Direktlänk till inlägg 19 november 2009
Gösta Berling han kunde han! Han har ju fått en dessert uppkallad efter sig. Eller om det är han som hittat på den, vem vet?
Receptet kommer i alla fall från en svärmor jag hade. Mina barns pappas mamma närmare bestämt.
Hon bjöd på den här när vi åt en sådan där riktig ”söndagsmiddag” som hon bjöd hela familjen på då och då. På 80-talet.
Jag har aldrig gjort desserten själv och jag har aldrig ätit den efter den gången eller hört talas om den men jag har aldrig glömt den! Den är lite annorlunda.
Man kan annars kalla den för ”Syltad ingefärsparfait”.
½ - 1 tsk syltad ingefära
4 äggulor
¾ dl socker
4 dl vispgrädde
Sås:
600 g jordgubbar, florsocker, ev. rom
Vispa grädden. Vispa äggulor och socker i vattenbad till en vit fluffig smet. Skall bli 60°
Vattenbad: låt vispskålen vila i en kastrull men knappt sjudande vatten.
Blanda med grädden. Smaka av med ingefäran som körts med mixerstav.
Häll upp i form och frys i minst 5 timmar.
Mixa gubbarna. Smaka av med florsocker (receptet anger ingen mängd) och ev. lite rom.
Doppa formen i vatten så den släpper innan den stjälps upp på fat.
Garnera med såsen och gärna med kiwiskivor och rånrullar.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...