Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 november 2009

Crème fraiche-tårta kan ju låta sisådär men …

Av Lena - 19 november 2009 23:17

… denna häringa är en ljuvligt citronsmakande glassdröm som smälter själen samtidigt som den smälter i gommen!

Hittade receptet i ett häfte för länge sedan och om man nu Googlar finns det en uppsjö varianter. Upphovsmannen/kvinnan gjorde världen en tjänst men ingen vet nog vem det var. Hittar inte mitt recepthäfte nu och det är lite tråkigt för det fanns säkert fler goda saker där.


Jag äter inte glass ens på sommaren men den här, den kan jag äta när som helst!

Man kan kalla den för citronglass om man vill att det ska låta bättre.


2 ägg

1 ½ dl vispgrädde

1 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

1 liten citron

2 dl crème fraiche


Till formen: 5 smulade Digestivekex


Tryck ut hälften av kexen i en form med löstagbar kant (springform). Jämna till ytan.


Skilj äggvitorna från gulorna.

Till ”novisen vid spisen”: Var noga, som alltid när vitor ska vispas hårda, att ingen minsta gula hamnar i vitan för då går det inte att vispa vitorna. Dessutom måste skålen man vispar vitan i vara väldigt noga diskad. Minsta fet yta på skålens insida så skiter sig hela projektet!

Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden i annan skål.

Ta ytterligare en skål och blanda gulorna med socker, vaniljsocker, citronskal + saften med crème fraiche.

Vänd ner grädde och vitor i äggule-citronskålen. Blanda väldigt försiktigt så du inte rör ur luften du vispat in i vitorna.

Häll blandningen i springformen. Strö resten av de smulade kexen över. Täck med plastfolie och ställ i frysen. Frys minst 4 timmar.

Ta ut eländet ca en halvtimme före servering.

Ät och njut!


 
 
Ingen bild

Malin

8 december 2009 14:08

gött! denna ska jag göra till nobelmiddagen!!

 
Ingen bild

Lena

8 december 2009 14:35

Det låter som en bra idé!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards