Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 6 januari 2010

Italiensk köttfärssås

Av Lena - 6 januari 2010 02:36

Det här receptet fick jag från DN och Anna Bergenström. Kanongott! Det var när jag lagat det här första gången som jag insåg vitsen med långkok. Jag gör egna varianter varje gång men grundreceptet är följande:


8-10 portioner


Ingredienser:


5 gula lökar

150 gr rotselleri

4-5 msk olivolja

1 kilo köttfärs

2 burkar tomater

3 dl vatten

2-3 buljongtärningar

2-3 dl rött eller vitt vin

1 dl tomatpuré

1 tsk socker

2 tsk salt

svartpeppar ur kvarn

2 msk smulad oregano eller basilika

3-4 vitlöksklyftor

2 dl grädde


Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin i små fina tärningar.


Fräs lök och selleri i lite olja och flytta sedan över det i en rymlig gryta.


Bryn lite i taget av köttfärsen och lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan.  Häll i tomaterna och späd med vatten. Koka såsen med locket på glänt i ca 1 ½ timme. Rör om då och då. Efter halva tiden tillsätts buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano samt salt, socker och peppar. Späd efterhand med vatten om det behövs. Smaksätt mot slutet med vitlöken och kanske mer oregano. Häll också i grädden. Koka sista kvarten utan lock så såsen blir ganska tjock. Smaka av.


Recept: Anna Bergenström från DN

 
 
Ingen bild

regement

9 februari 2010 13:06

Mycket god gjorde ett smakprov med och utan grädde utan
grädde var klart godast

 
Ingen bild

Lena

9 februari 2010 16:04

Visst är det gott! Och grädden kan man helt klart skippa!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards