Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 29 augusti 2014

Chili con carne (eller Chili con Alma)

Av Lena - 29 augusti 2014 00:59

Chili på mitt sätt för att det blir så gott! En stor sats så det blir till någon matlåda i frysen.


Ingredienser: 

800 g nötfärs

3 stora gula lökar

2 + 3 stora klyftor vitlök

2 blekselleristjälkar

1 msk smör

1 msk rapsolja

2 morötter

3 röda chilifrukter (en med och två utan kärnor tar jag)

2 msk tomatpuré

2 burkar hela tomater (kör ner en sax i burken och klipp dem i bitar)

2 tomatburkar med vatten (skölj ur burkarna och ha ner i grytan)

2 tsk spiskummin

2 tsk paprikapulver

2 msk Touch of Taste kalvfond

2 burkar/tetror blandade bönor (ekologiska)

1 burk/tetra kidneybönor (ekologiska)

1 burk majs

salt

nymalen peppar

ev. cayennepeppar

en syrad produkt som Smetana, gräddfil, Crème Fraiche eller annat att ringla över maten

bröd



Gör sålunda:

Ta fram stora grytan.

Hacka de gula lökarna, 2 av vitlöksklyftorna och sellerin.

Sätt på plattan. Värm upp matfettet.

Fräs allt i smör och olja tills det har mjuknat men inte fått färg. Om man saltar en aning så tar det inte färg så lätt.


Riv moroten grovt, hacka chilin och ha i detta tillsammans tomatpurén och låt det fräsa ett par minuter.  Ta grytan från plattan.


Bryn färsen i omgångar i en stekpanna, salta och peppra, och ha ner i grytan allt eftersom.


I med burktomater, två burkar vatten, spiskummin, paprikapulver och kalvfond. Låt koka upp och låt sedan det hela puttra i någon timma eller så. Riv eller pressa de tre återstående vitlöksklyftorna och ha i. Låt puttra ett tag till. Smaka av salt och styrka.


Blanda i de avrunna och sköljda bönorna och majsen. Låt det hela koka upp och låt puttra tills bönorna är varma.


Smaka av med salt, peppar och kanske cayennepeppar. Känn av styrkan. Det SKA vara rätt starkt.


Servera med bröd (gott med lite Bregott eller smör på) och t.ex Smetana att ringla över


Själv gillar jag att ha halva tallriken fylld av en krispig sallad men det är en smaksak. 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards