Direktlänk till inlägg 28 december 2009
Grönkålen ligger i frysen och skriker åt mig att den vill ner i magen!
Meatless monday som det är så får skinka vackert stanna i kylen!
Detta recept kommer från Harplingekål. Sägs vara vansinnigt gott så nu måste jag prova. Har kallrökt lax i kylen att servera till och man kan säkert använda grönkålen från julbordet i. Valnötter från nötskålen och den överblivna osten. Bra restmat alltså!
Nu får jag prova min nya matberedare :)
GRÖNKÅLSPAJ 6-8 port
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125g smör
3 msk vatten
Hacka ihop mjöl smör till en grynig massa, tillsätt vatten och arbeta ihop degen. Tryck ut i en form, nagga med en gaffel. Här satte jag pajen i kylen en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Fyllning:
250 g Harplingekål
3 rödlökar
smör till stekning
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Grovhacka kålen. Skiva och fräs löken tillsammans med kålen i smör. Krydda med salt och peppar.
Äggstanning:
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 dl riven cheddar
1 dl grovhackade valnötter
Vispa ihop ägg, mjölk och grädde. Förgrädda skalet i 10 minuter. Lägg fyllningen i skalet med osten överst, häll på äggstanningen och strö över nötterna.
Grädda nederst i ugnen 35-40 minuter.
Servera till skinka, rökt korv eller lax
Det blev fantastiskt gott! Lite osalt men det går ju att fixa.
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...