Direktlänk till inlägg 16 januari 2010
En god räkgryta som innebär lite pyssel men är värt det!
RÄKGRYTA 4-5 pers
5-700 g räkor med skal
räkskalen + 4 dl vatten
1 stor gul lök, finhackad
smör
3-4 tsk curry
1 tsk paprikapulver
½ stor purjolök, strimlad
2-300 g champinjoner
4-5 selleristjälkar eller rotselleri i små bitar
1 röd paprika
ev 3-4 tomater
2-3 msk vetemjöl
2 dl hopkokt spad från räkskalen
3 dl vispgrädde
1 stor vitlöksklyfta
cayennepeppar eller tabasco
citron, isbergssallad
How to:
1. Skala räkorna och ta vara på skalen. Dela samtidigt varje räka på mitten. Lägg räkorna åt sidan så länge. Koka skalen med vatten ca 10 minuter under lock. Sila. Reducera till 2 dl.
2. Fräs den finhackade löken i lite smör utan att ge färg. Strö över curry och paprika. Rör om. Lägg i purjostrimlorna och sellerin och fräs några minuter. Lägg i svampen, hel eller i bitar, och låt den steka med några minuter. Lägg i tunna fina paprikastrimlor och ev färska urkärnade tomater i bitar.
3. Strö över vetemjöl och rör om. Slå på det reducerade spadet och grädden och koka allt 4-5 minuter. Pressa eller riv i en rejäl vitlöksklyfta ner i grytan och smaka av med tabasco eller cayenne.
Ha i räkorna och servera med ris eller pasta eller vadduvill samt sallad och citronklyfta!
Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig. VITAMIN- OCH MINERALGUIDE A-VITAMIN Egenska...
Måndag: gulaschsoppa Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner Torsdag: stekt falukorv, kokt blomkål och morötter Fredag: Caesarsallad Lördag: grillat kött med p...
Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar. Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...