Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 19 november 2009

Gösta Berling’s goda dessert!

Av Lena - 19 november 2009 23:45

Gösta Berling han kunde han! Han har ju fått en dessert uppkallad efter sig. Eller om det är han som hittat på den, vem vet?

Receptet kommer i alla fall från en svärmor jag hade. Mina barns pappas mamma närmare bestämt.

Hon bjöd på den här när vi åt en sådan där riktig ”söndagsmiddag”  som hon bjöd hela familjen på då och då. På 80-talet.

Jag har aldrig gjort desserten själv och jag har aldrig ätit den efter den gången eller hört talas om den men jag har aldrig glömt den! Den är lite annorlunda.


Man kan annars kalla den för ”Syltad ingefärsparfait”.


½ - 1 tsk syltad ingefära

4 äggulor

¾ dl socker

4 dl vispgrädde


Sås:

600 g jordgubbar, florsocker, ev. rom


Vispa grädden. Vispa äggulor och socker i vattenbad till en vit fluffig smet. Skall bli 60°

Vattenbad: låt vispskålen vila i en kastrull men knappt sjudande vatten.

Blanda med grädden. Smaka av med ingefäran som körts med mixerstav.

Häll upp i form och frys i minst 5 timmar.


Mixa gubbarna. Smaka av med florsocker (receptet anger ingen mängd) och ev. lite rom.


Doppa formen i vatten så den släpper innan den stjälps upp på fat.

Garnera med såsen och gärna med kiwiskivor och rånrullar.



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards