Direktlänk till inlägg 19 november 2009
… denna häringa är en ljuvligt citronsmakande glassdröm som smälter själen samtidigt som den smälter i gommen!
Hittade receptet i ett häfte för länge sedan och om man nu Googlar finns det en uppsjö varianter. Upphovsmannen/kvinnan gjorde världen en tjänst men ingen vet nog vem det var. Hittar inte mitt recepthäfte nu och det är lite tråkigt för det fanns säkert fler goda saker där.
Jag äter inte glass ens på sommaren men den här, den kan jag äta när som helst!
Man kan kalla den för citronglass om man vill att det ska låta bättre.
2 ägg
1 ½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 liten citron
2 dl crème fraiche
Till formen: 5 smulade Digestivekex
Tryck ut hälften av kexen i en form med löstagbar kant (springform). Jämna till ytan.
Skilj äggvitorna från gulorna.
Till ”novisen vid spisen”: Var noga, som alltid när vitor ska vispas hårda, att ingen minsta gula hamnar i vitan för då går det inte att vispa vitorna. Dessutom måste skålen man vispar vitan i vara väldigt noga diskad. Minsta fet yta på skålens insida så skiter sig hela projektet!
Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden i annan skål.
Ta ytterligare en skål och blanda gulorna med socker, vaniljsocker, citronskal + saften med crème fraiche.
Vänd ner grädde och vitor i äggule-citronskålen. Blanda väldigt försiktigt så du inte rör ur luften du vispat in i vitorna.
Häll blandningen i springformen. Strö resten av de smulade kexen över. Täck med plastfolie och ställ i frysen. Frys minst 4 timmar.
Ta ut eländet ca en halvtimme före servering.
Ät och njut!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...