Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 16 december 2009

En fantastiskt god Fransk chokladtårta

Av Lena - 16 december 2009 23:56

175 g mörk choklad

175 g smör

75 g grovt hackade hasselnötskärnor

1 dl vetemjöl

2 ½ tsk mortlat pulverkaffe

3 ägg

2 dl strösocker



Jag sätter på ugnen på 200°.


Jag tar en springform till detta som har en diameter på ca 24 cm. Jag klipper ett smörpapper efter formens botten och lägger i. Sedan smörjer jag formens kanter och pappret noga med smör.


Jag tar en skål och blandar nöthack, mjöl och kaffepulver.


Därefter fixar jag ett vattenbad med en kastrull som har en bottenskyla vatten och en passande skål som läggs över. Vattnet ska knappt sjuda. Jag bryter chokladen i mindre bitar och lägger i och låter den smälta.

Jag drar kastrullen med vattenbad åt sidan och sätter en ny kastrull på plattan där jag smälter smöret. Det får INTE sjuda!


Jag skiljer äggulorna från vitorna där äggulorna hamnar i en skål och vitorna hamnar i en annan skål där jag vispar dem till hårt skum.


Jag rör ner sockret i smörgrytan. Därefter tar jag smörgrytan från plattan och rör snabbt ner gulorna, en i sänder. Sedan rör jag ner chokladen, sedan mjölblandningen och sist vänds äggvitorna ner.


Jag häller smeten i formen och gräddar den i 30-35 minuter, känn med sticka. Det är ingen kladdkaka så den ska bli färdiggräddad.


Jag stjälper upp kakan på smörpapper på galler och låter den kallan.


Denna serveras med fördel dagen efter och då tillsammans med lättvispad riktig grädde.


Förvånansvärt god till kaffe med whiskey!


     

  


  

 
 
Kari Receptomaten

Kari Receptomaten

17 december 2009 01:22

Måste fråga - fransk? Har du någon aning?
Så tar jag gärna en till whiskey ;)

http://receptomaten.blogspot.com

 
Ingen bild

Lena

17 december 2009 02:12

Jaaa eller ... mamma sa att den hette Fransk för jag fick receptet av henne för ca 30 år sedan. Det är en K-märkt tårta kanske? Museum?
Och whiskey är fantastiskt gott till!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards