Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 28 december 2009

Å ida blire paj

Av Lena - 28 december 2009 13:50

Grönkålen ligger i frysen och skriker åt mig att den vill ner i magen!

Meatless monday som det är så får skinka vackert stanna i kylen!


Detta recept kommer från Harplingekål. Sägs vara vansinnigt gott så nu måste jag prova. Har kallrökt lax i kylen att servera till och man kan säkert använda grönkålen från julbordet i. Valnötter från nötskålen och den överblivna osten. Bra restmat alltså!

Nu får jag prova min nya matberedare :)


GRÖNKÅLSPAJ 6-8 port

Pajdeg:

3 dl vetemjöl

125g smör

3 msk vatten

Hacka ihop mjöl smör till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Tryck ut i en form, nagga med en gaffel. Här satte jag pajen i kylen en timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning:

250 g Harplingekål

3 rödlökar

smör till stekning

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

Grovhacka kålen. Skiva och fräs löken tillsammans med kålen i smör. Krydda med salt och peppar.

Äggstanning:

3 ägg

2 dl vispgrädde

1 dl mjölk

2 dl riven cheddar

1 dl grovhackade valnötter

Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Förgrädda skalet i 10 minuter. Lägg fyllningen i skalet med osten överst, häll på äggstanningen och strö över nötterna.

Grädda nederst i ugnen 35-40 minuter.

Servera till skinka, rökt korv eller lax


Det blev fantastiskt gott! Lite osalt men det går ju att fixa.

  

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards