Direktlänk till inlägg 29 augusti 2014
Chili på mitt sätt för att det blir så gott! En stor sats så det blir till någon matlåda i frysen.
Ingredienser:
800 g nötfärs
3 stora gula lökar
2 + 3 stora klyftor vitlök
2 blekselleristjälkar
1 msk smör
1 msk rapsolja
2 morötter
3 röda chilifrukter (en med och två utan kärnor tar jag)
2 msk tomatpuré
2 burkar hela tomater (kör ner en sax i burken och klipp dem i bitar)
2 tomatburkar med vatten (skölj ur burkarna och ha ner i grytan)
2 tsk spiskummin
2 tsk paprikapulver
2 msk Touch of Taste kalvfond
2 burkar/tetror blandade bönor (ekologiska)
1 burk/tetra kidneybönor (ekologiska)
1 burk majs
salt
nymalen peppar
ev. cayennepeppar
en syrad produkt som Smetana, gräddfil, Crème Fraiche eller annat att ringla över maten
bröd
Gör sålunda:
Ta fram stora grytan.
Hacka de gula lökarna, 2 av vitlöksklyftorna och sellerin.
Sätt på plattan. Värm upp matfettet.
Fräs allt i smör och olja tills det har mjuknat men inte fått färg. Om man saltar en aning så tar det inte färg så lätt.
Riv moroten grovt, hacka chilin och ha i detta tillsammans tomatpurén och låt det fräsa ett par minuter. Ta grytan från plattan.
Bryn färsen i omgångar i en stekpanna, salta och peppra, och ha ner i grytan allt eftersom.
I med burktomater, två burkar vatten, spiskummin, paprikapulver och kalvfond. Låt koka upp och låt sedan det hela puttra i någon timma eller så. Riv eller pressa de tre återstående vitlöksklyftorna och ha i. Låt puttra ett tag till. Smaka av salt och styrka.
Blanda i de avrunna och sköljda bönorna och majsen. Låt det hela koka upp och låt puttra tills bönorna är varma.
Smaka av med salt, peppar och kanske cayennepeppar. Känn av styrkan. Det SKA vara rätt starkt.
Servera med bröd (gott med lite Bregott eller smör på) och t.ex Smetana att ringla över
Själv gillar jag att ha halva tallriken fylld av en krispig sallad men det är en smaksak.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...