Direktlänk till inlägg 3 januari 2010
Det här är en lättlagad grej där man kan slänga i allt möjligt av rester i kylen. Använder du lammfärs så blir det Shepherd's pie istället. Det här är mitt grundrecept men variationerna är många.
COTTAGE PIE
För 4 personer.
Ingredienser
500 g nötfärs
1 gul lök
1 selleristjälk
½ purjolök
2-3 vitlöksklyftor, pressade eller helst rivna
1 knippa persilja
2-3 msk worcestershiresås
1 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
Smör och rapsolja
2 dl buljong
Salt och peppar
3 dl kokta grönsaker eller en burk majs
1 kilo potatis
2 hela klyftor vitlök
1 dl grädde + mjölk
smör
2 äggulor
salt, peppar, riven muskotnöt
Riven ost med bra smak
Gör så här:
Skala och finhacka lök och selleri. Strimla purjon
Bryn lök, purjo och selleri i olja och smör några minuter. Tillsätt färsen och låt den bli brynt under omrörning. Tillsätt tomatpurén och låt den bryna med ett tag.
Häll på buljongen och krydda med persilja, paprikapulver, vitlök, worcestershiresås, salt och tag några rejäla tag med pepparkvarnen.
Låt stå och småputtra i 10-20 minuter. Kolla att det inte kokar helt torrt.
Späd i så fall med vatten eller mer buljong. Det ska vara nästan torrt när det är klart. Smaka upp såsen så den blir fyllig! Extra allt?
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka potatisen i saltat vatten med de hela vitlöksklyftorna i. Ta ev bort vitlöksklyftorna när potatisen är klar och mosa eller pressa potatisen. Ha i smör och grädde/mjölk. Smaksätt med salt och peppar och muskot. Vispa i äggulorna när moset svalnat lite.
Smörj en djup ugnsfast form. Lägg köttfärsröran i botten, sedan grönsakerna och täck med potatisen. Gör ev mönster med en gaffel.
Strö över riven ost och gratinera tills den är het och fått fin färg.
Servera med en sallad!
Det är som sagt bra restmat. På youtube kan man se en som gör denna anrättning av resterna av sin kalkon de hade på Thanksgiving!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...