Direktlänk till inlägg 15 januari 2010
… att min före före detta svärmor fortfarande bakar dem varje jul, nu 13 år efter att jag försvann ur den familjen. Jag pratade med henne i telefon strax före nyss förflutna jul och det var då jag fick veta att det inte går att fira jul i den familjen utan dessa kakor! Det var ju roligt att höra. Själv har jag bakat dem i många år efter att, anno 1800, ha fått receptet av Gunsan, en tantalora jag jobbade med i Haninges nattpatrull i över 10 år. Goda är de med andra ord!
BONDKAKOR
200 g smör
2 msk sirap
1 ½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
25-50 g skållad, skalad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
Hacka mandeln grovt i matberedare. Lägg åt sidan.
Mixa smör, sirap, socker och vanilj. Blanda i mandeln + hälften av mjölet + bikarbonaten.
Tag upp på bakbord och arbeta in resten av mjölet.
Forma två längder, vira in i plastfolie och kyl dem en stund. Rätta till formen efter en stund och kyl igen.
Skär tunna skivor och lägg på plåt.
Grädda i 20-30 minuter i ca 150°
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...