Direktlänk till inlägg 6 januari 2010
Det här receptet fick jag från DN och Anna Bergenström. Kanongott! Det var när jag lagat det här första gången som jag insåg vitsen med långkok. Jag gör egna varianter varje gång men grundreceptet är följande:
8-10 portioner
Ingredienser:
5 gula lökar
150 gr rotselleri
4-5 msk olivolja
1 kilo köttfärs
2 burkar tomater
3 dl vatten
2-3 buljongtärningar
2-3 dl rött eller vitt vin
1 dl tomatpuré
1 tsk socker
2 tsk salt
svartpeppar ur kvarn
2 msk smulad oregano eller basilika
3-4 vitlöksklyftor
2 dl grädde
Skala och finhacka löken. Skala och skär sellerin i små fina tärningar.
Fräs lök och selleri i lite olja och flytta sedan över det i en rymlig gryta.
Bryn lite i taget av köttfärsen och lägg över i grytan. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Häll i tomaterna och späd med vatten. Koka såsen med locket på glänt i ca 1 ½ timme. Rör om då och då. Efter halva tiden tillsätts buljongtärningar, vin, tomatpuré, oregano samt salt, socker och peppar. Späd efterhand med vatten om det behövs. Smaksätt mot slutet med vitlöken och kanske mer oregano. Häll också i grädden. Koka sista kvarten utan lock så såsen blir ganska tjock. Smaka av.
Recept: Anna Bergenström från DN
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...