Direktlänk till inlägg 2 januari 2010
Hade bråttom och skulle ha en bit hel rökt skinka. Fanns bara en sort hos närbutiken ICA Supermarket! Grabbade tag i den och drog hem. Strimlar skinka fort som fan för maten skulle snabbt på bordet. När maten står i ugnen kommer jag på en sak! Eh, vad hade jag i maten egentligen? Rotar runt i sophinken som ett annat tryffelsvin och får upp förpackningen och nästa sätter mig på köksgolvet när jag ser E-nummerlistan. Hade jag haft PLUS-Sverkers soptunna här hade jag väl spytt upp maten i den!
Ja, eller, inte dör jag och inte blir jag sjuk men 8 E-nummer på en rökt skinka e la lite å ta i?
3 antioxidationsmedel? Mot härskning och missfärgning (331, 327) och stabilisera den röda färgen (301).
Varför behövs 3 stabiliseringämnen? Kvinnor (och män så klart) vill ha fastare rumpa men det ska väl inte behövas medel till det i en rökt skinka från butik? Konsistens- och vattenbindande medel (450), förtjocknings- och stabiliseringsmedel (451), stabiliserings- , förtjocknings- och geleringsmedel (407). Botox nästa? Eller är botox ett E-nummer?
Och eftersom produkten ska vara rökt så behövs såklart konserveringsmedel. Natriumnitrit, omdiskuterat ämne med cancereffekt i vissa försöksdjur (250) plus 262 som är surhetsreglerande för att hämma tillväxten av många bakterier.
Jag ÄR ingen E-nummerfanatiker. Jag VET att många är ofarliga och naturliga. Men jag vill faen inte äta dem om de är onödiga och man vet att de använder dessa tillsatser för att förändra maten så det ser ut att vara av bättre kvalité än vad det är! Fusk, bluff, fiffel och båg - DET tycker vi INTE om!
Vill man ha sig ett nummer så inte är det i charken! (här kunde jag ha sagt något väldigt fräckt, men det gjorde jag inte)
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...