Direktlänk till inlägg 13 november 2009
Åt detta på en krog och både jag och min sambo blev fullständigt förälskade. Har gjort det själv två gånger. En gång bara till oss, den andra när sambons pappa fyllde 60 år och jag stod för maten. Det ÄR lite pill och trix men det är mödan värt flera gånger om! Receptet kommer ursprungligen från nätet har jag förstått. Googla på. Den som söker han finner!
Gräslökspannacotta med rökt lax
För 4 personer.
Om du vill kan du ersätta rödlöken med ytterligare 1 dl gräslök; smaken blir lite mildare men lika god. Tänk på att rätten ska stå i kyl minst fyra timmar före servering, så börja i tid, gärna dagen före festen.
Ingredienser
4 tunna skivor kallrökt lax (ska vara mycket nog för att täcka formen)
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Ca 1 dl finhackad gräslök
1 liten rödlök, mycket finhackad
2 dl gräddfil
4 portionsformar ā 1 1/2 dl
Plastfolie
Dillolja:
4-5 dillstjälkar
1 dl neutral olja
1 krm salt
Servering:
Blandade milda salladssorter
Örtskott
Klä portionsformarna invändigt med plastfolie. Fodra dem längs kanten med laxskivorna. Se till att laxen täcker annars läcker det ut för mycket fyllning och det ser inte lika fint ut när man vänt upp dem på tallriken.
Tips: det är svårt att få ner plast och lax. Smörj formen med lite matolja så glider det ner lätt.
Lägg gelatinet i kallt vatten ca 5 minuter. Ljumma grädden i en kastrull, ta från värmen och rör ner gelatinbladen. Krydda, blanda ner löksorterna och gräddfilen.
Häll smeten i formarna och låt stelna i kyl i minst 4 timmar eller över natten. Hit kan förberedas.
Dillolja: Doppa stjälkarna i kokande vatten, grovhacka och mixa med oljan. Sila och salta. Oljan håller sig några veckor i kylen och passar till många olika sorters sommarmat.
Servering: Stjälp upp puddingarna på tallrik och ta bort folien. Garnera med sallad och dillolja.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...