Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 16 december 2009

Ett gott mos!

Av Lena - 16 december 2009 08:37

Om man lägger lite omsorg bakom de enklaste vardagsrätter och tillbehör kan man lyfta dem lite. Om man lagar mos på bara salt, peppar, mjölk och margarin eller gör som nedan så gör man skillnad.


Potatismos:

Koka potatisen (gärna mjölig sort) i väl saltat vatten, häll av vattnet och låt ånga av. Mosa potatisen med en potatisstöt, elvispens vispar eller använd potatispress.

Klicka i en hyfsad bit smör, ha i vitpeppar ur kvarn, en nypa socker och eventuellt aningens muskotnöt och späd med uppkokt standardmjölk under vispningen. Ju mer mjölk detso fluffigare mos.  

Smaka av med salt och ev mer peppar.

Vill man ha det extra gott eller om man ska gratinera det så vispar man i äggula/or. Strö över lite hackad persilja vid servering.


Tips för variation:

Byt ut 1/3 - 1/2 av potatisen mot skalad tärnad rotselleri som får koka med.

eller

Koka med ett par morötter. Tag ur dem medan du gör moset och stoppa i dem i slutet av vispningen så det blir "bitar" i moset.

eller

Riv i en bit pepparrot när du vispat klart moset.


Det finns hur många sätt som helst att variera sig. Det är perfekt att blanda i olika grönsaker om man har barn som inte gärna äter det annars ex. ärter. Vad ska vi ha för färg på moset i dag? 


Som Kari-receptomaten påpekar i kommentar: Försiktighet med elvispen så du inte står där med tapetklister och utan tapetvåder!

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

16 december 2009 10:08

Bra inlägg i mosfrågan!

Morot är både kul & gott, fryst spenathack gör monstermos & riven vit tryffel lär göra underverk..

Kör man elvisp ska man ta det försiktigt så stärkelsen i potatisen inte "inverterar" och gör moset till klister. Har aldrig lyckats med att misslyckas men det är en av anledningarna vissa aldrig gör mos igen.. Nästan läge för test? :)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

16 december 2009 10:12

Absolut försiktighet med elvisp anbefalles!
Har heller aldrig lyckats misslyckas :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards