Alma Mater - mat är gott

Direktlänk till inlägg 16 januari 2010

Räkor i gryta

Av Lena - 16 januari 2010 16:30

En god räkgryta som innebär lite pyssel men är värt det!


RÄKGRYTA 4-5 pers


5-700 g räkor med skal

räkskalen + 4 dl vatten

1 stor gul lök, finhackad

smör

3-4 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ stor purjolök, strimlad

2-300 g champinjoner

4-5 selleristjälkar eller rotselleri i små bitar

1 röd paprika

ev 3-4 tomater

2-3 msk vetemjöl

2 dl hopkokt spad från räkskalen

3 dl vispgrädde

1 stor vitlöksklyfta

cayennepeppar eller tabasco

citron, isbergssallad


How to:


1. Skala räkorna och ta vara på skalen. Dela samtidigt varje räka på mitten. Lägg räkorna åt sidan så länge. Koka skalen med vatten ca 10 minuter under lock. Sila. Reducera till 2 dl.


2. Fräs den finhackade löken i lite smör utan att ge färg. Strö över curry och paprika. Rör om. Lägg i purjostrimlorna och sellerin och fräs några minuter. Lägg i svampen, hel eller i bitar, och låt den steka med några minuter. Lägg i tunna fina paprikastrimlor och ev färska urkärnade tomater i bitar.


3. Strö över vetemjöl och rör om. Slå på det reducerade spadet och grädden och koka allt 4-5 minuter. Pressa eller riv i en rejäl vitlöksklyfta ner i grytan och smaka av med tabasco eller cayenne.

Ha i räkorna och servera med ris eller pasta eller vadduvill samt sallad och citronklyfta!


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Lena - 27 september 2014 15:46

Kopierade detta för ett bra tag sedan för min egen skull. Skrev inte vart jag tog den men lägger ut den ändå. Känner du att du har upphovsrätten till detta så säg till så kan jag länka till dig.    VITAMIN- OCH MINERALGUIDE  A-VITAMIN Egenska...

Av Lena - 26 september 2014 12:03

Måndag: gulaschsoppa   Tisdag: stekt fisk med ägg- och persiljesåssås   Onsdag: köttbullar med stuvade makaroner   Torsdag: stekt falukorv,  kokt blomkål och morötter   Fredag: Caesarsallad   Lördag: grillat kött med p...

Av Lena - 15 september 2014 12:33


Bra vardagsmat. Snabbt, billigt och smakligt! Jag använder "Små linser" från Rizenta. De är jättegoda och så fylligt smakrika att man kan använda dem istället för kött när man ska äta vegetariskt.   Lax med linser för en person   2 dl kokta s...

Av Lena - 11 september 2014 20:10

Toppredning och bottenredning med vetemjöl är ju det mest förekommande, i alla fall i mitt kök. Nu är det ju inte så nyttigt med vitt mjöl så jag har börjat med alternativa redningar.   Att reda med Maizena utrört i lite vatten är ju ett alternat...

Av Lena - 11 september 2014 18:09

Måndag: köttfärsbiffar med potatis, sås, kokta grönsaker och pressgurka   Tisdag: mackor (Behövs: bröd, smör, pålägg, dryck samt trevligt sällskap)   Onsdag: bacon- och broccolipaj med tomatsallad   Torsdag: stekt laxfilé med...

Sök i bloggen

Presentation

Senaste inläggen

Kategorier

Översätt bloggen

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards