var så vänlig att påminna mig om att det är LINSSOPPANS DAG i morgon den 12 april. Jag har så klart lagat till den i dag så vi kan avnjuta den i morgon. Soppar och grytor avnjutes bäst efter en natt i kylen.

Tack Lotta, för påminnelse!


Godaste linssoppan som räcker till 4 personer


1 gul lök

2 vitlöksklyftor

smör

1 pkt bacon

1 tsk paprikapulver

1 tsk honung

5 dl vatten

6 dl mjölk

150 g rotselleri

2,5 dl gröna linser

1 lagerblad

saft av 1/2 citron

salt

svartpeppar


Skala och finhacka gul lök, vitlök, finstrimla bacon och rotselleri. Skölj linserna.


Fräs den gula löken i lite smör några minuter. Tillsätt bacon och vitlök och låt det fräsa med tills baconet fått aningens färg.


Ha i paprikapulver, honung, vatten och mjölk och låt det koka upp och låt det sjuda några minuter.


Pytsa i linser, selleri och lagerblad och låt sjuda ca 20-30 minuter tills linserna är klara. Rör i botten ibland – linserna har en tendens att fastna.


Smaka av med salt, peppar och pressa ner citronsaft efter smak.


Baka bästa brödet till. Det gör du så snabbt att soppan knappt hinner bli varm.


Lättbakat och skitgott


BÄSTA BRÖDET


25 gram jäst

2 tsk salt

1 msk honung

ca 12,5 dl vetemjöl

1 dl mjölk

5 dl vatten


Smält jäst, salt och honung i en bunke.

Ljumma vätska till 37° och blanda ner i bunken. Tillsätt mjöl. Rör med träslev tills degen är ordentligt blandad. Täck med plastfolie och låt jäsa 1 timme.

Ugn 250°

Häll upp degen på mjölat bakbord. Knåda inte. Dela degen i två delar och lyft upp på varsin bakplåtspappersklädd plåt. Grädda en i sänder ca 20 minuter. Skorpan ska vara ganska mörk.

Låt svalna på galler utan bakduk.


Orkar inte fota eller leta efter tidigare bilder så du får titta på gammal skåpmat.


Bilder på linssoppan



Bilder på Bästa brödet



Väl bekomme!


 
 
Smeg

Smeg

19 april 2014 12:41

Tack för gott recept
GLAD PÅSK! Ha en skön ledighet!

http://https://50style.org

 
Lena

Lena

18 juni 2014 16:25

Smeg: Trevlig midsommar :)

http://www.almamater.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards