Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 16 december 2009

Lite om löken fröken!

Av Lena - 16 december 2009 09:34

Det här är kanske inte uttömmande fakta om lök men lite bra-att-veta om man är ung, nyss har flyttat hemifrån och är ny framför spisen.


  



VITLÖK

Stå inte och pilla med vitlöksklyftans skal i flera minuter. Lägg klyftan mot skärbrädan och tryck till med knivbladet så det ”knäpper till”. Då lossnar skalet en aning och går oftast lättare att bara plocka bort. Om man inte pressar den med skal men jag tycker jag får ut mindre av den då.


Ska man koka något en längre tid är det bättre att hacka vitlöken om man har i den i början och pressa i den mot slutet. Pressad tappar den rätt fort smaken i rätten.

Att riva vitlöken i stället för att pressa den gör att man får mer och bättre smak.


Om man mosar vitlöken med lite salt får man fram oljorna i den och mer och annan smak.

Man kan slänga i någon hel vitlöksklyfta i det mesta och låta den koka med (grytor m.m.) utan att det smakar vitlök. Det blir bara lite fylligare i smaken.


När man ugnsbakar maträtter så får man fin smak om man bara slänger i klyftorna med skal och allt, lätt krossade eller hela. Det blir puré i och gott att klämma ut sedan.

Vitlök bränner lätt om man har i den i början när man ska bryna och får snabbt en rostad doft och smak som inte är så behaglig om det inte var just det man var ute efter.


SCHALOTTENLÖK (som jag länge har stavat scharlottenlök)

Schalottenlök är ofta pillig att skala. Lägg dem i vatten en stund så följer skalet lättare med och blir inte bara ”fnas”. Köp gärna bananschalotten då du får mer lök ”per lök”.


GUL OCH RÖD LÖK

Vanlig gul och röd lök är också lättare att skala om den blivit lite blöt i skalet.

Om man tycker löken är för stark eller om man har mage som inte tål lök så bra så kan man lägga den i vatten eller mjölk (helst mjölk men det beror ju på vad man ska laga) ca 20-30 minuter så tappar den sin skarpa smak och blir mildare mot magen.


Ska man "blanka" löken i smör så strör man över lite salt för att den inte ska få färg.


Använder du bara en halv lök så håller den överblivna sig kanonfin i kylen om du virar in den lufttätt i en bit aluminiumfolie. Utan att hela kylen stinker!

Hackad lök som blivit över efter ex Tacos går bra att frysa för att sedan användas i soppor och grytor.


PURJOLÖK

Släng inte det gröna på purjolöken. Vill du inte använda det i det du lagar så spar det i plastpåse i kylen och använd det i soppor, grytor eller när du kokar en fond. Eller strimla och frys för att använda vid senare tillfälle.


Purjolök, både det vit och det gröna, går alldeles utmärkta att strimla och frysa in när det är extrapris för att ha i beredskap. Den slakar efter infrysning och upptining men det spelar ju ingen roll om den ändå ska med i koket sedan.




Gul och vitlök mot cancer? Ät en lök om dagen!


Mer om lök här!


Och:

Lökringar under armarna motverkar du genom att förvara dig själv så svalt och stilla att du inte svettas.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards